Μαύρος ουρανός τις τελευταίες ημέρες. Από τα δακρυγόνα, τους καπνούς στα βόρεια σύνορά μας. Ατμόσφαιρα πνιγηρή, άρρωστη. Από ιό που φορά κορόνα. Χαρμάνι σκουρόχρωμο, πλανιέται πάνω μας και μας ζώνει.
Τα βόρεια σύνορά μας κέντρο διερχομένων. Όχι. Δεν εννοούμε ασφαλώς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι αυτοί που διέρχονται, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως πραγματοποιείται «εισβολή» και πρέπει να αμυνθούμε. Από κοντά κι η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που λίγο πιο ντροπαλά μιλά για «εισροή». Τι είναι αυτό που χωρίζει τα δύο κόμματα. Λίγα μονάχα γράμματα;
Κέντρο διερχομένων οι ακριτικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες. Αυξημένες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Συνοριοφύλακες. Frontex. Δημοσιογράφοι και δημοσιογραφούντες. Κυβερνήτες, κυβερνητικοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ακόμη και ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, όλοι μαζί, μία ψυχή, ένα σώμα.
Ανάμεσά τους βέβαια οι γνωστοί φαιοί, ρατσιστικοί, μισαλλόδοξοι, σκοταδιστικοί, φασιστικοί κύκλοι, χύνουν με άνεση το δηλητήριό τους, φουσκωμένοι από την ακροδεξιά ρητορική και πολιτική. Το εντυπωσιακό; Το έργο των ντόπιων φασιστών έρχεται να συνδράμει και αδελφή φασιστική οργάνωση από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, κι ο ευρωπαίος φασίστας αδελφός με τον ντόπιο.
Σύνορα και φράχτες αγκαθωτοί εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Δε στέκονται όμως ικανά να εμποδίσουν κατά πως φαίνεται την είσοδο άλλων επισκεπτών. Εν προκειμένω ο κορονοϊός δε φάνηκε να πολυσκέφτεται σύνορα κι ελέγχους. Κατέφτασε αεροπορικά, μετρά δεκάδες κρούσματα, αφήνει τα ίχνη του με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, απαγορεύσεις, ακυρώσεις και το μέλλον φαίνεται να επιφυλάσσει αρκετά.
Στις Συμπληγάδες πέτρες της κατάστασης στον Έβρο και του κορονοϊού ένας λαός δοκιμάζεται. Χωρισμένος στα δύο; Ίσως οι ακροδεξιές κραυγές και οι «πολεμικού» τύπου επιχειρήσεις κατά των εχθρών προσφύγων και μεταναστών να ακούστηκαν πολύ. Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν αντιστάσεις και φωνές λογικής απέναντι στο ρεύμα. Οι φωνές αυτές πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στη ρότα ενός αντιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας. Ενάντια στην εξάρτηση και τον ιμπεριαλισμό. Όσο δε βαθαίνει η ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος, ενός τέτοιου προσανατολισμού τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι ακραίες, εθνικιστικές φωνές και οι κίνδυνοι.

Ματιές… από τη Βόρεια Ελλάδα

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το