Σοβαρή μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού σήμερα Τρίτη καθώς αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας. Παράλληλα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια. 

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών της Δευτέρας και πρώτων πρωινών ωρών της Τρίτης, το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πρώτα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και μέχρι νωρίς το πρωί στη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Πελ/νησο και το υπόλοιπο Ιόνιο.

Τα φαινόμενα μάλιστα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα παρουσιάζουν κατά διαστήματα σημάδια πολύ υψηλής έντασης (τοπικά θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις), ενώ και στα υπόλοιπα τοπικά θα είναι ισχυρά. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα μέσα στη νύχτα θα κυριαρχήσει ο μουντός και βαρύς καιρός με τη συννεφιά τοπικά να είναι αυξημένη, τόσο που ίσως αφήσει ασθενείς βροχές κυρίως στα δυτικά της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας και τη Δυτική Θεσσαλία. Αρκετά καλύτερος θα είναι ο καιρός στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Τρίτη, οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν στις ίδιες περιοχές και μάλιστα θα είναι έντονες (ιδίως όπου υπάρχει το σήμα προειδοποίησης). Μέχρι και το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν μετατοπιστεί βορειοανατολικότερα, οπότε από κει και ύστερα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες (τοπικά και χαλαζοπτώσεις) στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και πιθανώς τη βόρεια Στερεά Ελλάδα. Πιθανότητα για κάποια πρόσκαιρη βροχή ή και τοπική καταιγίδα υπάρχει επίσης για την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο.

Από το απόγευμα της Τρίτης και μετά ο καιρός στα δυτικά θα παρουσιάζει σημάδια ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης, με κάποια υπολείμματα βροχών πάντως να παραμένουν μέχρι και το τέλος της ημέρας κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη με σταδιακή βελτίωση μετά τα μεσάνυχτα. Πιθανότητα για μπόρες και τοπικές καταιγίδες υπάρχει και για την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα (κυρίως Βοιωτία, Εύβοια και βόρεια Αττική) κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού όμως περιμένουμε στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες καθώς κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών θα εκδηλωθούν ισχυρές έως και πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες (μεγάλη πιθανότητα και για χαλαζοπτώσεις). Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά του νησιού).

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Δυτικές – Νοτιοδυτικές διευθύνσεις που μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε ΒΔ με ένταση 3-5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Νότιες γενικά διευθύνσεις μέχρι 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 23 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το