γράφει ο Τάσος Σαραντής

Η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο του νησιού οδηγούν στο εδώλιο 36 ανθρώπους που διαδήλωναν κατά της εκτεταμένης εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου καλούνται να καθίσουν τη Δευτέρα 36 κάτοικοι της Τήνου με τις κατηγορίες της «παράνομης βίας από κοινού» και της «απείθειας από κοινού», αδικήματα τα οποία υποτίθεται ότι διέπραξαν στις 20 Μαΐου 2020 κατά τη διάρκεια κινητοποίησής τους στη θέση Πράσσα, αγωνιζόμενοι ενάντια στην εκτεταμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί τους.

Πρόκειται για την πρώτη από τις διώξεις εναντίον πολιτών της Τήνου που φτάνει στο δικαστήριο, με τις οποίες επιχειρείται να κατασταλεί ο συλλογικός αγώνας που δίνουν για περισσότερα από δύο χρόνια ο λαός, οι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στην καταστροφή του νησιού τους. Εχοντας απέναντί τους τη νομοθεσία των κυβερνήσεων που με τη συνδρομή των κατασταλτικών δυνάμεων ανοίγουν τον δρόμο για τις «πράσινες» επενδύσεις.

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Τήνο είναι τα περιστατικά που έχουν προηγηθεί και αφορούν:

 Τις κλήσεις για καταθέσεις στο Λιμεναρχείο σε όσους βρέθηκαν σε κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Τήνου στις 18 και στις 19 Δεκεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια πειρατικής απόβασης ανεμογεννητριών από πλοίο με απενεργοποιημένο το στίγμα του.

 Τις επανειλημμένες και πρωτοφανείς απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού από την αστυνομία –εκτός περιόδων lockdown– για τη διευκόλυνση της εταιρείας και τη μεταφορά των ανεμογεννητριών.

 Την αναγνώριση και καταγραφή προσωπικών στοιχείων από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Τήνου για πάνω από εκατό ανθρώπους που συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

 Την πρωτοφανή βίαιη καταστολή από την αστυνομία και την κράτηση εννέα πολιτών για πάνω από δέκα ώρες στις 20 Μαΐου 2020 κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης κινητοποίησης.

 Την αγωγή της εταιρείας σε εκατό κατοίκους, με την οποία αξιώνει συνολικά το ποσό των 328.286,20 ευρώ, έπειτα από αγαστή συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, που είχε σχηματίσει δύο δικογραφίες εναντίον κατοίκων οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης των αιολικών στη θέση «Πράσσα».

 Τις μηνύσεις από την εταιρεία αλλά και αυτεπάγγελτες διαδικασίες που οδηγούν σε δικογραφίες που φτάνουν στον εισαγγελέα.

 Τις κλήσεις 71 πολιτών σε απολογία για μια ειρηνική διαμαρτυρία στις 11 Φεβρουαρίου 2020.

 Τα πρόστιμα για παράνομη μετακίνηση από το Λιμεναρχείο Τήνου και το Α.Τ. Τήνου λόγω μιας νόμιμης διαμαρτυρίας μέσα στη Χώρα της Τήνου, χωρίς επιτόπιο έλεγχο, με επίδοση έπειτα από μέρες, στα σπίτια ή και στους χώρους εργασίας των ανθρώπων, ακόμη και σε κάποιους που δεν βρέθηκαν ποτέ στη διαμαρτυρία, όπως σε μια γυναίκα που βρισκόταν καθηλωμένη στο κρεβάτι με σπασμένο πόδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, η προαναφερόμενη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας για τον κορονοϊό. Ωστόσο, τα επιβληθέντα πρόστιμα ακυρώθηκαν έπειτα από τις ενστάσεις που ασκήθηκαν οι οποίες έγιναν δεκτές. «Ορισμένοι επιχειρούν διαρκώς να τροφοδοτήσουν ένα αφήγημα δήθεν ύπαρξης αστυνομοφοβίας και αστυνομοκρατίας μέσα από μια άγονη συζήτηση την οποία δεν θα διαιωνίσω», συμπλήρωσε ο υφυπουργός. Πάντως, ανάλογη διαγραφή δεν υπήρξε και στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τον διοικητή του Α.Τ. Άνδρου σε μέλη του αντι-αιολικού κινήματος στην Άνδρο, παρότι διέθεταν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μετακίνησης.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το