Σε έξαρση βρίσκεται ξανά το πύρινο μέτωπο που κατακαίει από χθες το νότιο Ρέθυμνο και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από χθες το μεσημέρι στην περιοχή, οπότε ξέσπασαν αρχικά και οι πυρκαγιές, μαίνονται σε διάφορες κατευθύνσεις μέχρι και τώρα, προκαλώντας αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία που είχαν τεθεί υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, η πυρκαγιά έχει αναζωπυρωθεί κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση για την εκκένωση και αυτού του οικισμού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί επίσης τα χωριά Μέλαμπες, Σαχτουρίων, Κρύα Βρύση, και Άγιος Γεώργιος δυτικά της Αγίας Γαλήνης, πέριξ της οποίας έχει επίσης σημειωθεί αναζωπύρωση εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν πολλαπλάσια δύσκολο το έργο των εναέριων μέσων, με τα ελικόπτερα επιχειρούν ακόμη και δύο και τρεις φορές να ανεφοδιαστούν. Από την άλλη, τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή τίθενται «εκτός μάχης» για τα μέτωπα από την Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.

Πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στην περιοχή, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη οι καταστροφές στον Άγιο Βασίλειο είναι ανυπολόγιστες, ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό.

Στο μεταξύ, την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι κάτοικοι στις Μέλαμπες, που κάηκε χθες. Αποδίδουν ευθύνες στην Πυροσβεστική για την εγκατάλειψη -όπως υποστηρίζουν- «του αρχικού μετώπου στον Ορνέ, προκειμένου να μεταβούν οι δυνάμεις στο δεύτερο μέτωπο που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα στο Ροδάκινο, με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις που επεκτάθηκαν προς Μέλαμπες – Αγία Γαλήνη, προκαλώντας σνυπολόγιστες καταστροφές».

Επίσης, καταγγέλλουν ότι δόθηκε εντολή για εκκένωση, χωρίς να μεριμνήσουν οι αρχές να είναι ανοιχτός ο δρόμος για να φύγουν με ασφάλεια, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι εάν δεν παρέμεναν όλη τη νύχτα να παλεύουν με ίδια μέσα τη φωτιά, το χωριό τους θα είχε καεί ολοσχερώς.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το