Απλήρωτοι εδώ και ενάμιση μήνα είναι οι εργαζόμενοι στην Εφημερίδα Αυγή. Όπως καταγγέλλουν το τελευταίο διάστημα υφίστανται επανειλημμένες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους και την ίδια ώρα επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον, καθώς στο προσκήνιο βρίσκεται ο σχηματισμός νέας εταιρείας, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της εργοδοσίας.

Σε μια πρώτη τους αντίδραση, πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και την άρση της ανασφάλειας.

Για την κατάσταση στην εφημερίδα δημοσίευση έκανε επίσης η Συνέλευση Βάση των εργαζομένων Κατάληψη ΕΣΗΕΑ με τίτλο: “Άλλη μια ανασυγκρότηση στις πλάτες των εργαζομένων”.

Το κείμενο των εργαζομένων της Αυγής

Με δεδομένο τις επανειλημμένες τους τελευταίους μήνες καθυστερήσεις εξόφλησης της πληρωμής του μηνιαίου μισθού μας, με καταβολή έναντι και τη συσσώρευση νέων τρεχουσών οφειλών προς τους εργαζόμενους και εξαιτίας της μη καταβολής του μηνιαίου μισθού μας στο σύνολό της, την Παρασκευή όπως είχε δεσμευθεί η διοίκηση η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων αποφάσισε προειδοποιητική στάση εργασίας Δευτέρα 12.00 – 16.00 στην ΑΥΓΗ και την ιστοσελίδα της www.avgi.gr

Η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ και οι εργαζόμενοι ζητούν την εξόφληση των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών τους και την ομαλοποίηση της καταβολής της μισθοδοσίας τους.

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης των Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ

Με δεδομένο τις επανειλημμένες τους τελευταίους μήνες καθυστερήσεις εξόφλησης με καταβολή έναντι της πληρωμής του μηνιαίου μισθού μας, καθώς και τη συσσώρευση νέων τρεχουσών οφειλών προς τους εργαζόμενους, με συνέπεια να τους οφείλονται δύο μισθοί, η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων αποφάσισε τα εξής:

1. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την αθέτηση των επάλληλων υποσχέσεων της Διοίκησης για την ομαλή ροή της μισθοδοσίας και τις διαδοχικές υπερβάσεις των προθεσμιών που παρείχαν οι εργαζόμενοι στη διοίκηση για να καταβάλει τη μισθοδοσία

2. Στο πλαίσιο των μέσων για τη διασφάλιση εξόφλησης των δεδουλευμένων και της ομαλούς μισθοδοσίας, που διαταράσσεται ξανά, ακόμη και μετά τη δεύτερη μέσα σε μια πενταετία μείωση των μισθών μας, αποφασίσαμε την υλοποίηση προειδοποιητικής στάσης εργασίας τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, εφόσον δεν κατατέθηκε, όπως είχε δεσμευτεί η διοίκηση, στο σύνολό της, η προγραμματισμένη μηνιαία καταβολή την περασμένη Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

3. Ανησυχώντας έντονα για το μέλλον και την προοπτική της εφημερίδας, ζητάμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά της εφημερίδας, καθώς και να εκπονηθεί επιτέλους δημοσιογραφικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο ζητάμε επίμονα οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια. Το μοναδικό κείμενο που έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής είναι οι προτάσεις των εργαζομένων οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες.

4. Τέλος, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας ότι δεν έχουμε ενημερωθεί μέχρι σήμερα για την απόφαση του βασικού μετόχου για τη «διοικητική ενοποίηση» όλων των μέσων που κατέχει, και κυρίως, τι συνεπάγεται αυτή η «ενοποίηση» για τα δικαιώματα και τις θέσεις των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό ζητάμε άμεση συνάντηση με τον γραμματέα του κόμματος.

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της Αυγής

Η ΕΣΗΕΑ για την κήρυξη 4ώρης στάσης εργασίας στην ΑΥΓΗ και την ιστοσελίδα “avgi.gr”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα “avgi.gr” σήμερα Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, από τις 12.00 έως τις 16.00.

Η ΕΣΗΕΑ και οι εργαζόμενοι ζητούν την εξόφληση των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών τους και την ομαλοποίηση της καταβολής της μισθοδοσίας τους.

Η ΕΠΗΕΑ για την 4ωρη στάση εργασίας στην ΑΥΓΗ και την ιστοσελίδα “avgi.gr”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας όλων των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα “avgi.gr” από ώρα 12.00μ έως ώρα 16.00 της Δευτέρας, 24 Φεβρουαρίου 2020

Το κείμενο της Κατάληψης ΕΣΗΕΑ

Αυγή: Άλλη μια ανασυγκρότηση στις πλάτες των εργαζομένων

Δύσκολες ώρες περνούν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα Αυγή, της οποίας βασικός μέτοχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ερχόμενη εβδομάδα συμπληρώνουν 1.5 μήνα απλήρωτοι, ενώ τους οφείλεται από πέρυσι 1.5 μηνιάτικο επιπλέον και υπάρχουν από παλιότερα έτη οφειλές που αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 12 μηνιάτικα. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρεωθεί στο όνομά της διάσωσής και ανασυγκρότησης της εφημερίδας σε δύο μειώσεις των μισθών τους τα τελευταία έξι χρόνια, μία το 2014 και μία το 2017.

Παράλληλα με τις περικοπές στους μισθούς, προχώρησε η μετακόμιση των γραφείων της Αυγής μετά από 40 και πλέον χρόνια, στο Μεταξουργείο, όπου βρίσκονται και τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο. Όπως φαίνεται αυτή η ενοποίηση δεν πρόκειται να περιοριστεί στη συγκατοίκηση.

Στο προσκήνιο βρίσκεται ο σχηματισμός νέας εταιρείας στο πλαίσιο μίας ακόμη ανασυγκρότησης, η οποία αποφασίστηκε πρόσφατα από τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη τα νέα διοικητικά στελέχη που θα αναλάβουν την λειτουργία του οργανισμού κυκλοφορούν στους διαδρόμους των μέσων, λες κι από την εφημερίδα λείπουν οι επιπλέον διευθυντές και όχι οι συντάκτες με τόσα ρεπορτάζ λειψά.

Με γνώση από το παρελθόν και τις οδυνηρές εξελίξεις που σημειώθηκαν σε άλλα μαγαζιά, ο σχηματισμός μιας νέας εταιρείας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το μέλλον των εργαζομένων. Το κύριο ερώτημα που τίθεται αφορά την κατοχύρωση των οφειλών και της προϋπηρεσίας τους, καθώς σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας διαγράφονται τα χρέη προς δημόσιο και τράπεζες, πόσω μάλλον προς του εργαζόμενους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς πλέον με βάση τη νέα νομοθεσία δεν μπορούν να περιμένουν σε αποπληρωμή τους.

Νωπό είναι άλλωστε το παράδειγμα των εργαζομένων στον ΔΟΛ, αλλά σε άλλα μεγάλα μαγαζιά του χώρου, που είδαν τους κόπους χρόνων να χάνονται μέσα σε μια νύχτα.

Στην ευκολία με την οποία βέβαια οι εργοδότες κατορθώνουν να απαλλαχθούν από τα χρωστούμενα προς τους εργαζόμενους, τεράστιες ευθύνες φέρει και η ΕΣΗΕΑ, η οποία λειτουργεί ως παρατηρητής και σε αρκετές περιπτώσεις υψώνει εμπόδια ακόμη και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθυστερώντας την προκήρυξή τους.

Στο μεταξύ μεγάλη εταιρεία διενεργεί λογιστικούς ελέγχους για τη μετάβαση. Αρκετοί εργαζόμενοι, εύλογα, αναρωτιούνται, πώς είναι δυνατόν να δίνουν τόσα χρήματα για τους λογιστικούς -και όχι μόνο- ελέγχους και να μη βρίσκουν ούτε ευρώ για τους εργαζόμενους. Καθώς φαίνεται, η εργασία τους θεωρείται ελαστική δαπάνη. Σε αίτημά τους ακόμη να τους παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της λογιστικής μελέτης, ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Στούμπος απάντησε προκλητικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση.

Η διοίκηση της εφημερίδας αφήνει τους εργαζόμενους στο σκοτάδι, χωρίς να παρέχει καμία απολύτως ενημέρωση για το μέλλον της εφημερίδας. Ταυτόχρονα αθετεί κάθε δέσμευσή της προς εκείνους για εξόφληση των τελευταίων χρωστούμενων, με τελευταία εκείνη για την καταβολή των οφειλόμενων του Γενάρη στις 21 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα τα νέα διοικητικά στελέχη, μεταξύ αυτών ο Λευτέρης Αρβανίτης, εκλεκτός παλιότερα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ΕΡΤ, κυκλοφορούν κανονικά στους διαδρόμους της εφημερίδας, χωρίς να έχουν γίνει συστάσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να δρομολογούνται εξελίξεις εν τη πλήρη άγνοιά τους.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 κι έχουν προγραμματίσει συνέλευση, όπου θα δρομολογήσουν τις επόμενες ενέργειές τους. Στο κείμενο που συνοδεύει την απόφασή τους για στάση εργασίας εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις, καθώς και την αθέτηση των επάλληλων υποσχέσεων της Διοίκησης για την ομαλή ροή μισθοδοσίας.

Εκφράζουν ακόμη την έντονη διαμαρτυρία τους ότι δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα για την απόφαση του βασικού μετόχου για τη «διοικητική ενοποίηση» όλων των μέσων που κατέχει, και κυρίως, τι συνεπάγεται αυτή η «ενοποίηση» για τα δικαιώματα και τις θέσεις των εργαζομένων.
Ζητούν τέλος την πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά της εφημερίδας καθώς και να εκπονηθεί επιτέλους το δημοσιογραφικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο ζητούν επίμονα εδώ και χρόνια. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο, ότι το μοναδικό κείμενο που έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής είναι οι προτάσεις των εργαζομένων οι οποίες παραμένουν εντελώς αναξιοποίητες.

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της Αυγής εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο, οι οποίοι επίσης πραγματοποιούν σήμερα συνέλευση. Οι δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων στα δύο μέσα είχαν φανεί ισχυροί και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν οι εργαζόμενοι της Αυγής κατέβηκαν σε απεργία αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους για τις απολύσεις και περικοπές που εφάρμοζε η διοίκηση προ δύο ετών. Ήταν η πρώτη κινητοποίηση στην ιστορία της εφημερίδας για εργασιακά ζητήματα από το 1952 που ιδρύθηκε.

Από την πλευρά μας ως Κατάληψη ΕΣΗΕΑ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Αυγή και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους και τη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το