γράφει η Δήμητρα Σαμαρά

Το έργο παίχτηκε άριστα και επί μακρόν!

Έλεγαν αυτοί που είχαν την κρατική ευθύνη που ήταν το κράτος δηλαδή – το έλεγαν  για χρόνια, το ‘λέγαν κι οι παπαγάλοι τους κι οι πάσης φύσεως “ειδικοί” από τηλεοπτικού άμβωνος, το ‘λέγαν οι ΜενουμεΕυρωπη, το  λέγαν σε όλους τους τόνους κουνώντας το δάχτυλο ώστε να το εμπεδώσει ο λαουτζίκος και να μην αντιδράσει….

Το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας, το κράτος δεν είναι καλός διαχειριστής. Αυτό έλεγαν οι ίδιοι οι κρατικοί υπεύθυνοι – το ίδιο το κράτος δηλαδή!

Και το πόπολο το κατάπιε αμάσητο πλην ελαχίστων εναπομεινάντων αγωνιζόμενων για κοινωνική δικαιοσύνη και για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του…..  Το αποκούμπι των απανταχού της γης φτωχών που νίκησε το ναζιστικό τέρας είχε ήδη παραδώσει τα κλειδιά και ο αρχηγός του, ο της δύσης πολυαγαπημένος,  προτίμησε τις πίτσες στο αμέρικα!

Κι αντί ο λαός  να ζητήσει καλύτερο κράτος για τον ίδιο κι ακόμα ακόμα να φτιάξει το δικό του κράτος δέχτηκε το λιγότερο κράτος κατά πως είπε ο πατήρ του άριστου σημερινού πρωθυπουργού…. που ζήτησε συγνώμη κατά πως τον συμβούλεψε ο επικοινωνιολόγος του(?).   Μα κυρ πρωθυπουργέ της συγνώμης προηγήθηκε η αδιαφορία κυρ πρωθυπουργέ,  τέτοια συγνώμη είναι μισό χ@σιμο κατά πως λέει ο λαουτζίκος ο πόρρω απέχων από την αριστεία!

Κι έτσι τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι,αεροδρόμια, δίκτυα ενέργειας, ύδρευσης κλπ  περιουσία του λαού φτιαγμένη από το υστέρημά του, δόθηκαν στους ιδιώτες….

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια μα μυρίζει άσχημα….

Όλες οι κυβερνήσεις το υπηρέτησαν το αφήγημα …. έτσι στα πρόχειρα έχουμε και λέμε ΠΑΣΟΚ για την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ, ΣΥΡΙΖΑ για ΤΡΑΙΝΟΣΕ + 14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΓΙΑΝΗΣ μ’ ένα Ν  για την COSCO,  ΔΕΔΔΗΕ κι έχουν σειρά τα νοσοκομεία  κι ο θεός να μας φυλάει τι άλλο επί ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ των αρίστων …   Τώρα θέλουν να μας ξανασώσουν οι ίδιοι – βόηθα Παναγιά!

Κι ήρθε η κατ ευφημισμόν ‘ΕΛΠΙΔΑ’ – διότι ήταν μαύρη απελπισία για τον κοσμάκη.

Για τον πρωθυπουργό ήταν πονοκέφαλος. Για τον Αλέξη πάλι ευκαιρία να “χτυπήσει” τον εκ Κρήτης ευρωβουλευτή και ταυτοχρόνως πρόεδρο του πασοκοκιναλ ή όπως αλλιώς το λένε που δημοσκοπικά φαίνεται να τον απειλεί. Κίνηση έξυπνη ομολογουμένως!

Μα ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ρεύμα κι άρα ούτε θέρμανση ούτε νερό – στην Ελλάδα των αρίστων που άριστα πετσοκόβουν την ζωή των κατοίκων της…γυρνώντας το ρολόι κοντά εκατό χρόνια πίσω στην εποχή της ΟΥΛΕΝ και της ΠΑΟΥΕΡ!

Διότι, φίλτατοι, η πτωχή κατά το επίσημο αφήγημα τότε – μετά από χρόνια έγινε ισχυρή (!) ΕΛΛΑΣ  με τους εθελόδουλους κυβερνήτες της εξηλεκτρίστηκε από την εγγλέζικη Power – και όχι όλη η ελληνική επικράτεια μη φανταστείτε,  μόνο το κλεινόν άστυ! Το σωτήριον έτος 1925! Η  Power λοιπόν ανέλαβε να ηλεκτροδοτήσει την Αθήνα μα όχι μόνο αυτό – σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε (άρθρο 4) είχε την αποκλειστική εκμετάλλευση του σιδηρόδρομου και των αστικών λεωφορείων που είχαν κατασκευαστεί από το ελληνικό κράτος δηλαδή από τους φόρους του  λαού! Το οποίον κράτος είχε την ευθύνη και τα έξοδα συντήρησής τους κι η ΠΑΟΥΕΡ  η εγγλέζικη τα καθαρά κέρδη! Μαζί με τα κέρδη από τις συγκοινωνίες, η εταιρία είχε εξασφαλίσει την ατέλεια καυσίμων και κάθε υλικού που χρειαζόταν, ενώ διατηρούσε για τον εαυτό της το δικαίωμα να καθορίζει κατά πώς ήθελε την τιμή του εισιτηρίου!

Η σύμβαση είχε διάρκεια 60 χρόνια – όχι παίζουμε!

Πέρασαν χρόνια από τότε, το 1925 …Πόλεμος, εμφύλιος, εξορίες, Μακρονήσια, κυνηγητά των αγωνιστών και το όνειρο να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του παρέμεινε όνειρο ανεκπλήρωτο…. μέχρι και σήμερα.

Κι ήρθαν τα μνημόνια πρώτο, δεύτερο, τρίτο και φαρμακερό και …αριστερό και η ΔΕΗ  φιλέτο που το ορέγονται ιδιώτες επενδυτές! Διότι το κράτος είναι ανίκανο ξανείπαν οι κρατικοί υπεύθυνοι…  Ούτε κουβέντα για τους μεγάλους που έπαιρναν ρεύμα τζάμπα από την “δημόσια” ΔΕΗ τους ΠΙΣΙΝΕΔΕΣ που λεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης με το καρδιτσιώτικο αξάν!

Κι ήρθαν οι άριστοι κι έβαλαν μπρος την μηχανή για λιγότερο κράτος και ξεπουπούλιασαν και την ΔΕΗ …

Στόχος το λιγότερο κράτος παντού –  μέσον η υποβάθμιση του,  η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών!  Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της ΕΛΠΙΔΑΣ  δεν έκλεισε  μόνο η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ  μα και άλλοι δρόμοι  που ήταν  στην ευθύνη των δημάρχων!

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν…

Το κράτος δεν δουλεύει, φίλτατοι,  όταν δεν θέλει να δουλέψει! – δουλεύει όταν στέλνει την ΕΛΑΣ να χτυπήσει φοιτητές και συνταξιούχους που διαδηλώνουν, δουλεύει όταν δεν προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, όταν δεν καταργεί τον ΦΠΑ στο ψωμί  κι αφήνει τον λαό να πεινάει ….και τράβα κορδέλα…

Μα καλά θα μου πείτε έτσι όπως δουλεύει αυτό το κράτος αποτελεί πρότυπο; Όχι βέβαια σε καμιά περίπτωση.  Μα όταν πονά το δόντι δεν κόβουμε το κεφάλι φίλτατοι –  σφραγίζουμε το δόντι!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το