Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ έγινε η σύλληψη της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Εύα Καιλή στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο με την εμπλοκή του Κατάρ.

Το Politico αναφέρει πρωτοσέλιδα: «Έφοδος της βελγικής αστυνομίας σε σπίτια για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο» και συνεχίζει: «Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα στις Βρυξέλλες και γύρω από αυτές το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα S&D, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος» και στόχευαν κυρίως κοινοβουλευτικούς βοηθούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία».

«Διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στο πλαίσιο του αιτήματος για διαφθορά από ταμεία του Κατάρ, οι Βέλγοι ερευνητές, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, θα έκαναν έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού του S&D Εύας Καϊλή, η οποία είναι μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Καϊλή θα οδηγούνταν επίσης στον εισαγγελέα για ακρόαση» γράφει μεταξύ άλλων η ιταλική La Stampa.

«Τέσσερις είναι οι συλληφθέντες, όπως ανακοίνωσε το βελγικό δημόσιο υπουργείο. Ανάμεσά τους, ο πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Pier Antonio Panzeri, ο οποίος διατήρησε την έδρα του μέχρι το 2019. Η Εισαγγελία επισημαίνει επίσης μια εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ελληνίδα Εύα Καϊλή, επίσης από S&D, έχει ανακριθεί. Ο σύντροφός της, πρώην βοηθός Panzeri, βρίσκεται υπό κράτηση, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές. Η Καϊλή έφτασε στο σημείο να πει σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση πριν από μερικές εβδομάδες ότι το Κατάρ βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή» των εργασιακών δικαιωμάτων» γράφει η ισπανική El Pais.

Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή, που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά στο Ευροκοινοβούλιο, ενώ με μια τσάντα γεμάτη χρήματα και έτοιμος να αποχωρήσει εντοπίστηκε και ο πατέρας της, όπως αναφέρει δημοσίευμα. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα L’Echo, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς λόγω της ασυλίας μόνο έτσι μπορεί να συλληφθεί πολιτικό πρόσωπο. Την ίδια ώρα, κατά την ίδια πηγή, ο πατέρας της είχε ενημερωθεί από συνεργάτες του για τα όσα συνέβαιναν και ετοιμαζόταν να φύγει.

Σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, η υπόθεση που ερευνάται αφορά σε «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος», ενώ οι σχετικές έρευνες είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι.

Οι ραγδαίες εξελίξεις οδήγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το κόμμα, καθώς για τη διαγραφή της θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα του κινήματος. Αντίστοιχα, οι ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ανέφεραν: «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».

πληροφορίες: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το