Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)

Ανασκαφές από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου!

Λαθραία, σε ένα νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι («Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού…») το υπουργείο Πολιτισμού εισάγει νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρα 27 και 30) οι οποίες αλλάζουν οβιδιακά τον τρόπο με τον οποίο ως τώρα εκτελούνται οι αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές στη χώρα.

Φαίνεται ότι, μετά την Παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την Υγεία και τα ιδιωτικά χειρουργεία, σειρά έχει ο Πολιτισμός και οι ανασκαφές από ιδιώτες.

Εννοείται χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις ειδικότητες που εργάζονται στις ανασκαφές, και σε αντίθεση με τις κατηγορηματικές διατυπώσεις του Αρχαιολογικού Νόμου 4858/21 για διενέργεια ανασκαφών αποκλειστικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όσο και τις συνταγματικές πρόνοιες για την κρατική υποχρέωση προστασίας των μνημείων και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, το άρθρο 27 του νομοσχεδίου θεσμοθετεί ότι ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ στο εξής μέσω των «αρμόδιων οργανικών μονάδων τους» θα μπορούν να πραγματοποιούν σωστικές ανασκαφές «με αυτεπιστασία και απολογιστικά».

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλουμε την απόπειρα παράκαμψης του Συντάγματος και του Αρχαιολογικού Νόμου, και ζητάμε η διενέργεια των ανασκαφών να παραμείνει αποκλειστικά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με ενίσχυση και βελτίωση του θεσμού της αυτεπιστασίας. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των άρθρων 27 και 30. Συντονίζουμε με σωματεία και ενώσεις στον χώρο του Πολιτισμού τον βηματισμό μας ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην υπόσκαψη των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ενάντια στην εργολαβοποίηση και τουριστικοποίηση του Πολιτισμού.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το