Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν 28 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη μη σίτιση χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε εγκαταστάσεις για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Όπως καταγγέλλουν, στα άτομα που εξαιρούνται από την παροχή σίτισης στις δομές συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα, άτομα που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στο σύστημα υποδοχής και εκείνα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί. Τονίζουν επίσης πως το 25% όσων έχουν μείνει χωρίς τροφή, είναι γυναίκες (συμπεριλαμβανομένων εγκύων) και μονογονεϊκές οικογένειες, το 40% παιδιά, ενώ επίσης συμπεριλαμβάνονται χρόνιοι ασθενείς και ασθενείς με ειδικότερες ιατρικές και διατροφικές ανάγκες. Σε ορισμένες περιοχές, δεν παρέχεται φαγητό καν σε όσους τέθηκαν σε καραντίνα λόγω του COVID 19, καταγγέλλουν επίσης οι οργανώσεις. 

Από την πλευρά του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε πως η διαχείριση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης πέρασε την 1η Οκτωβρίου στο Υπουργείο από την Ύπατη Αρμοστεία, με συνέπεια να δημιουργηθεί καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος. Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, η οικονομική ενίσχυση μέσω τραπεζικής κάρτας σε όσους ζητούν άσυλο και μένουν στις κρατικές δομές φιλοξενίας, θα συνεχίσει να δίνεται στο τέλος Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καθυστέρηση, αλλά πως το επίδομα θα δίνεται στο τέλος κάθε μήνα και όχι στην αρχή.

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις εκτιμούν ότι η καθυστέρηση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο δεν φαίνεται να έχει ενημερώσει εγκαίρως τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ενώ ουσιαστικά παραδέχεται ότι αποτελεί πολιτική επιλογή η ασιτία χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου και μένουν στις δομές.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το