Ακριβώς 24 χρόνια συμπληρώνονται από τις 7 Απρίλη 1999 που έγινε το παιχνίδι της ΑΕΚ με την Παρτιζάν Βελιγραδίου, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην σερβική πρωτεύουσα. Υπολογίζεται πως 2.500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενώ και οι υλικές ζημιές ήταν ανυπολόγιστες.

Μία μικρή Οδύσσεια μέχρι το Βελιγράδι

Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να ταξιδέψει αεροπορικώς μέχρι το Βελιγράδι καθώς το αεροδρόμιο ήταν κλειστό λόγω των βομβαρδισμών. Προτιμήθηκε η λύση της πτήσης στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και εν συνεχεία του ταξιδιού στο Βελιγράδι με το λεωφορείο. Δεν ήταν απολύτως ασφαλές, κανείς δεν μπορούσε να διασφαλίσει στην Ενωση ότι κάποια αδέσποτη οβίδα δεν θα έσκασε στο πούλμαν. Παρόλα αυτά η ΑΕΚ, που είχε προπονητή εκείνη την εποχή τον θρύλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ολεγκ Μπλαχίν, το τόλμησε και έφτασε μ’ αυτόν τον τρόπο στο Βελιγράδι.

Μάλιστα ο διεθνής τύπος και ειδικά ο βρετανικός είχε ασχοληθεί έντονα με το ζήτημα, καθώς η ΑΕΚ ανήκε στην βρετανικών συμφερόντων ENIC και θεωρήθηκε πράξη “ανυπακοής” προς την πολιτική του Μπλερ.

Οι στιγμές χαρακτηρίστηκαν από έντονη συγκίνηση, ενώ το παιχνίδι διεκόπη από εισβολή… αγάπης των Σέρβων που αγκάλιαζαν δακρυσμένοι τους παίκτες της ΑΕΚ.

 
 
 
 
 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το