Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Μετά τις πρώτες εξώσεις προσφύγων από δομές ή ξενοδοχεία που διαμένουν, η κυβέρνηση και το υπουργείο μετανάστευσης προχωρούν στην τοποθέτηση των περιβόητων πλωτών φραγμάτων. Έτσι, στις 6 Ιουλίου παραλαμβάνονται από το υπουργείο Άμυνας τα πρώτα 2,7 χιλιόμετρα, τα οποία θα παραδοθούν στο Λιμενικό για να τοποθετηθούν στις ακτές της Λέσβου. Με το πλωτό φράγμα «Στεφανή» όπως ονομάστηκε, η κυβέρνηση επιδιώκει να φράξει το δρόμο σε όσους πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Το ακροδεξιάς κοπής αυτό μέτρο παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αφού παρεμποδίζει την ασφαλή άφιξη αυτών που αιτούνται άσυλο.

Καθόλου βέβαια εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί η πολιτική τύπου Όρμπαν που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ίδιος ο υφυπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε από την ευρωπαϊκή επιτροπή το ελεύθερο να δρα ελεύθερα και ανεξέλεγκτα η χώρα μας στα σύνορα, σε περίπτωση που αυξηθούν εκ νέου οι προσφυγικές ροές. Όπως ο ίδιος περιέγραψε την θέση της κυβέρνησης: «Πρόκειται για τη δυνατότητα που πρέπει να έχουν τα κράτη πρώτης γραμμής, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν μια ακραία κατάσταση, μια απρόβλεπτη ανάγκη, να μπορούν να έχουν μια ευελιξία στα μέτρα που θα επιλέγουν να τα αντιμετωπίσουν, χωρίς να κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ήταν μία συνειδητή πολιτική απόφαση να θέσουμε αυτό το θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τη στιγμή που προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, ζητάμε να μην δεχόμαστε κριτική για τον τρόπο που επιλέγουμε να τα προστατεύσουμε». Η δήλωση αυτή, η οποία αποτελεί μνημείο κυνισμού, αποκαλύπτει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης που αδιαφορεί ακόμα και για τα ελάχιστα δικαιώματα των προσφύγων.

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και οι συνεχείς, παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, οι οποίες έχουν πυκνώσει την τελευταία περίοδο. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, το ελληνικό λιμενικό αφήνει αβοήθητους τους πρόσφυγες στο μέσον του Αιγαίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους. Από αυτήν την άποψη, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η δήλωση του υπουργού ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος σε επίσκεψη του στη Χίο έδωσε συγχαρητήρια στο ελληνικό λιμενικό για τη δράση του, η οποία κατά τον ίδιο εκδηλώνεται με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

Από αυτήν την άποψη, η μείωση των προσφυγικών ροών στην οποία αναφέρεται ξανά και ξανά ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Ν. Μηταράκης, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των προσφύγων. Αυτήν την πολιτική είναι σίγουρο ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το αμέσως επόμενο διάστημα και μόνο η κοινή πάλη Ελλήνων και προσφύγων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους μπορεί να της βάλει φραγμό.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το