Στις φωτογραφίες βλέπετε κάποια από τα αντικείμενα του καταλόγου πωλητέων αρχαιοτήτων τού διεθνούς οίκου δημοπρασιών Christie’s, εν όψει της δημοπρασίας που ξεκινά στις 3 Ιουλίου, στο Λονδίνο, για να ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου.

Στις σελίδες του καταλόγου, δίπλα στα ετρουσκικά, ρωμαϊκά, αρχαία αιγυπτιακά, και λοιπά κομμάτια, θα δει κανείς σπανιότατα αρχαία ελληνικά κινητά μνημεία, τα οποία χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική μέχρι την ελληνιστική περίοδο. Ανάμεσά τους, κυκλαδικά ειδώλια και πυξίδες, μελανόμορφοι αμφορείς και κρατήρες, κεφαλές αγαλμάτων… Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αρχαιολόγος για να καταλάβει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο άλλοτε λίκνο της αποικιοκρατίας.

Η Αίγυπτος έκανε ένα διστακτικό βήμα, ζητώντας να μην υλοποιηθεί η δημοπρασία  και αξιώνοντας από τον οίκο δημοπρασιών τα πιστοποιητικά απόκτησης των αρχαίων αντικειμένων.

Στην πραγματικότητα, όλες οι προς πώληση αρχαιότητες αποτελούν προϊόντα λεηλασίας και αρπαγής, και καμία “σύννομη” αγοραπωλησία τους, καμία “τυπική”  διαδικασία και καμία ιδιοκτησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναγνωρίζεται σε βάρος τους.

Οι οίκοι δημοπρασιών αποτελούν το εργαλείο εκείνο που μεταφέρει μοναδικά δημιουργήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιωτικές προθήκες. Για να το πετύχουν αυτό καμώνονται πως δεν γνωρίζουν την προέλευση των αρχαιοτήτων που κάθε φορά βγάζουν στο σφυρί. Για την ακρίβεια, οι οίκοι δημοπρασιών εξυπηρετούνται όταν τα αρχαία αντικείμενα δεν έχουν ταυτότητα.

 

Καταγγέλλουμε την υποκρισία των οίκων Δημοπρασιών, και την ανοχή που γνωρίζει η εκποίηση πολιτιστικών αγαθών τόσο στην εθνική όσο και στην ξένη αρχαιολογική νομοθεσία!

Απαιτούμε την ουσιαστική προστασία τους!

Να μην επιτρέψουμε στους διεθνείς άρπαγες να σβήνουν τις ταυτότητες των αρχαίων κινητών μνημείων, για να τα εμπορεύονται. Να μην επιτρέψουμε το σβήσιμο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς!

Να επιστραφούν όλες οι κλεμμένες και λεηλατημένες αρχαιότητες στις πατρίδες τους!

Όχι στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού!

 

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το