Υψηλά τα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα το οποίο σταδιακά κορυφώνεται. Την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν στη φετινή λίστα με τα θύματα της νόσου δεκαεφτά ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων λόγω επιπλοκών της γρίπης σε 38. Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση για την εποχική γρίπη, έως και την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 136 εισήχθησαν για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από το σύνολο των ασθενών αυτών οι 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Η επίπτωση της γρίπης σε νοσηρότητα και θνητότητα είναι μεγάλη, με τους ειδικούς να την αποδίδουν αφενός μεν στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η γρίπη στον παιδικό πληθυσμό, αφετέρου στη μειωμένη θωράκιση που πρόσφερε το αντιγριπικό εμβόλιο στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν και την πληθυσμιακή ομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες. Από τα 38 θύματα, τα 30 είναι ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν και οι επισκέψεις σε γιατρό ασθενών με συμπτώματα γρίπης. Την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν το 15% των ασθενών που δέχονταν οι γιατροί στα ιατρεία τους είχε γριπώδη συνδρομή. Από την εργαστηριακή ανάλυση σε δείγματα ασθενών με γρίπη προέκυψε ότι φέτος η πλειονότητα των περιστατικών οφείλεται στη γρίπη Α(Η3Ν2), ενώ σχεδόν ένα στα τρία περιστατικά αφορούν σε γρίπη Α(Η1Ν1).

Οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρουν στην εβδομαδιαία έκθεσή τους ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα και τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την έντονη συζήτηση που υπάρχει αυτή την περίοδο, λόγω και της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού σχετικά με την εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας ως μέτρο προστασίας, ο ΕΟΔΥ, σε ανάρτησή του, διευκρινίζει ότι η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού και πρέπει να εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το άτομο εμφανίσει λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, κατά τη φροντίδα ασθενούς με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας, ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.

Τονίζεται δε ότι η απλή χειρουργική μάσκα είναι μιας χρήσης, η αφαίρεσή της θα πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην την αγγίζει το άτομο με γυμνά χέρια, αλλιώς θα πρέπει να εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών (καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό, ή χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος) πριν και μετά την επαφή.

Πηγή: atexnos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το