Πάνω από 20.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει σε λιγότερο από μία βδομάδα η επιστολή της Συμμαχίας Τέχνη Όχι Γενοκτονία που ζητά την απόσυρση της συμμετοχής του Ισραήλ από τη Μπιενάλε της Βενετίας.

Η επιστολή καταδικάζει τη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραηλινό κράτος στη Γάζα και επισημαίνει ότι στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει σε κανέναν τομέα ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση λόγω της ισραηλινής κατοχής.

Θυμίζει επίσης τον επίσημο αποκλεισμό του καθεστώτος απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής από τη διοργάνωση το 1968, ο οποίος διήρκεσε μέχρι την πτώση του το 1993, βάσει του ψηφίσματος 2396 του ΟΗΕ για το πάγωμα των «ανταλλαγών με το ρατσιστικό καθεστώς».

Στο πλαίσιο αυτό κάνει αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ διεξάγει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Παράλληλα, στηλιτεύει τα δύο μέτρα και σταθμά αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν το 2022 η Μπιενάλε απαγόρευσε κάθε έκθεμα που προερχόταν από καλλιτέχνες συνδεόμενους ή υποστηρικτές της κυβέρνησης της Ρωσίας.

Τέλος, επισημαίνει την υποκριτική ειρωνεία του γεγονότος ότι η ομάδα του Ισραήλ ετοιμάζει το «Περίπτερο Γονιμότητας» που αντανακλά τη σύγχρονη μητρότητα, τη στιγμή που το Ισραήλ έχει δολοφονήσει περισσότερα από 12.000 παιδιά και έχει καταστρέψει την πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις αναπαραγωγικής φροντίδας με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιες γυναίκες να κάνουν καισαρική χωρίς αναισθητικό και να γεννούν στο δρόμο.

Η επιστολή καταλήγει τονίζοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκπροσώπηση του Ισραήλ στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή αποτελεί αποδοχή των πολιτικών του και της γενοκτονίας στη Γάζα.

Ολόκληρη η επιστολή στα αγγλικά βρίσκεται εδώ: https://anga.live/.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις χιλιάδες υπογραφές ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζιουλιάνο, εξέφρασε την Τρίτη την αλληλεγγύη του με το Ισραήλ λέγοντας ότι «όχι μόνο έχει το δικαίωμα να εκφράσει την τέχνη του, αλλά έχει και το καθήκον να δώσει βήμα στον λαό του ακριβώς σε μια στιγμή κατά την οποία χτυπήθηκε σκληρά από ανελέητους τρομοκράτες».

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού, Μίκι Ζόχαρ, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ισραήλ και ευχαρίστησε τον Σαντζιουλιάνο για τη «σθεναρή, επαγγελματική του υποστήριξη».

Ωστόσο οι υπογραφές της επιστολής ολοένα πληθαίνουν παράλληλα με τη διεθνή κατακραυγή και το ίδιο συμβαίνει και με τα μηνύματα αποδοκιμασίας που στέλνονται στη σελίδα της Μπιενάλε στο facebook, https://www.facebook.com/Labiennaledivenezia

ANGA_poster_English

 

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το