Ένας 19χρονος εργάτης έπεσε νεκρός στο βόρειο Περού, καθώς η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μπλόκα που έχουν στήσει εργάτες και αγρότες απαιτώντας μεγαλύτερους μισθούς και βελτίωση του συστήματος υγείας

«Δυστυχώς, έχουμε έναν νεκρό. Ο εργάτης Χόρχε Μουνιός χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα», η οποία βλήθηκε «από την αστυνομία», τόνισε ο συνδικαλιστής Ουάλτερ Κάμπος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Εργάτες του αγροτοβιομηχανικού τομέα στη Βίρου συμμετείχαν χθες σε απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία συναδέλφων τους στο νότιο τμήμα της χώρας, αποκλείοντας, για τέταρτη μέρα, τμήματα της Παναμερικανικής οδού, η οποία διαπερνά τη χώρα, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό και τη Χιλή.

Αφού έστειλε την αστυνομία να διαλύσει το μπλόκο, ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους Φραντσίσκο Σαγάστι, ο οποίος εξελέγη από το Κογκρέσο του Περού πριν από δύο εβδομάδες, έκανε λόγο για «αληθινή τραγωδία» και δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί «έρευνα για τα γεγονότα στη Βίρου».

«Το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία. Ας αναμείνουμε την επίσημη ενημέρωση», δήλωσε η Βιολέτα Μπερμούντες, επικεφαλής της κυβέρνησης του Σαγάστι.

Η περουβιανή αστυνομία δέχθηκε έντονες επικρίσεις για την καταστολή των κινητοποιήσεων στη Λίμα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, όταν το κοινοβούλιο καθαίρεσε τον δημοφιλή πρώην πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα την 9η Νοεμβρίου. Τον Βισκάρα αντικατέστησε αρχικά ο Μανουέλ Μερίνο, που όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί πέντε ημέρες αργότερα, υπό τις μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αντικαταστάθηκε από τον Φραντσίσκο Σαγάστι, σε μεταβατικό ρόλο, ως τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, proleteriakanea

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το