Πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Νέο ναυάγιο σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Μυτιλήνης με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να πνιγούν. Είναι η πολλοστή φορά που μια τέτοια τραγωδία συμβαίνει στα νερά του Αιγαίου και γενικότερα της Μεσογείου. Οι τραγωδίες αυτές είναι αποτέλεσμα των πολέμων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που σπέρνουν τον πόνο, την εξαθλίωση και το θάνατο σε μια σειρά χώρες και λαούς γεννώντας έτσι τα καραβάνια των μεταναστών. Ακόμα περισσότερο, οι αντιπροσφυγικές συνθήκες της ΕΕ είναι που μετατρέπουν την Ευρώπη σε φρούριο απέναντι στους κατατρεγμένους, τη μεσόγειο σε υγρό τάφο τους και τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών με τα κακόφημα Hotspot – στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.

Το ελληνικό λιμενικό πετάει τους πρόσφυγες αβοήθητους στη θάλασσα
και ο Μηταράκης μιλάει για fake news μπροστά στις συντριπτικές αποδείξεις

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με δημοσιεύματα μεγάλων ΜΜΕ που αποκαλύπτουν την αντιπροσφυγική της πολιτική. Συγκεκριμένα, έρευνα που διερευνήθηκε σε περίοδο πολλών μηνών από Guardian – Bρετανία, Lighthouse Reports – Ολλανδία, Mediapart – Γαλλία, Spiegel – Γερμανία αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Πολύ περισσότερο, που -σύμφωνα με το ρεπορτάζ των μέσων αυτών- το ίδιο το λιμενικό της Ελλάδας ακολουθεί εγκληματικές πρακτικές, αφού στα πλαίσια αυτών των επαναπροωθήσεων πετάει τους πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά, στη θάλασσα, κάποιους από αυτούς μάλιστα χωρίς σωσίβιο ακόμα και αν δεν ξέρουν κολύμπι. Η τραγική κατάληξη αυτών των πρακτικών ήταν ο θάνατος δύο ανθρώπων.
Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Ν. Μηταράκης, δήλωσε πως οι αποκαλύψεις των μέσων αυτών δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο παρά fake news, όμως στην πραγματικότητα οι αποδείξεις και πολύ περισσότερο οι μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονταν μπροστά σε τέτοια περιστατικά είναι συντριπτικές. Οι επαναπροωθήσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά του Αιγαίου, ο φράκτης στον Έβρο, η καλλιέργεια του ρατσιστικού μίσους· αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες.

Ιμπεριαλιστική υποκρισία μπροστά στο δράμα των προσφύγων της Ουκρανίας

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι Ουκρανοί πρόσφυγες μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στη χώρα τους. Οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εδώ και 8 χρόνια επεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά της Ουκρανίας, όταν -μετά το φασιστικό πραξικόπημα του 2014 που υποκίνησαν- επέβαλαν το δικό τους αντιδραστικό καθεστώς στη χώρα αυτή βυθίζοντας στη δυστυχία τον Ουκρανικό λαό, τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους Ουκρανούς που ωθούνται βίαια να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές που εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν αιματοκυλήσει δεκάδες χώρες και λαούς, με αποτέλεσμα να γεννηθούν τεράστια προσφυγικά κύματα, παρουσιάζονται τώρα ιδιαίτερα ευαίσθητοι μπροστά στο δράμα των Ουκρανών προσφύγων, χτίζοντας πάνω σε αυτό τη δική τους ιμπεριαλιστική προπαγάνδα προκειμένου να εξωραΐσουν τα δικά τους εγκλήματα…

Την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία αναμασά τώρα και η ελληνική κυβέρνηση. Ο Ν. Μηταράκης κάνει λόγο μάλιστα για «πραγματικούς πρόσφυγες» από την Ουκρανία, αφού όπως είπε «η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν». Φαίνεται πως ο Μηταράκης και συνολικά η κυβέρνηση είναι επιλεκτικοί ως προς τις ευαισθησίες τους απέναντι στους πρόσφυγες, αναπαράγοντας το ρατσιστικό μίσος, μόλις λίγες ώρες μάλιστα μετά το ναυάγιο στη Μυτιλήνη με τους έξι νεκρούς πρόσφυγες, οι οποίοι ως Αφρικανοί δεν απολαμβάνουν τις ίδιες «ευαισθησίες» από την πλευρά της κυβέρνησης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το