ΣΟΥΠΕΡ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: «Ορθός Λόγος – Κοινωνία και επικοινωνία»

Βρείτε τη σωστή απάντηση στα ερωτήματα και κερδίστε!

Ερώτηση 1.

Κατηγορία: «πρωινός πλούτος»

Ποια από τις παρακάτω εικόνες συνιστά καλύτερο δείγμα Τυπικής Λογικής; Τεκμηριώστε την απάντησή σας.

«Θα μείνω έγκυος από τον αδελφό του άντρα μου για να μην τον χάσω από εραστή»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε προσφυγικό για να πάρει Νόμπελ που δεν πήρε»

«Ο Δίας στον Τοξότη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ομίλου “Thomas Cook»

Ερώτηση 2.

Κατηγορία: «η μετριοφροσύνη είναι για τους μετρίους»

Πώς κρίνετε την μετριοφροσύνη του Ντόναλντ Τραμπ στο πέρας των ετών; Γίνεται σοφότερος ο πλανητάρχης καθώς μεγαλώνει; Εξηγήστε γιατί.

«Συγνώμη, άχρηστοι και αντίζηλοι, αλλά ο δείκτης ευφυίας μου είναι ένας από τους υψηλότερους -και το γνωρίζετε όλοι! Σας παρακαλώ, μην αισθάνεστε τόσο ανόητοι ή ανασφαλείς, δεν φταίτε εσείς» (Τραμπ, 2013)

«…Στην πραγματικότητα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου, τα δύο μεγαλύτερα προσόντα μου υπήρξαν η διανοητική μου σταθερότητα και το να είμαι, ας πούμε, πανέξυπνος. Η δόλια Χίλαρυ Κλίντον επίσης προσπάθησε σκληρά με αυτά τα χαρτιά και, όπως όλοι γνωρίζουν, τα έκανε τελείως μούσκεμα. Εγώ, από ΠΟΛΥ επιτυχημένος επιχειρηματίας, έγινα κορυφαίος τηλεοπτικός αστέρας, και στη συνέχεια Πρόεδρος των ΗΠΑ (στην πρώτη μου προσπάθεια). Νομίζω ότι αυτό θα με κατέτασσε όχι έξυπνο, αλλά ιδιοφυΐα… και μια πολύ σταθερή ιδιοφυΐα ως προς αυτό μάλιστα!» (Τραμπ 2018)

«Όπως έχω δηλώσει σθεναρά και στο παρελθόν, και απλώς για να το επαναλάβω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοκληρωτικά και θα αφανίσω την Οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει στο παρελθόν!)…» (Τραμπ, 2019)

Ερώτηση 3.

Κατηγορία: «εθνική επέτειος»

Ποια από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την 28η Οκτωβρίου είναι επιστημονικώς αρτιότερη; Αναζητήστε ιστορικά παραδείγματα.

Α. «Χρόνια πολλά! Σήμερα η εθνική μας εορτή μάς θυμίζει όσο ποτέ τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού. Με συγκίνηση θυμόμαστε τις θυσίες των παπούδων μας για την οικογένειά τους, την επόμενη γενιά, την πατρίδα τους. Θυσίες που διασφάλισαν σε εμάς ένα πλαίσιο καθημερινότητας όπου η προσφορά στο σύνολο ευτυχώς δεν απαιτεί βία και αίμα. Ας τους τιμήσουμε λοιπόν με τη σειρά μας υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο εθελοντισμός είναι όχι απλά κοινωνική προσφορά αλλά εθνική ευθύνη. Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να δώσει πίσω στον κόσμο τουλάχιστον το ισοδύναμο αυτού που έχει πάρει απ’ αυτόν».

Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας, 28 Οκτωβρίου 2019

Β. «…Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα…».

Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, 24 Οκτωβρίου 2019

Γ. «Κάποιοι αποσιωπούν ότι το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας ήταν εθνοσοσιαλιστικό και συνεπώς αριστερής προέλευσης».

Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής επικρατείας ΝΔ, 21 Αυγούστου 2017

Ερώτηση 4.

Κατηγορία: «θα έλεγα ότι είναι τρολ, αλλά δεν είναι»

Σας αιφνιδιάζει κάποια από τις ακόλουθες παραπολιτικές δηλώσεις; Ναι. Όχι. Γιατί;

Α. Ευγενία Μανωλίδου: «Ποτέ δεν θα μπορούσα να ζήσω με έναν ακροδεξιό. Ο Άδωνις είναι ένας κεντρώος με πολλές εκμοντερνισμένες αριστερές ιδέες. Θα μπορούσε να είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ!»

B. Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Τανκς στην ΕΡΤ; «Ψηφίστε σωστά και το ’χουμε!»

Ωραίος Αρουραίος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το