«Αν δούμε έστω και έναν Πακιστανό στην περιοχή τις επόμενες δύο ώρες, θα σας σφάξουμε όλους». Αυτά ήταν τα λόγια που άκουσαν τα θύματα της ρατσιστικής επίθεσης στο χωριό Άγιος Γεώργιος στο Οροπέδιο Λασιθίου αμέσως μετά τον ανελέητο ξυλοδαρμό που υπέστησαν από τους βασανιστές τους, οι οποίοι παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι.

Οι επτά μαυροφορεμένοι τραμπούκοι εισέβαλαν στα σπίτια Πακιστανών εργατών γης το απόγευμα της 11ης Αυγούστου και κραδαίνοντας ρόπαλα, μαχαίρια και πιστόλια τούς λήστεψαν και τους χτύπησαν αλύπητα, ξυπνώντας μαύρες μνήμες από τα ρατσιστικά πογκρόμ της Χρυσής Αυγής κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Ικόνιο Περάματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους επιχείρησαν να χρηματίσουν τα θύματά τους στη συνέχεια, προσφέροντάς τους κάποιες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να αποσύρουν τη μήνυση ή να βγάλουν από το κάδρο συγκεκριμένο δράστη.

Αυτήν τη στιγμή οι οκτώ Πακιστανοί εργάτες, οι οποίοι έχουν αναγνωρίσει τους δράστες της επίθεσης, φοβούνται για τη ζωή τους και διαμένουν στο αστυνομικό τμήμα –φυσικά σε καθεστώς ελευθερίας– προκειμένου να είναι πιο εύκολη η φύλαξή τους από τις αρχές.

Κλοτσιές στο κεφάλι

«Μπήκαν σπίτι με ρόπαλα, όπλα, μαχαίρι. Αρχισαν να μας χτυπάνε. Μας πήραν τα λεφτά, έσπασαν πέντε κινητά τηλέφωνα, έβαλαν φωτιά στο σπίτι, έσπασαν όλα τα πράγματα στο σπίτι» λέει στο Documento ένα από τα θύματα, ενώ ένας ακόμη από τους ξυλοκοπημένους μετανάστες σημειώνει: «Μιλάμε για πολύ ξύλο. Μας πήραν λεφτά, σε άλλους έσπασαν τα δόντια. Ηταν και ένας ανήλικος μαζί μας και αυτόν τον χτύπησαν πάρα πολύ. Σε έναν έσπασαν το χέρι, σε άλλον το κεφάλι, ένας άλλος έχει σπασμένο πόδι αφού για να γλιτώσει έτρεξε να κρυφτεί στο μπάνιο, αλλά όταν τον κατάλαβαν πήδηξε από τον πρώτο όροφο. Πήγαμε στο νοσοκομείο, μας είδαν, μας έδωσαν φάρμακα και μετά μας είπαν να φύγουμε. Δεν μας έδωσαν χαρτιά από το νοσοκομείο. Θέλουν να φύγουμε από το σπίτι. Πού να πάμε; Εχουμε έρθει από την Ιεράπετρα για να δουλέψουμε στα χωράφια».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα θύματα ο ένας από τους δράστες τού κόλλησε το όπλο στο κεφάλι εξαναγκάζοντάς τον να παραμείνει σκυμμένος στο πάτωμα, εκφοβίζοντάς τον και ασκώντας πέρα από σωματική και ψυχολογική βία.

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία, ένα από τα θύματα κατέθεσε ότι αφού πρώτα έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του, ο ένας εκ των κατηγορουμένων τον χτύπησε τρεις φορές με τη γροθιά του στο πρόσωπο, ενώ ένας άλλος τον κρατούσε. Οπως κατέθεσε, αυτοί οι δύο σταμάτησαν να τον χτυπούν και έφυγαν όταν επενέβη μια γειτόνισσά του Ελληνίδα που άκουσε τη φασαρία. Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την αντίδραση που διέκοψε τη βίαιη επίθεση, η ΕΛΑΣ ενημερώθηκε από το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκαν τα θύματα, αφού κανείς δεν κάλεσε για βοήθεια.

Οι καταθέσεις

Την αγριότητα του ξυλοδαρμού καταδεικνύουν και οι καταθέσεις των θυμάτων στην ανακρίτρια. Ενδεικτικά κάποια αποσπάσματα:

• «Τα μάτια μου είναι πρησμένα και μαυρισμένα από το ξύλο. Με χτύπησαν με μπουνιές, κλοτσιές. Είδα ένα πιστόλι με το οποίο πυροβολούσαν στον αέρα. Με χτυπούσαν 7-8 λεπτά υπολογίζω. Δεν μας λυπήθηκαν καθόλου. Μου πήραν 300 ευρώ αφότου με είχαν χτυπήσει. Φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσουν από το πολύ ξύλο που μου έδωσαν».

• «Με χτύπησαν σε όλο το σώμα, στο κεφάλι, μου έσπασαν τέσσερα δόντια. Φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσουν. Μας χτυπούσαν δυνατά με σκληρότητα, χωρίς να μας λυπηθούν, ούτε εμένα που είμαι ανήλικος. Μου πήραν 55 ευρώ που τα βρήκα μετά μέσα στο σπίτι (σ.σ.: προφανώς τα επέστρεψαν για να γλιτώσουν την κατηγορία της ληστείας)».

• «Μου έσπασαν όλα τα δόντια. Με χτύπησαν στην πλάτη και στα δύο χέρια και στην κοιλιά με κλοτσιές και μπουνιές. Κρατούσαν βέργες ξύλινες και με χτύπησαν και με αυτές. Είδα έναν και κρατούσε και όπλο. Μου πήραν 405 ευρώ. Εφυγαν και επέστρεψαν και τα πέταξαν μέσα στο σπίτι. Τα χρήματα τα βρήκα μετά από μέρες».

Οπως σημειώνει στο Documento ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Πίστευαν ότι αφού είναι ξένοι είναι αδύναμοι και δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτε. Οπως μου είπαν τα θύματα, δεν είναι η πρώτη φορά που οι κατηγορούμενοι κάνουν κάτι τέτοιο. Ο λόγος για μένα είναι καθαρά ρατσιστικός και φασιστικός και πρέπει να τιμωρηθούν σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο ελληνικός νόμος και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα» λέει χαρακτηριστικά ο Τζ. Ασλάμ.

Φιάσκο με τα εντάλματα

Η χρονοτριβή και η μη ορθή τήρηση των διαδικασιών από την πλευρά της ΕΛΑΣ οδήγησαν στην έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λασιθίου (έπειτα από ένσταση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων) που κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη, με αποτέλεσμα να ανακληθούν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των δραστών. Κι αυτό γιατί όταν βγήκαν τα εντάλματα είχε παρέλθει το 48ωρο της αυτόφωρης διαδικασίας και μετέπειτα οι κατηγορούμενοι δεν κλήθηκαν σε απολογία από τις αστυνομικές αρχές.

Ωστόσο εκδόθηκαν νέα εντάλματα, με τον συνήγορο ενός εκ των κατηγορουμένων Γιώργο Κοκοσάλη να καταθέτει εκ νέου αίτηση ανάκλησης αλλά και ένσταση απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας.

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

πηγή: documentonews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το