Η ερευνητική ομάδα του Forensic Architecture, βασισμένη στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, παρουσίασε έναν διαδραστικό χάρτη στον οποίο καταγράφονται συνολικά 1.018 περιστατικά επαναπροωθήσεων στα ελληνικά ύδατα, που αφορούν 27.464 ανθρώπους.

Πρόκειται για περιστατικά που έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2022. Οι ερευνητές και ερευνήτριες συνέλεξαν, επαλήθευσαν, συγχρόνισαν και γεωεντόπισαν χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο και στίγματα GPS, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Στοιχείων Εγκλήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, το εργαλείο γεωεντοπισμού Global Authentication Project του δημοσιογραφικού οργανισμού Bellingcat και το Δίκτυο Παρακολούθησης Συνοριακής Βίας. Ερεύνησαν έγγραφα, μεταξύ των οποίων και επιχειρησιακά έγγραφα της ίδιας της Frontex, και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με επιζώντες και συγγενείς, όπως και επισκέψεις σε τοποθεσίες όπου εξαφανίστηκαν ομάδες προσφύγων και μεταναστών.

Το αποτέλεσμα της εργασίας τους είναι ένας διαδραστικός χάρτης, όπου μπορεί κανείς να δει τις λεπτομέρειες και το αποδεικτικό υλικό κάθε περιστατικού. Τα περιστατικά μπορούν να φιλτραριστούν ανά τοποθεσία, τύπο παραβίασης, δράστη και αποδεικτικό υλικό, προσφέροντας τη συνολική εικόνα μιας από τις πιο βάρβαρες πρακτικές που εφαρμόζονται στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο χάρτης πρόκειται να ενημερωθεί το φθινόπωρο με πιο πρόσφατα περιστατικά, μετά τον Μάρτιο του 2022.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το