Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της efsyn.gr, ο Guardian φιλοξενεί ρεπορτάζ πολωνικού καναλιού, δημοσιογράφοι του οποίου μπήκαν σε σφαγείο στην περιοχή Μαζόβια με κρυφή κάμερα, στο οποίο καταγράφονται αγελάδες άρρωστες σε κακή κατάσταση να σύρονται δεμένες, από τα κέρατα ή από τα πόδια, από φορτηγά και να οδηγούνται  σε σφαγείο.

Η σφαγή των άρρωστων ζώων φαίνεται να συμβαίνει τη νύχτα χωρίς να υπάρχουν παρόντες κτηνίατροι, κάτι που αποτελεί ακόμη μία παράβαση των βασικών κανόνων.

Οι εργαζόμενοι στο σφαγείο εμφανίζονται να απομακρύνουν από τα κουφάρια των ζώων σημάδια όπως όγκοι ή εκδορές και, γενικότερα, ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι οι αγελάδες ήταν άρρωστες οι παρέμεναν δεμένες και ξαπλωμένες για πολλές μέρες.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου, η Πολωνία, το 2017, εξήγε περισσότερα από 415 εκατ. κιλά βοδινού κρέατος, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

Ρεπόρτερ του Superwizjer, ενώ πολωνικού τηλεοπτικού προγράμματος του καναλιού TVN24, μπήκαν στο σφαγείο στα τέλη του 2018. Ένας από τους δημοσιογράφους εργαζόταν μυστικά στο σφαγείο για περίπου τρεις εβδομάδες ( το ντοκιμαντέρ ΕΔΩ ).

Σύμφωνα με τον Πάτρικ Σζεπάνιακ, ο οποίος εργάστηκε στο σφαγείο και κατέγραψε τη φρίκη, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από κτηνιάτρους για τα ζώα μετά τη σφαγή τους και το κρέας τους απλά σφραγιζόταν ως κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους.

«Οι προϊστάμενοί μου με διέτασσαν να σφραγίζω το κρέας ως υγιές και, βασικά, να το κάνω να δείχνει και πιο όμορφο. Ήταν φρίκη. Η μυρωδιά του σάπιου κρέατος πραγματικά σε αηδιάζει κι εγώ έπρεπε να το κάνω να δείχνει πιο υγιές ξύνοντάς το με το μαχαίρι μου» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο επίσημος κτηνίατρος του σφαγείου εμφανιζόταν το επόμενο πρωί και είχε επίσης εντολής να σφραγίζει τα κρέατα χωρίς να προχωρεί σε περαιτέρω ελέγχους.

Μόλις το κρέας πάρει τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά δεν πρόκειται να επιθεωρηθεί ξανά προτού βρεθεί στους προμηθευτές και, εν συνεχεία, στους καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια τριών νυχτερινών βαρδιών ο Σζεπάνιακ μέτρησε τουλάχιστον 28 αγελάδες που ήταν πολύ άρρωστες ακόμη και για να σταθούν. Και οι 28 σκοτώθηκαν. Έναν μήνα αφότου σταμάτησε να εργάζεται εκεί επέστρεψε για να κινηματογραφήσει το σφαγείο από ένα κοντινό χωράφι, όπου παρατήρησε φορτηγά γεμάτα άρρωστες αγελάδες.

Κρέας από το συγκεκριμένο σφαγείο έτρωγαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο διάλειμμά τους, ενώ και Σζεπάνιακ (κτηνίατρος στο επάγγελμα) αναγκάστηκε να φάει για να μην αποκαλυφθεί η πραγματική του ιδιότητα.

Προς το τέλος του ντοκιμαντέρ φαίνονται οι δημοσιογράφοι του καναλιού να εισβάλουν στο σφαγείο και να ζητούν απαντήσεις, όμως τόσο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης όσο και ο κτηνίατρος αρνήθηκαν κάθε παράβαση.

Στην Πολωνία, σημειώνει ο Guardian, μία άρρωστη αγελάδα κοστίζει περίπου πέντε με έξι φορές φθηνότερα με το περιθώριο κέρδους για τους επαγγελματίες του είδους.

Μάλιστα οι έμποροι φροντίζουν να… διαφημίζουν τις άρρωστες αγελάδες με ευφημισμούς όπως «τραυματισμένες» και «πληγωμένες» χωρίς να αποκαλύπτουν, φυσικά το μέγεθος της ασθένειας που μπορεί να έχουν τα ζώα.

Οι δημοσιογράφοι του καναλιού, μάλιστα, έκαναν ξεχωριστή έρευνα και κατέγραψαν ότι στη χώρα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 300 έμποροι που πωλούν άρρωστες αγελάδες.

Ειδικοί που είδαν το περίπου είκοσι λεπτών βίντεο αναφέρουν ότι εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία, ιδιαίτερα όταν η Πολωνία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος εντός Ε.Ε..

Το ζήτημα που τίθεται πλέον, πέρα από τη δεδομένη φρικτή κακοποίηση των ζώων, είναι πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η πρακτική και πόσες χώρες και σε τι ποσότητες έχουν εισάγει κρέας από τα σφαγεία – κολαστήρια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το