Τέλος για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία όπως τη γνωρίζουμε, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίησή της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει τον ιδρυτικό χαρακτήρα και ρόλο της ΕΑΒ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα σπάσει στα δύο την ΕΑΒ, με στρατηγικό επενδυτή να αποκτά το 49%. Ωστόσο μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον πλήρη έλεγχο της Διοίκησης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος την περασμένη Πέμπτη, με το περιθώριο να λήγει στις 10 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε:

«Με την αποστολή ανακοίνωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεκίνησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.)

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί – αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ προβλέπει τον μετασχηματισμό της εταιρείας με το «σπάσιμό» της σε δύο οικονομικές οντότητες την Asset Co (πάγια και τις υποδομές) και την Commercial Co με την είσοδο στην τελευταία στρατηγικού επενδυτή. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία -το 51% θα παραμείνει στα «χέρια» του Ελληνικού Δημοσίου-, αλλά, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το