Νίνα Γεωργιάδου

Η κατασπαραγμένη του χώρα είναι, και σ’ αυτή την ποιητική ταινία του Κουστουρίτσα, το μοναδικό σκηνικό. Ο χώρος! Με όλα τα όμορφα παράδοξα της Τέχνης του μεγάλου σκηνοθέτη. Μαγικοί συμβολισμοί, εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και αβάσταχτης αγριότητας και μουσικές των βαλκάνιων πνευστών.

Ένα μεγάλο ρολόι που χάνει το χρόνο και αρπάζει στα γρανάζια του ανθρώπους, μια συμφωνία ειρήνης, σαν τη λεκάνη με αίμα που κολυμπούν οι χήνες, μια σκοτωμένη γαλάρια προβατίνα που τη βυζαίνει το νεογέννητο ζαγάρι, ένα νυφικό που ταξιδεύει στο ποτάμι, ένα γεράκι που χορεύει, αναπετά στις σφαγές και ακολουθεί τους δραπέτες του έρωτα.

Ο έρωτας είναι το θέμα και η κατασπαραγμένη χώρα το σκηνικό του. Τόσο δυνατός που μπορεί να αναπνέει στο βάλτο με καλάμι, να δραπετεύει σε καταρράκτη και να στρώνει με σπασμένη πέτρα ένα λιβάδι στη μνήμη του!

Τι ταινία! Στην ιστορία του μέλλοντος, ο Κουστουρίτσα θα είναι, ο Θουκυδίδης και ο Όμηρος των Βαλκανίων. Έχει καταγράψει τον κατασπαραγμό όλων μας, έχει τιμήσει το αδικοχυμένο αίμα κι έχει διασώσει, μέσα απ’ όλα αυτά τον έρωτα και τις Βαλκάνιες μουσικές.

Το βαλς της νύφης, μουσική του Στρίμπορ Κουστουρίτσα, για την ταινία του πατέρα του, Εμίρ!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το