Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εικονογράφησε την είδηση για τη μαθητική κινητοποίηση με φωτογραφία αρχείου από επεισόδια σε πορεία φοιτητών.

Σε μια σοβαρότατη καταγγελία για την κάλυψη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προχώρησε η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, αλλά και πολλοί πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η ΕΡΤ όσο και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπάγονται απευθείας, μετά τις εκλογές του 2019, στη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού, οπότε οι καταγγελίες των επαγγελματιών φωτορεπόρτερ έχουν πολλαπλή βαρύτητα ως προς το ολίσθημα το οποίο εντόπισαν.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, στο δημοσίευμα του ΑΠΕ «χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που, πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως “ρόπαλα”. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων».

Οι φωτορεπόρτερ αναζήτησαν τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, ελπίζοντας να βρουν μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου». Ωστόσο, δεν βρέθηκε, έως τις 4.20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.

«Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το