Αιτία η κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων στις παρυφές της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ

Την οργή της παλαιστινιακής ηγεσίας έχει προκαλέσει η ενέργεια του Ισραήλ να κατεδαφίσει σπίτια Παλαιστινίων στις παρυφές της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ως αντίδραση ανακοίνωσε χτες το πάγωμα όλων των διμερών συμφωνιών με το εβραϊκό κράτος. Τη σχετική αναγγελία έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς σε ομιλία του στη Ραμάλα. «Η Παλαιστινιακή ηγεσία δεν θα εφαρμόζει από δω και στο εξής τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ», ανήγγειλε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Όπως είναι γνωστό, εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν τη Δευτέρα δέκα σπίτια Παλαιστινίων, ανάμεσά τους κι ένα πολυώροφο κτήριο στις παρυφές της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ, με πρόσχημα ότι ήταν «αυθαίρετα» και ότι χτίστηκαν πολύ κοντά στο τείχος που χωρίζει την ισραηλινή επικράτεια από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η όλη «επιχείρηση», που ξεκίνησε τα χαράματα, είχε την υποστήριξη περίπου 700 Ισραηλινών αστυνομικών και 200 στρατιωτών, καθώς υπήρχε φόβος για αντιδράσεις από παλαιστινιακής πλευράς.

Οι κατεδαφίσεις που άφησαν άστεγους 17 ανθρώπους, ανάμεσά τους εννέα πρόσφυγες και πέντε παιδιά, προκάλεσαν για άλλη μια φορά τη διεθνή κατακραυγή. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι οικοδομικές άδειες βάσει των οποίων έχτισαν τα σπίτια τους εκδόθηκαν νόμιμα από την Παλαιστινιακή Αρχή και κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι προσπαθεί πάλι να αρπάξει παλαιστινιακή γη από τη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι παλαιστινιακές οικίες στο συγκεκριμένο τμήμα παραβιάζουν την ισραηλινή απαγόρευση οικοδόμησης. Ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε, μάλιστα, ότι «το Δικαστήριο έκρινε κατηγορηματικά πως όσοι έχτισαν σπίτια στην περιοχή του φράκτη ασφαλείας γνώριζαν ότι πρόκειται για απαγορευμένη περιοχή και ως εκ τούτου πήραν τον νόμο στα χέρια τους».

Ως γνωστόν, το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον «πόλεμο των έξι ημερών» το 1967 και αργότερα προσάρτησε στην επικράτειά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και οι δύο περιοχές θεωρούνται κατεχόμενο έδαφος, κάτι που βεβαίως αμφισβητεί σταθερά το Ισραήλ. 

Παρέμβαση της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα για τους νέους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία H.E. κ. Marwan Toubassi έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την έγκριση των ισραηλινών κατοχικών αρχών για την επέκταση 2.300 κατοικιών μόνο για τους Εβραίους σε παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη:

«Οι ισραηλινές ενέργειες και αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εποικισμών, συλλήψεων και κατεδαφίσεων σπιτιών και υποδομών, και η προσάρτηση ιδιωτικών Παλαιστινιακών εκτάσεων εγείρουν καταστροφικούς κινδύνους, τονίζοντας ότι όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, ότι το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη θα πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά τα εγκλήματα».

«Οι ισραηλινές αρχές ως κατοχική δύναμη πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, με την παύση της συστηματικής πολιτικής τους για την κατασκευή και την επέκταση των εποικισμών, για το χαρακτηρισμό της γης για αποκλειστική χρήση του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε το 1967 και επιταχύνθηκε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ειρήνης του Όσλο», πρόσθεσε ο πρέσβης Τουμπάσι.

israil-dutiki-oxthi-katedafiseis-ktirion.jpg

Ψήφισμα ΠΕΝΕΝ: Καταδίκη της Ισραηλινής βαρβαρότητας

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταδικάζει την νέα βάρβαρη Ισραηλινή επιχείρηση που έλαβε χώρα στην πόλη SUR BAHIR στην οποία στρατιώτες του κράτους – τρομοκράτη στην περιοχή, εισέβαλαν τις πρωϊνές ώρες (22/7/2019) και άρχισαν να κατεδαφίζουν Παλαιστινιακά σπίτια εξαναγκάζοντάς τους να φύγουν από τα ίδια τα σπίτια τους.

Πρόκειται για επιχείρηση η οποία είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση ξεριζωμού της παλαιστινιακής ζωής, για εγκληματική πράξη εθνοκάθαρσης και στοχεύει να προσαρτήσει ακόμη περισσότερα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στην δυτική όχθη.

Το Ισραήλ στο πλαίσιο αυτής της επιθετικής πολιτικής έχει την στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και όλων των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και χωρών.

Οι ενέργειες αυτές του Ισραήλ συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, αντιστρατεύονται το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ενώνει την φωνή της με αυτή του Παλαιστινιακού λαού και απαιτεί να μπει τέλος στην εγκληματική πολιτική της εθνοκάθαρσης ενάντιά του.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το