Οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ καταγγέλλουν ότι αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο για οικονομικούς λόγους!

Η 2η ΥΠΕ, στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο, επιβεβαιώνει ουσιαστικά την καταγγελία στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε στο οποίο διευκρινίζει ότι τη «Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους…» και ότι «Διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενή»! Προφανώς μας εμπαίζουν! Αν δεν γνωρίζουν αυτοί που διευθύνουν το νοσοκομείο γιατί αναβλήθηκε η χημειοθεραπεία είτε είναι ανεπαρκείς είτε ευήθεις.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο αναβάλλονται χημειοθεραπείες, λόγω έλλειψης χρημάτων. Όπως αναφέρεται, έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία – που μπορεί να στοιχίζει περισσότερο – η θεραπεία αναβάλλεται. Άρα, η θεραπεία του ασθενή που αναβλήθηκε, κόστιζε περισσότερο!

«Η Δημόσια Υγεία δεν βελτιώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες Υγείας, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%», τονίζεται και σημειώνεται ότι «Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας, τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη…».

Και συνεχίζει: «Τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Θηλιά στο λαιμό των προϋπολογισμών τους. Γίνεται, όμως, καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία; Ασφαλώς και όχι», σημειώνει, συπληρώνοντας:

«Σταδιακά, από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και εγκαθίστανται εργολάβοι. Επίσης, οι πρόσθετες ανάγκες των νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται με εργολάβους, αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους. Στα νοσοκομεία, ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό. Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία, όμως, πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους. Θέσαμε το ζήτημα αυτό στον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Πετραλιά. Ήδη, ζήτησαν στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ανέθεσαν σε εργολάβο τη φύλαξη για δύο μήνες με 10 φύλακες. Το ποσό της συγκεκριμένης ανάθεσης (το οποίο είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) ανέρχεται σε 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ. Δηλαδή, τον μήνα, οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ένας τους κοστίζει 3.500 ευρώ το μήνα. Εάν προσλάμβανε η κυβέρνηση συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ό,τι τώρα μέσω του εργολάβου».

Να γιατί το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία χάνουν χρήματα και δυσλειτουργούν. Η κυβέρνηση επιλέγει λόγω της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της να τα δίνει όλα στους ιδιώτες!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το