Την ώρα των τελετουργικών “ιερών παθών” του Πάσχα, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από τα ορυχεία των ανήλικων ως τη Μόρια και την κάθε Μανωλάδα βίωναν τα δικά τους πραγματικά μαρτύρια.
Ότι όμως πέθαιναν κιόλας εκατοντάδες από… εκλογές αγγίζει τα όρια του δυστοπικού. Κι όμως.
Η Ινδονησία είναι μια αχανής χώρα, με 17000 νησιά, από τον Ινδικό μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό και τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας Η απόσταση από το ένα όριο της χώρας ως το άλλο είναι 4800 χιλιόμετρα και σε πληθυσμό, περίπου 270 εκατομμυρίων, τα 193 εκατομμύρια είναι οι ψηφοφόροι και 245.000 είναι οι υποψήφιοι.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Sukarno, εκλέχτηκε με τον πόθο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής ανεξαρτησίας. Οι ΗΠΑ, με τους λαούς να αγωνίζονται από τις μπανανίες της Λατινικής Αμερικής μέχρι το Βιετνάμ για τους ίδιους στόχους, έδωσαν κάθε δυνατή βοήθεια στο στρατηγό Suharto, να τσακίσει το λαό του.
500.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν (ιστορικοί μιλάνε για 3 εκατομμύρια δολοφονημένους) 1 εκατομμύριο άνθρωποι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν και χιλιάδες εξαφανίστηκαν. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Τζακάρτα έφτιαξε ειδικό αρχείο με τους κομμουνιστές που δολοφονούνταν για να ξέρει πόσοι μένουν ακόμα. Τα αρχεία αυτά διέρρευσαν και δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.
Ο δικτάτορας Suharto, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, το know how της CIA και δολοφονημένους εκατοντάδες χιλιάδες αριστερούς αγωνιστές, έμεινε στην εξουσία 32 ματωμένα χρόνια, απόλυτης εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ
Στις εκλογές που ξεκίνησαν στις 17 του τωρινού Απρίλη, ο κυριολεκτικά βρυκόλακας Suharto έκανε τις συνηθισμένες του ολικές μεταγγίσεις αίματος σε νοσοκομείο, καθώς πάσχει από σπάνιο πεπτικό νόσημα. Το κόμμα του βρυκόλακα, Γκολκάρ, φαίνεται ότι κερδίζει τις εκλογές, με 21,6 % των ψήφων και τωρινό αρχηγό τον Πραμπόβο Σουμπιάντο, στρατηγό των ειδικών δυνάμεων και χιλιάδες καταγγελίες για απαγωγές, εξαφανίσεις και βασανιστήρια.
Ο κύριος αντίπαλός του κι απερχόμενος πρόεδρος, Ουιντότο, με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία υποδομών στη χώρα, Δεν έκανε τίποτα, πέρα από το να συσφίξει τις σχέσεις του με την οικονομική και μέρος της στρατιωτικής ελίτ.
Για την καταμέτρηση των ψήφων, προσλήφθηκαν επιπλέον άνθρωποι γι αυτό μόνο το διάστημα και για εξαιρετικά πολύωρη δουλειά, με κωμικοτραγικές μεταμφιέσεις για να προσελκύσουν το εκλογικό κοινό. Αρρώστησαν 1878 και πέθαναν 272.
Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα ανακοινωθεί στις 22 Μαΐου και ο λαός της Ινδονησίας θα ‘χει να κλαίει, εκτός από τους δολοφονημένους κι εξαφανισμένους από τους εγχώριους στρατηγούς, υφιστάμενους της CIA, και κάμποσους από …καταμέτρηση των ψήφων.

 

Νίνα Γεωργιάδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το