Με το καθιερωμένο δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι για έναν ακόμα μήνα «θετικό ήταν το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ». Το μόνο που έλειπε ήταν η καθιερωμένη πανηγυρική δήλωση του Βρούτση, που συνόδευε πάντοτε αυτά τα δελτία Τύπου (εις διπλούν μάλιστα, μία από το γραφείο Τύπου του υπουργείου και μία από το προσωπικό του Γραφείο). Ισως ο Χατζηδάκης δεν εγκληματίστηκε ακόμα ή ίσως να αποφάσισε να εφαρμόσει διαφορετική τακτική (κρίνοντας από τον ορυμαγδό των δελτίων Τύπου που εξέδιδε ως υπουργός ΠΕΝ, το δεύτερο το κόβουμε λίγο χλομό).

Δε θα ασχοληθούμε, βέβαια, με την παντελώς αναξιόπιστη ΕΡΓΑΝΗ, το εργαλείο εξαπάτησης του ελληνικού λαού, που περνά εν είδει σκυταλοδρομίας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Δραττόμαστε απλώς της ευκαιρίας για να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιβάλει από τον Γενάρη του 2020 σιωπητήριο στη μοναδική αξιόπιστη καταγραφή της πραγματικής απασχόλησης στη χώρα μας.

Πρόκειται για την πρώην Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και νυν Διεύθυνση Μελετών του ΕΦΚΑ (στεγάζεται Αμερικής 10 και υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης), η οποία από το 2004 επεξεργάζεται τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν κάθε μήνα οι καπιταλιστές-εργοδότες. Τα στοιχεία αυτής της υπηρεσίας δεν προέρχονται από δηλώσεις των καπιταλιστών-εργοδοτών, που «μαϊμουδίζονται» για να χρησιμοποιηθούν στην προπαγάνδα (ΕΡΓΑΝΗ), ούτε στηρίζονται σε ερωτηματολόγια (όπως η Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ). Στηρίζονται στην επεξεργασία του συνόλου των ΑΠΔ, άρα καταγράφουν το σύνολο των ασφαλιζόμενων μισθωτών, το είδος της απασχόλησής τους (πλήρης ή μερική) και τον μισθό ή μεροκάματο επί του οποίου ασφαλίζονται (αυτόν που προβλέπεται από την οικεία κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση εργασίας) και όχι τον μισθό ή το μεροκάματο που καταβάλλουν οι καπιταλιστές.

Η επεξεργασία των ΑΠΔ και η ακριβής καταγραφή της μισθωτής απασχόλησης γίνεται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία από το 2004. Υπήρχε πάντοτε μια χρονική υστέρηση μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για κάθε μήνα, η οποία βαθμιαία μειωνόταν και είχε φτάσει τους 7 μήνες. Ενώ, λοιπόν, θα έπρεπε να έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο (το ελάχιστο για το πρώτο πεντάμηνο) του 2020, η «βελόνα» έχει σκαλώσει στον Γενάρη του 2020, όπως βλέπετε και στο σημερινό printscreen από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Από την υπηρεσία, με την οποία επικοινωνήσαμε, μας έδωσαν μια προσχηματική δικαιολογία. Ότι υπάρχει καθυστέρηση, επειδή δόθηκαν διάφορες παρατάσεις στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Όμως, η υποβολή των ΑΠΔ έχει αποσυσχετιστεί εδώ και χρόνια από την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τους καπιταλιστές-εργοδότες. Άλλωστε, και όταν υπήρχε συσχετισμός (δηλαδή, όταν δεν επιτρεπόταν να υποβάλλονται ΑΠΔ αν οι καπιταλιστές χρωστούσαν), η σχετική διάταξη ουδέποτε εφαρμόστηκε. Οι ΑΠΔ γίνονταν δεκτές από το ΙΚΑ και μετά από τον ΕΦΚΑ κι ας χρωστούσαν οι καπιταλιστές «τ’ άντερά τους» στον ασφαλιστικό φορέα των μισθωτών. Έτσι αυξάνονταν συνεχώς τα φέσια  που από καιρό (Μάρτης 2019) έχουν ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ!

Η προσχηματική δικαιολογία που μας δόθηκε (μόνο σε κάποιον άσχετο θα μπορούσε να σταθεί, εμείς όμως γνωρίζουμε τις διαδικασίες, γιατί εδώ και χρόνια κάνουμε επεξεργασία και χρήση των πολύτιμων στοιχείων της Διεύθυνσης Μελετών του ΕΦΚΑ) επιβεβαίωσε την υποψία μας ότι έχει επιβληθεί σιωπητήριο στη συγκεκριμένη υπηρεσία, για να μην υπάρχουν στοιχεία για την απασχόληση την περίοδο της πανδημίας, ώστε να μπορούν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να κάνουν προπαγάνδα με ψεύτικα στοιχεία για τις… μεγάλες παροχές τους προς τους εργάτες και λοιπούς μισθωτούς εργαζόμενους.

ΥΓ. Τον Φλεβάρη του 2018, «ντάλα» ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ζητήσει εγγράφως, με αίτησή μας από την τότε διοίκηση του ΕΦΚΑ να μας ενημερώσει πόσες ήταν οι οργανικές θέσεις στη Διεύθυνση Μελετών το 2004 και πόσες το 2018. Αρνήθηκαν να μας απαντήσουν (διοικητής ήταν τότε ο Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο οποίος στη συνέχεια διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στον ΕΛΓΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», όπου… άφησε εποχή, ιδίως με τη διαχείριση του τεράστιου σκανδάλου της νοθείας στο γάλα). Από το τωρινό ρεπορτάζ πληροφορηθήκαμε ότι στη Διεύθυνση Μελετών του ΕΦΚΑ υπηρετούν όλα κι όλα δεκαέξι άτομα, στο δε Τμήμα Στατιστικής και Οικονομικών Αναλύσεων, που επεξεργάζεται τις ΑΠΔ, υπηρετούν πέντε άτομα! Λογικό από τη σκοπιά τους: γιατί να βάλουν προσωπικό σε μια υπηρεσία που καταγράφει την αλήθεια;

πηγή: eksegersi.gr/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το