Ζούμε στον καιρό των εμβολίων, ελέω πανδημίας 19, κι οι «συζητήσεις», οι αντιπαραθέσεις, ο σκοταδισμός για τη χρησιμότητα, την αναγκαιότητα, την υποχρεωτικότητα ή την επικινδυνότητά τους καλά κρατούν, φτάνοντας πολλές φορές στις γνωστές υπερβολές. Πρόκειται για «συζήτηση» καλά ενορχηστρωμένη, ώστε να ταιριάζει γάντι στο αστικό, πολιτικό παιχνίδι, να αποπροσανατολίζει σκέψεις και συνειδήσεις, να αποκρύπτει εντέλει την ουσία της αντιλαϊκής, καταπιεστικής και επικίνδυνης αστικής πολιτικής.

Δεν υπάρχει λόγος να αναμασήσουμε τα χιλιοειπωμένα. Ωστόσο στη ζωή μας εισήλθαν δυναμικά ονόματα ξενικά φαρμακευτικών κολοσσών. Pfizer, η πάλαι ποτέ Astra- Zeneca, Johnson και Moderna συνωστίζονται και διαγκωνίζονται η μία την άλλη. Στο πλάι τους και άλλα, ονόματα εμβολίων, που παράγονται σε χώρους και χώρες ανταγωνιστικές, βλέπε κινέζικο εμβόλιο. Έχουμε όμως τη χαρά πλέον, εδώ στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη να είμαστε αποδέκτες, κατά την αστική ειδησεογραφία, και άλλων πλεονεκτημάτων και ευεργετημάτων από τους φαρμακευτικούς γίγαντες.

«Η Θεσσαλονίκη γίνεται πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, της νέας σκέψης, των νέων αγορών και το όφελός της από την επένδυση της Pfizer θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο θα απασχοληθούν πάνω από 700 άτομα» δήλωσε περιχαρής ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επένδυση της πολυεθνικής στην περιοχή, στα εγκαίνια του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer. Χαράς ευαγγέλια για τον τόπο, σύμφωνα με όσα δηλώνει.
Η Pfizer είναι μία από τις πολυεθνικές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που έρχεται να επιβεβαιώσει την όλο και βαθύτερη, την όλο και μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας και του λαού στο άρμα των ΗΠΑ. Γίνεται πράξη αυτό που με όμορφα λόγια δηλώνει ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Πως η Θεσσαλονίκη «εδραιώνεται διαρκώς και διεθνώς ως έδρα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, καινοτομίας και παγκόσμιο κέντρο εξυπηρέτησης επιχειρησιακών λειτουργιών».
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και σε απλά ελληνικά, αφτιασίδωτα και κατανοητά για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους, πεδίο λαμπρό για ακατάσχετη κερδοφορία από τα ξένα και τα ντόπια κοράκια του κεφαλαίου. Δεν μας προξενεί εντύπωση που ο πρωθυπουργός έτρεξε σε μια τέτοια, κεφαλαιοκρατική, φιέστα. Δε μας παραξενεύει η χαρά και τα εγκάρδια σφιξίματα των χεριών του πρωθυπουργού και του προέδρου της πολυεθνικής -CEO επί το αμερικανικότερο. Το αστικό πρωτόκολλο ορίζει κι απαιτεί τεμενάδες και σφουγγοκωλάριους, υποκλίσεις στους ξένους και ντόπιους μεγαλοκαρχαρίες. Έχουμε γνώση του παιχνιδιού, που με μαεστρία παίζουν όλοι τους στις πλάτες του λαού μας.

Να σημειώσουμε επίσης και μία άλλη πτυχή του γεγονότος, παίρνοντας υπόψη και την αγωνιστική ανάταση στο χώρο της εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση διά στόματος Κ. Μητσοτάκη, ότι πηγή του «ανθρώπινου δυναμικού των δύο κέντρων της Pfizer είναι τα δημόσια πανεπιστήμια της πόλης» της Θεσσαλονίκης και το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό τους! Ας μη μείνουν στην άκρη τα πρωθυπουργικά λόγια περί «Rebrain Greece», επιστροφής δηλαδή των χιλιάδων νέων «εγκεφάλων» -πόσο άσχημος όρος για ανθρώπους και ζωές!- που πήραν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης το δρόμο της ξενιτιάς.

Τα σημειώνουμε όλα και τα κρατάμε. Κρατάμε όμως και πως η υπόθεση θυμίζει, όπως και πολλές άλλες ασφαλώς, εκείνο το γνωστό από το ιστορικό μας παρελθόν, λίγο παραλλαγμένο∙ Πρόεδρέ μου…ιδού ο λαός σου! Ιδού η πόλη σου! Ιδού το Πανεπιστήμιό σου και το προσωπικό σου! Τάδε έφη πρωθυπουργός!

Ματιές από τη Βόρεια Ελλάδα

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το