Συνδιαλλαγή Κόρμπιν-Μέι με αβέβαιη έκβαση Οριακή ψήφος στο κοινοβούλιο για λύση που να αποκλείει Brexit χωρίς συμφωνία!

13 Απριλίου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο
Παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα…

Παραμένει αξεδιάλυτο το κουβάρι των αντιθέσεων που ταλανίζουν τη Βρετανία και την Ε.Ε., παρά τις προσπάθειες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για να περάσει σχέδιο συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου η Μέι, θέλοντας να κόψει το “γόρδιο δεσμό” του Brexit, ήρθε σε ρήξη με τους σκληροπυρηνικούς Brexiteers του κόμματός της και προσέγγισε το Εργατικό Κόμμα, καθώς όπως όλα δείχνουν το “ήπιο” Brexit μπαίνει στην ημερήσια διάταξη.

Μέχρι να οδηγηθεί σ’ αυτή την απόφαση, η στριμωγμένη “στα σκοινιά” Μέι, αφού υπέστη τρίτη κοινοβουλευτική ήττα στην προσπάθειά της να περάσει το σχέδιό της για Brexit με συμφωνία, δέχθηκε έναν ακόμη πολιτικό εξευτελισμό. Το βρετανικό κοινοβούλιο, σε μια πρωτοφανή κίνηση ανέλαβε τη νομοθετική πρωτοβουλία για την εξεύρεση σχεδίων “ήπιας” εξόδου από την ΕΕ, που θα συγκέντρωναν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο κατακερματισμός όμως του βρετανικού πολιτικού συστήματος και οι αγεφύρωτες αντιθέσεις αποτυπώθηκαν και σ’ αυτή την προσπάθεια η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις τέσσερις προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, αν και αποτελούν τα βασικά σενάρια για συντεταγμένη έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.
Επιγραμματικά τέθηκαν σε ψηφοφορία: α) η διαπραγμάτευση μόνιμης τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση β) η επιδίωξη μιας συμφωνίας αποχώρησης “σε στυλ Νορβηγίας”, μια πρόταση που είναι γνωστή και με την ονομασία “Κοινή Αγορά 2.0” γ) η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit και δ) η ανάκληση του άρθρου 50, ως ύστατη λύση, για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μπροστά στο ενδεχόμενο πλέον ενός άτακτου Brexit, αφού το ορόσημο της 12ης Απριλίου πλησιάζει επικίνδυνα, η Μέι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Μετά από εφτάωρη συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνει κάλεσμα στον ηγέτη των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν για την εξεύρεση κοινής πρότασης, που θα την καταθέσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Απριλίου.

Η Μέι σε έκτακτο διάγγελμά της είπε πως θα ζητήσει μικρή παράταση από την Ε.Ε. ώστε να βρεθεί μία κοινή συμβιβαστική λύση με τον Κόρμπιν, προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει στις 22 Μαΐου και να μην χρειαστεί να δηλώσει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές.
Στο αίτημά της αυτό έλαβε την κατηγορηματική άρνηση του Ζ.Κ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε πως: “Η 12η Απριλίου είναι η τελευταία προθεσμία για έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αν δεν το έχει κάνει έως τότε, καμία άλλη μικρή παράταση δεν θα είναι δυνατή”. Πρόσθεσε ακόμη ότι “η αποχώρηση χωρίς συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο. Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε. Αλλά είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο, έχω διαβεβαιώσει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη”, ασκώντας επιπλέον πίεση στη βρετανική πλευρά για την αποδοχή της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Με σκωπτική διάθεση αντιμετώπισαν τις δηλώσεις Μέι οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στη Νέα Υόρκη. “Μπαίνω στον πειρασμό να πω, ενημερώστε μας αν αλλάξει κάτι”, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, δήλωσε χαρακτηριστικά “Είναι περασμένα μεσάνυχτα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και στο Λονδίνο”.
Παρά όμως τους λεονταρισμούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων περί ετοιμότητας μπροστά στο ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit ή για το αρραγές του ευρωπαϊκού μετώπου, δεν κρύβονται οι προβληματισμοί για τις συνέπειες που θα έχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με μελέτη της Deutsche Welle η Γερμανία είναι η χώρα που θα πληγεί οικονομικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από μια άτακτη έξοδο της Μ. Βρετανίας. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί θα επωμιστούν τις μεγαλύτερες ζημίες χάνοντας έως και 67 δις ευρώ ετησίως (57 δις ευρώ οι Βρετανοί και 10 δις ευρώ οι Γερμανοί), ενώ συνολικά οι πολίτες της Ε.E. θα δουν μείωση στα εισοδήματά τους. Τα ποσά αυτά περιορίζονται στο μισό σε περίπτωση ήπιου Brexit. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη κερδισμένοι φέρονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας μη συμφωνίας (no deal) είναι “ανησυχητικά υψηλός” και χαρακτήρισε αστειότητες τους ισχυρισμούς ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να διαχειριστεί τις οικονομικές συνέπειες.

Διχασμένοι οι Τόρις για τη συνεργασία με το “μαρξιστή” Κόρμπιν
Με διάσπαση απειλούνται Συντηρητικοί και Εργατικοί

Η αλλαγή στρατηγικής της πρωθυπουργού Μέι εξόργισε τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της, πυροδοτώντας “τον εμφύλιο των Συντηρητικών για την Ευρώπη”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.
Το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο σε ό,τι αφορά την περαιτέρω παράταση, με περίπου 14 υπουργούς να υποστηρίζουν τη μη συμφωνία ή τη σύντομη παράταση, 10 να υποστηρίζουν μία μεγάλη παράταση, ενώ 2 δεν εξέφρασαν άποψη. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, έως και 15 στελέχη της κυβέρνησης (πέντε υπουργοί και 10 υφυπουργοί) βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης.

Η πρώτη παραίτηση ήρθε από τον υφυπουργό Ουαλίας που αποχώρησε από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, η οποία αποτυπώνει χαρακτηριστικά τις διαθέσεις της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς της Μ. Βρετανίας και του τμήματος του μονοπωλιακού κεφαλαίου που εκπροσωπεί, “αυτό δεν είναι το Brexit που υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους μου και είναι αντίθετο με την υπόσχεση που δώσαμε στο μανιφέστο μας” για να συμπληρώσει πως “η αναζήτηση μιας συμφωνίας με έναν “μαρξιστή”, που ούτε μια φορά στον πολιτικό του βίο δεν πρόταξε τα βρετανικά συμφέροντα, είναι ένα σοβαρό ατόπημα”. Πρόσθεσε, επίσης, πως η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με δύο προκλήσεις. Αφενός να φέρει εις πέρας το Brexit και αφετέρου να αποτρέψει τον όλεθρο από μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση από τον Κόρμπιν, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, τον λυσσαλέο ενδοαστικό ανταγωνισμό.

Ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε εκνευρισμένος ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να καθυστερήσει την αποχώρηση και να ξεκινήσει συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα θα παραδώσει την εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Τώρα φαίνεται πάρα πολύ πιθανό η βρετανική εμπορική πολιτική και οι νομοθετικές εξουσίες να παραδοθούν στις Βρυξέλλες – χωρίς να έχει λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο”, έγραψε στο twitter, ενώ χαρακτήρισε ως “γελοία πιθανότητα” τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, για να συμπληρώσει ότι το Brexit έχει πλέον γίνει “μαλακό σε σημείο διάλυσης”.
Από την άλλη μεριά ο υπουργός Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, αντέτεινε ότι η απόφαση της πρωθυπουργού υπαγορεύτηκε από την “αμετανόητη λογική” των αριθμών, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει σχηματιστεί πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ κάποιου σχεδίου του Brexit.
Καταθέτοντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, επιβεβαίωσε ότι έχει δοθεί εντολή στην αρμόδια Εκλογική Επιτροπή να ξεκινήσει προετοιμασίες για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές του Μαΐου, προσθέτοντας ότι “δεν είναι πρόθεση” της κυβέρνησης η διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Σε μια έντονα συμβολική κίνηση, που καταγράφει τις ανησυχίες για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μέι συναντήθηκε αμέσως μετά το διάγγελμά της με την επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζιον, η οποία είναι υπέρμαχος ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Αυτή εξέφρασε την ανησυχία της ότι “η βιασύνη για έναν συμβιβασμό θα οδηγήσει σε έναν κακό συμβιβασμό”. Σε μήνυμά της στο twitter σχολίασε ότι η πρωθυπουργός καθυστερεί να πάρει οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να διασπάσει το υπουργικό της συμβούλιο και ότι αυτό που λείπει είναι μία απάντηση στο ερώτημα: “ποιος είναι ο συμβιβασμός τον οποίο προτίθεται να κάνει;”.
Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν ενδέχεται να αποσύρει την υποστήριξή του σε ένα νέο δημοψήφισμα και προέβλεψε τη “διάσπαση σε υψηλό επίπεδο στο κόμμα των Εργατικών” για το συγκεκριμένο ζήτημα. “Ελπίζω να μείνουν πιστοί στη δέσμευσή τους. Πιστεύω ότι εάν γίνει αντιληπτό ότι οι Εργατικοί έχουν ξεπουληθεί φτηνά σε ό,τι αφορά το επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα και δεν προστατέψουν τα συμφέροντα της Σκοτίας, τότε εκτιμώ ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα στη Σκοτία”.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε ότι το Δουβλίνο θα στηρίξει το βρετανικό αίτημα για μία νέα παράταση του Άρθρου 50. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την Ε.Ε. με μια συμφωνία. Όπως είπε, η έκκληση της πρωθυπουργού Μέι για εθνική ενότητα “είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί μια λύση”.
Σε μια ευθεία παρέμβαση του γερμανικού ιμπεριαλισμού στις εξελίξεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Α. Μέρκελ, επισκέφτηκε το Δουβλίνο θέλοντας να στηρίξει τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς τη Μ. Βρετανία, με αφορμή τη συνοριακή γραμμή Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας.

Σε “εποικοδομητικό” κλίμα η πρώτη συνάντηση Μέι-Κόρμπιν

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Τερέζα Μέι και του ηγέτη των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν, κατέληξε χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Οι συνομιλίες σήμερα ήταν εποικοδομητικές, και οι δύο πλευρές επέδειξαν ευελιξία και δεσμεύτηκαν να δώσουν τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του ηγέτη των Εργατικών.

Παράλληλα, ο Τζ. Κόρμπιν σημείωσε ότι συμφώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να συστήσουν “ένα πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των ομάδων τους ώστε να εξερευνήσουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, και οι δύο πλευρές έδειξαν ευελιξία κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Το εάν τελικά οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων θα καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Και τούτο γιατί η Μέι ξεκαθάρισε πως το όποιο κοινό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την 585 σελίδων Συμφωνία Αποχώρησης, που η ίδια διαπραγματεύθηκε με τους 27.
Σε περίπτωση αποτυχίας Μέι και Κόρμπιν να βρουν μία λύση, θα κατατεθούν μία σειρά από προτάσεις στη Βουλή, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ο Κόρμπιν δέχεται πιέσεις, από μέλη του κόμματός του, προκειμένου στη δεύτερη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι, να της θέσει ως προϋπόθεση, για την αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα κατέθεσαν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης Αναβολή του Brexit ψήφισε η Βουλή

Κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, εξέδωσαν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Βρετανίας, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν.
Στην ανακοίνωσή τους (Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι, Plaid Ουαλίας και η Ανεξάρτητη Ομάδα) υποστηρίζουν ένα δημοψήφισμα, που θα έχει την επιλογή της παραμονής στο ψηφοδέλτιο, ενώ και οποιοσδήποτε συμβιβασμός επιτευχθεί θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους πολίτες, μαζί με τη διατήρηση της επιλογής για ανάκληση του άρθρου 50.

Σε μια ακόμη δραματική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, να επιδιώξει την αναβολή του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 12 Απριλίου. Η πρόταση εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά, ενώ πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Λόρδων.

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει αμέσως μόλις εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων κάποια συμφωνία για το “διαζύγιο” καθώς “το θέμα δεν είναι τόσο η ονομαστική διάρκεια της παράτασης, αλλά ο μηχανισμός του τερματισμού της μόλις εγκριθεί η συμφωνία”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top