Παραιτήθηκαν ο διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας στη Νέα Υόρκη και κυβερνητικός αξιωματούχος, διαμαρτυρόμενοι για το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, ο επί μακρόν διευθυντής του γραφείου της Νέας Υόρκης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παραιτήθηκε πριν λίγες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδύναμη απάντηση του οργανισμού στη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων και τη «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα.

Σε επιστολή προς τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Craig Mokhiber αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό, αποικιακό σχέδιο των εποίκων στην Παλαιστίνη έχει εισέλθει στην τελική του φάση, για την ταχεία καταστροφή των τελευταίων υπολειμμάτων της γηγενούς παλαιστινιακής ζωής».

Ακόμα, ο Τζος Πολ, ο οποίος ήταν διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την παραίτησή του στο LinkedIn, σε μια σπάνια πράξη δημόσιας διαφωνίας κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς ο Μπάιντεν ζητάει ένα πρωτοφανές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Ισραήλ μετά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη. Ο Πολ, ο οποίος εργαζόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί 11 χρόνια, χαρακτήρισε την αντίδραση της διοίκησης Μπάιντεν «μια παρορμητική αντίδραση που βασίζεται σε προκατάληψη επιβεβαίωσης» και «διανοητική χρεοκοπία».

Τέλος, ο υπουργικός σύμβουλος των Τόρις, στη Βρετανία, Πολ Μπρίστοου, απολύθηκε με εντολή του Ρίσι Σούνακ, καθώς τον προέτρεψε να υποστηρίξει την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο πρώην υπουργικός σύμβουλος φέρεται να έγραψε επιστολή προς τον Σούνακ με την οποία ζητούσε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Η βρετανική κυβέρνηση προτρέπει σε ανθρωπιστικές παύσεις, αλλά ευθυγραμμίζεται με το Ισραήλ και ορισμένους από τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, απέχοντας από τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
Ο Σούνακ, ο οποίος συμπλήρωσε έναν χρόνο στην πρωθυπουργία πριν λίγες ημέρες, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες παγκοσμίως που πραγματοποίησαν επίσκεψη αλληλεγγύης στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το