Νότια και Κ. Ευβοια, Oχη, τά δρακόσπιτα τών Στύρων, Αγραφα, Πήλιο, Παναιτωλικό όρος, Αρτα, Ολυμπος καί Κίσσαβος, βουνά και περιοχές  ΝΑTURA ανεκτίμητης οικολογικής σημασίας, μνημεία σπουδαίας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς θα αφανιστούν όλα κάτω από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης τής αιολικής βιομηχανίας.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ ? WWF καί GREENPEACE ΣΙΩΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.Ο πόλεμος πού έχει κηρύξει τό ηθικά χρεωκοπημένο ελληνικό κράτος καί παρακράτος ενάντια στό ελληνικό φυσικό τοπίο δέν είναι τωρινός(γιά νά πάμε πίσω στήν εποχή τής χούντας) απλά τώραδίνει τό χαριστικό κτύπημα,εφαρμόζουν τήν “τελική λύση” πού ολοι έχουν υπογράψει γιά νά κονομήσουν επιδοτούμενο χρήμα από τήν “αναπτυξη” μιάς αιολικής ηλιθιότητας σέ βάρος τών πιό όμορφων βουνών τής χώρας.Μετά τήν θυσία τής κοινωνίας στόν βωμό τής σωτηρίας τού κεφαλαίου καί τών τραπεζών μέ τά πάσης φύσεως μνημόνια φοροεπιδρομής περικοπών καί λιτότητας,ακολουθεί ή θυσία τής εναπομείνουσας ελληνικής φύσης στό βωμό τής “επιχειρηματικής αλλαγής κλίματος”, μιάς μαφίας πού τά μέλη της μετριούνται στά δάκτυλα τής μιάς παλάμης ενος χεριού.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΕΧΘΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Ξεκινούν δειλά (και παράνομα) οι χωματουργικές εργασίες στα Άγραφα.(από περιοδικό Ανεβαίνοντας) Υπουργός Αδωνις: πουλάμε τα πάντα (WIR VERKAUFEN ALLES!)
Πριν μερικές ημέρες, φορτηγά και μπουλντόζες ανηφόρισαν στη Νιάλα και τα Καμάρια των Αγράφων ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Η εγκατάσταση αιολικών πάνω στην κορυφογραμμή έχει αδειοδοτηθεί, πλην όμως δεν έχει κατατεθεί από την εταιρεία η ΕΟΑ (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση), απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Παρ’ όλα αυτά, δειλά – δειλά και με την παρουσία της ΕΛΑΣ και εταιριών security που φυλάνε 24ωρες «σκοπιές» πάνω στην κορυφογραμμή, άρχισαν να εκτελούνται χωματουργικές εργασίες, ενώ οι εργολάβοι έχουν κάνει αρκετή προεργασία στην περιοχή (τοπογραφικές σημάνσεις για τις διαπλατύνσεις δρόμων, τα γήπεδα των ανεμογεννητριών κλπ.) .
Είναι φανερό ότι η εταιρεία λόγω των αντιδράσεων (που οφείλονται κυρίως στην προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ το οποίο τελικά αποφάσισε ότι η εταιρεία πρέπει να υποβάλλει ολοκληρωμένη και έγκυρη ΕΟΑ) έχει καθυστερήσει και βιάζεται να προλάβει το χειμώνα (που στα 1800μ. δε θα αργήσει και πολύ), ενώ δείχνει την αποφασιστικότητα και σιγουριά της ότι η εγκατάσταση (μια επένδυση ύψους 110 εκατομμυρίων), θα γίνει όπως κι αν έχει.
Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί.Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μέ τίτλο(WIR VERKAUFEN ALLES!)-ΤΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΟΛΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδης,το κάνει ξεκάθαρο Όταν η δημοσιογράφος Ch. Schlötzer του ρίχνει πάσα σχολιάζοντας ότι, «όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα χρειάζεται υπομονή.Ενας επιχειρηματίας που θα θέλει να φτιάξει ένα αιολικό πάρκο περιμένει μέχρι και δέκα χρόνια για μια άδεια»,ο υπουργός την παίρνει και βάζει γκολ: «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν νέο αναπτυξιακό νόμο. Σήμερα είχα έναν επενδυτή στο γραφείο μου που θέλει να φτιάξει έναν αιολικό σταθμό στα Αγραφα 200 εκατ. Ευρώ. Το 2012 κατέθεσε την Περιβαλλοντική του Μελέτη. Το 2019 πήρε απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία ότι πρέπει να κάνει … μερικές αλλαγές. Αυτό είναι ανήκουστο!». Και ξαναβάζει γκολ από τη σέντρα συμπληρώνοντας: «ο νέος νόμος θα θέσει αυστηρές προθεσμίες. Εάν δεν τηρούνται ο υπάλληλος θα τιμωρείτε, θα φεύγει από τη θέση του και θα αναλαμβάνει άλλος υπάλληλος».Βέβαια δεν πρέπει να αδικήσουμε τον υπουργό. Είναι φανερό ότι όλοι έχουμε πιαστεί στον ύπνο, γιατί ότι γίνεται σήμερα, έχει σχεδιαστεί πριν 10-15 χρόνια,με τη σύμπραξη κράτους – εργολάβων – τοπικής αυτοδιοίκησης και σήμερα -τουλάχιστον στην αποψιλωμένη από ανθρώπους ορεινή Ελλάδα- οι συσχετισμοί είναι συντριπτικοί, ενώ ο ακτιβισμός (έστω και του Σαββατοκύριακου) πολύ δύσκολος.
Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο αιολικό εργοστάσιο,είναι ένα από τα πολλά που έχουν σχεδιαστεί να εγκατασταθούν,όχι μόνο στα Άγραφα,αλλά σχεδόν σε όλα τα Ελληνικά βουνά.Και σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Ήπειρο -μεταξύ άλλων σε Πωγώνι και Ζαγόρι– και Κρήτη (με το θέμα αυτό ασχολήθηκε πριν λίγες ημέρες η Βουλή),το κλείσιμο κάθε ποταμού και αξιόλογου ορεινού ρέματος για υδροηλεκτρικά, την «αξιοποίηση» της παράλιας χώρας από κάθε λογής επενδυτές κλπ. το μέλλον για την χώρα που λέγεται Ελλάδα και τους κατοίκους της,προβλέπεται ζοφερό.Τα Άγραφα αποτελούν τον κρίκο μιας μακριάς αλυσίδας που φυλακίζει την ελληνική φύση και τις ζωές μας.
Κίσσαβος και νότιος Όλυμπος απειλούνται από την “αιολική λαίλαπα”.Κάλεσμα από τη Λάρισα:
“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Νιαλα των Αγραφων όπου έγινε η εκκίνηση των εργασιών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θεωρούμε αναγκαία την οργάνωση μας σε τοπικό επίπεδο ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους για το ζήτημα των βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων που πάνε να στηθούν στην περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά να παρεβρεθεί το Σάββατο 5/10 στις 8.30 μ.μ. στο κοινωνικό χώρο Paratodos (Φαρμακίδου 4).

ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΣΣΑΒΟ ΩΣ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ πρωτοβουλία ατόμων από τον α/α χώρο και αλληλέγγυοι.

“Πολιτιστικός και περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Κοιλάδας Αχελώου
ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΙΣΑΙΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (από ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά)

Οι “μύστες” του Πηλίου δεν στέκονται μόνο στις ομορφιές του κεντρικού τουριστικού τμήματος του βουνού. Προχωρούν νότια,προς την “προβοσκίδα” της Μαγνησίας και όχι τυχαία… Γραφικά -και ήσυχα- χωριά, όμορφα νερά, “ψαγμένα” μονοπάτια και ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα.
Το Τισαίο, με τα μόλις 644 μέτρα του, είναι ένα βουνό μάλλον “άσημο” και άγνωστο στο ευρύ κοινό. Διαθέτει, ωστόσο, άγριες ορθοπλαγιές και θέα ασύγκριτη.
Σύντομα το βουνό θα ξεκοιλιαστεί και η μοναδική αυτή θέα θα εμπλουτιστεί με δεκάδες ανεμογεννήτριες…  

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥΑθήνα, 1η Οκτωβρίου 2019 ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ

Στο αυτόφωρο η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Βελεντζικού Άρτας
Στο αυτόφωρο στην Άρτα,σύρεται αύριο η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Π.Δ.Ε.) του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Βελεντζικού Άρτας,γιατί αντιτάχθηκε στην εκδίωξη από τον τόπο τους και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρία ΓΕΡΑΜΠΗΣ Α.Ε.
Να σημειώσουμε ότι πριν λίγες μέρες, η εταιρία παρουσία του Δασαρχείου Άρτας και κατοίκων, παρουσίασε επί τόπου Χάρτες οι οποίοι απείχαν κατά πολύ από τον τόπο εγκατάστασης για τον οποίο είχαν λάβει τη σχετική άδεια. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση,την οποία παραδέχθηκε και το Δασαρχείο,όλοι αποχώρησαν από το χώρο.
Όμως – όλως παραδόξως – χθες εκπρόσωπος της εταιρίας έστειλε μήνυμα στην Π.Δ.Ε. και ενημέρωσε ότι σήμερα θα ξεκινήσει τις εργασίες και ότι το Δασαρχείο είπε στην εταιρία ότι μπορούν να προχωρήσουν.
Να σημειώσουμε ότι δεν έγινε δυνατή η επικοινωνία με τον αρμόδιο υπάλληλο του Δασαρχείου,με ευθύνη του τελευταίου.
Σήμερα το πρωί στον τόπο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, συγκεντρώθηκαν κάτοικοι που αντιδρούσαν στην καταπάτηση του τόπου τους και στην εκδίωξη των κοπαδιών τους. Η Αστυνομία συνέλαβε την Π.Δ.Ε. και αύριο τεταρτη στις 12.00 το μεσημέρι δικάζονται στο Αυτόφωρο Άρτας.Σοβαρή ευθύνη για την όλη κατάσταση φέρουν:
Οι κυβερνήσεις που ψήφισαν και εφαρμόζουν νόμους για τη δωρεάν παραχώρηση των βουνών στα κάθε είδους αρπαχτικά.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία χορηγεί αφειδώς άδειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών,χωρίς να πάρει υπόψη της τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και τις καταστροφές του περιβάλλοντος που κατά κανόνα διαπράττουν οι εταιρίες.
Ο Δήμος Καραϊσκάκη, ο οποίος παρά την καταψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της άδειας εγκατάστασης ανεμογεννητριών, δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να την αποτρέψει.Καλούμε την τοπική κοινωνία και όλους όσους θέλουν να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τους κάθε λογής “αναπτυξίες”,να αντισταθούν σθεναρά στις αδηφάγες βλέψεις τους.
Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να μπει επικεφαλής σ’ αυτόν τον αγώνα υπεράσπισης του τόπου μας,όχι με λόγια,αλλά με έργα.
Καλούμε τους ανθρωπους της περιοχης να δώσουν δυναμικό παρόν συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες και συμπολίτες μας στην Εισαγγελία Αρτας αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι κατά την ώρα της εκδίκασης.
Καλούμε την τοπική κοινωνία να αντιταχθεί σθεναρά στις νέες καταστροφές του τόπου μας και σε κάθε συνοδοιπορα με τους καταστροφείς Διοικούσα αρχή .
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό οπως και οι φυσική πόροι της κάθε τοπικής κοινωνίας διότι διαβιεί από αυτούς . Δε μπορεί να είναι εμπόριο και μάλιστα εξαγώγιμο των ΦΑΝΣ και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να στερούνται το αγαθό ενέργεια ( να τους έχουν κομμένα τα ρολόγια ενέργειας)

Από Αντί Αιολικό Μέτωπο Καρυστίας: Η WWF ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ; ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ; ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΌ ΤΗΝ “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ”;

Πριν από δύο χρόνια ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, έκανε έκκληση σε αυτήν την εταιρία, για βοήθεια ώστε να σωθεί η περιοχή της Οχης και κυρίως η βιοποικιλότητα του βουνού, από την εγκατάσταση των σιδερενιων τεράτων.
Του απάντησαν ότι είναι ΊΔΡΥΜΑ και ότι δεν μπορούν να ανακατευτούν και πολύ γιατί ο σύλλογος έχει καταφύγει στο ΣτΕ και μόνο συμβουλευτικά μπορούν να βοηθήσουν μπλα, μπλα, μπλα…..
Αυτοι λοιπόν που κόπτονται για την προστασία της πολικής αρκούδας, της φώκιας κλπ φαίνεται ότι τα αρπακτικά της Οχης που εξολοθρεύονται από τις φτερωτές των ανεμογεννητριών, τα μικρά ζώα και θηλαστικά του βουνού που χάνουν τους βιότοπους τους από την ισοπέδωση των βουνοκορφών ακόμη και τα κατσίκια που χάνουν τα βοσκοτόπια τους, αφήνουν τους επιλεκτικός οικολόγους της WWF παγερά αδιάφορους.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ;
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν το γεγονός, ότι επειδή η Βιομηχανική Αιολική Ενέργεια χάνει οπαδούς σταθερά και δικαιολογημένα,οι σκοτεινοί κύκλοι των συμφερόντων του Αέρα,εχουν επιστρατεύει τα μεγάλα μέσα δηλαδή την καμπάνια υπέρ των ΒΑΠΕ από μια εταιρία υποτίθεται Προστασίας της Φύσης!
Ο ΚΑΘΕΙΣ ΕΦ ‘Ω ΕΤΑΧΘΗ, εντάξει καταλάβαμε…Τα απλά μέλη της WWF που στηρίζουν αυτήν την εταιρία,πρέπει να παρέμβουν και να σταματήσουν αυτήν την απαράδεκτη καμπάνια.
Καί δέν είναι μόνο ή WWF αλλά είναι καί ή GREENPEACE πού δέν μάς τά λέει καλά πού ενώ οδύρεται γιά τήν σωτηρία τής καρέτα καρέτα καί τών ουρακοτάγκων τής Ινδονησίας δεκάρα δέν δίνει γιά τήν σπάνια άγρια ζωή τών ελληνικών βουνών,αυτά γιά νά ξέρουμε τί πραγματικά παίζεται μέ αυτές τίς οργανώσεις..

Πηγή: anemosantistasis.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το