Η πρώτη λογοτεχνική καταγραφή της πανδημίας

«Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ.» από τις εκδόσεις Ατέχνως

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μελετά κανείς μέσα από τη λογοτεχνία τα πάθη των ανθρώπων, τις ελπίδες τους σε συγκυρίες με σχήματα και σημάδια βαθιά, ιστορημένα άμεσα από ανθρώπους που τα ζουν και τα βιώνουν.

Αξιόλογοι δημιουργοί έγραψαν, κατέγραψαν, περιέγραψαν όσα περάσαμε, βιώσαμε και νιώσαμε τις ημέρες του εγκλεισμού λόγω της υγειονομικής κρίσης (Covid-19).

Η πρώτη λογοτεχνική καταγραφή της πανδημίας με τα ποιήματα και διηγήματα που συμπεριλήφθησαν στο «Σκληρό Απρίλη, του 2020 μ.Χ.» των εκδόσεων Ατέχνως. 

Το βιβλίο συνοδεύεται από το CD με τον τίτλο “Σχήματα και σημάδια”. Ενας μικρός κύκλος τεσσάρων τραγουδιών που έρχονται αρμονικά να συμπληρώσουν την ανθολογία ποιημάτων και διηγημάτων. Τα τραγούδια αυτά, γραμμένα σε έμμετρους και πιο ελεύθερους ποιητικούς στίχους του Γιώργου Ηρακλέους, είναι ντυμένα με τη μουσική και την ερμηνεία του Νίκου Καραγιάννη και της γνωστής ερμηνεύτριας Νάντιας Καραγιάννη, που επιχειρεί μία πρώτη της εμφάνιση ως συνθέτριας τραγουδιών.

Ο «Σκληρός Απρίλης 2020 μ.Χ.» είναι δύο ποιοτικές και προσεκτικά επιλεγμένες συλλογές από ποιήματα και διηγήματα με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και τα ανθρώπινα πάθη κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του φονικού ιού Covid-19 (Άνοιξη του 2020). Η ζωή κάτω από τον αστερισμό του κορωνοϊού καταγράφεται άλλοτε υπαρξιακά, άλλοτε κοινωνικά και άλλοτε με πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές.

Αναδεικνύονται ανθρώπινα δράματα και προβλήματα όπως η περιθωριοποίηση, οι φραγμοί στη μόρφωση, η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, καθώς και ο ψυχικός μικρόκοσμος και τα βιώματα των ποιητών και πεζογράφων που συμμετέχουν στην έκδοση. Προβάλλεται, πάνω απ’ όλα, η αγωνία και ο αγώνας για το μέλλον, όχι όμως χωρίς λύσεις.

Και τέσσερα εικαστικά που κοσμούν την έκδοση, του Κώστα Ευαγγελάτου, υπό το κράτος των ίδιων συναισθημάτων. Δουλεμένα τις πρώτες ημέρες της καραντίνας.

Ποιήματα: Γιώργος Ηρακλέους, Σοφία Ταναΐνη, Γκέλη Ντηλιά, Νίκος Σουβατζής, Ανθούλα Σωπάση, Κώστας Ευαγγελάτος, Σπύρος Ζαχαράτος, Ειρηναίος Μαράκης, Αντώνης Μπουντούρης, Γιάννης Γεωργάκης, Νικόλας Μιτζάλης,  Κωνσταντίνος Μαυροματάκης, Φωτεινή Δημοτζίκη, Νικόλας Δημ. Κακατσάκης, Γεωργία Καλαμποκά, Κώστας Κατιμερτζόγλου, Βαγγελιώ Καρακατσάνη, Σοφία Κλουβάτου Μέλα, Βαρβάρα Τζάμα, Πανωραία Χριστοπούλου, Χρυσή Φουκαράκη.

Διηγήματα: Παναγιώτης Μελάς, Νίκος Λάμπρου, Θωμάς Κασσελούρης, Θοδωρής Μπελίτσος, Μαρία Κανελλάκη, Μαριάνθη Αλειφεροπούλου Χαλβατζή, Γιάννης Γερογιάννης, Ασπασία Παναγιώτα Μουσουλίδη, Βασιλική Σταθοπούλου, Χρήστος Τούμπουρος, Αλέκος Χατζηκώστας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το