Κατάργησαν το επίδομα επίσχεσης εργασίας, απομένει να απαλείψουν και το… δικαίωμα – Καταργούνται το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους ανέργους μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ειδικό βοήθημα που καταβάλλεται μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

Στην κατάργηση τριών παροχών – επιδομάτων προς ανέργους, προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδικότερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδ. Γεωργιάδη (λίγο πριν τον ανασχηματισμό), νομοθετήθηκε η κατάργηση τριών επιδομάτων που χορηγούσε η ΔΥΠΑ σε χιλιάδες ανέργους. Και συγκεκριμένα του επιδόματος επίσχεσης εργασίας, του ειδικού επιδόματος που καταβαλλόταν στους ανέργους μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και του ειδικού βοηθήματος που καταβαλλόταν μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.

Αμέσως μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ, με εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ από τη διοίκηση του Οργανισμού σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω που είναι σε ισχύ από 29.12.2023: οι αιτήσεις των καταργηθέντων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τυχόν δε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από την 29.12.2023 και εξής είναι απορριπτέες»!

Να σημειωθεί ότι τα επιδόματα αυτά καταβλήθηκαν το 2024 σε περίπου 28.000 ανέργους.

Καμβά αυτής της, φαινομενικά αψυχολόγητης, κατάργησης αποτελεί η πάγια νεοφιλελεύθερη αντίληψη πως οι επιδοματούχοι άνεργοι κλέβουν τα δημόσια έσοδα, υποκρίνονται και δεν επιθυμούν να εργαστούν, άρα δεν χρειάζονται ούτε καν αυτό το πενιχρό επίδομα αφού υπάρχει… έκρηξη νέων θέσεων εργασίας! Ενδεχομένως, σύμφωνα με αυτή τη λογική, οι μακροχρόνια άνεργοι που αποτελούν το 50% των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων και λάμβαναν το ειδικό βοήθημα δεν υπάρχουν παρά μόνο ως ονόματα.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του επιδόματος επίσχεσης εργασίας, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μετά την κατάργησή του διαγραφεί και η δυνατότητα της επίσχεσης εργασίας. Δηλαδή η δυνατότητα παύσης εργασιών από τον εργαζόμενο όταν ο εργοδότης ή η επιχείρηση έχει καθυστερήσει αρκετές μέρες, μήνα ή μήνες να καταβάλει μισθούς και ημερομίσθια και αυτό οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη και όχι σε απρόβλεπτες περιστάσεις.

Το ποιο είναι κάθε φορά το εύλογο χρονικό διάστημα καθυστέρησης πληρωμής του εργαζόμενου που να δικαιολογεί την επίσχεση κρίνεται κατά περίπτωση και ελέγχεται από τα δικαστήρια.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα τρία βοηθήματα που κόπηκαν από τη ΔΥΠΑ:

● Καταρχάς, το ειδικό βοήθημα που δίνεται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας σε όλους όσοι διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονταν στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/ριες, εργαζόμενοι/ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κλπ). Το ύψος του βοηθήματος ήταν ίσο προς δεκατρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Εφόσον το ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος διαμορφωνόταν στα 249,08 ευρώ (19,16Χ13 = 249,08).

● Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων που μπορούσαν να λάβουν μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος κατηγορίες ανέργων και αντιστοιχούσε σε 15 ημερήσια επιδόματα προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος και υπολογιζόταν στα 284,7 ευρώ.

● Το ειδικό βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών. Δικαιούχοι ήταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης-εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 Α.Κ.)

Οι δικαιούχοι του επιδόματος επίσχεσης θα έπρεπε να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου. Ο ασφαλισμένος μπορούσε να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος υπήρχαν και εισοδηματικά κριτήρια.

πληροφορίες: efsyn, aftodioikisi

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το