Κινητικότητα παρατηρείται με στόχο την επανέναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου. Η κινητικότητα έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το Κάιρο, ενόψει και της νέας κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι οποιαδήποτε συγκεκριμενοποίηση του παζαριού δεν πρέπει να αναμένεται παρά μετά τις πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ στις 23 Μάρτη και τις επακόλουθες μετεκλογικές ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιορδανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, με στόχο την αναβίωση της διπλωματικής διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό. Σε κοινή ανακοίνωση απηύθυναν έκκληση στην ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων με στόχο την έναρξη «πρακτικών βημάτων» για «αξιόπιστες διαπραγματεύσεις» ώστε να βρεθεί «βιώσιμη πολιτική λύση». Οι συνομιλίες στο Κάιρο ακολουθούν εκείνες που είχε στη Στοκχόλμη ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, με τους ομολόγους του από Σουηδία, Γερμανία και Γαλλία. Εκεί συζήτησαν το Παλαιστινιακό, στο φόντο και των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών του Κόλπου και του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Μ. Αμπάς προκήρυξε εκλογές

Την ίδια στιγμή, προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα και αποκλεισμένα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ενώ οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνεχίζουν τις επιδρομές, τις τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια και τις συλλήψεις, αλλά και την έγκριση σχεδίων για αύξηση των εβραϊκών εποικισμών.

Η προκήρυξη αναφέρεται στη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών από το Γενάρη του 2006. Ειδικότερα, προβλέπει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 22 Μάη, προεδρικών εκλογών στις 31 Ιούλη και εκλογών για το Εθνικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στις 31 Αυγούστου. Πρόκειται για μια συμφωνία βασικά ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς, παρόμοια και με άλλες που εξαγγέλθηκαν στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το