2022: μια χρονιά πείνας άνευ προηγουμένου

Tο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε όλον τον κόσμο έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 345 εκατομμύρια, λόγω της πανδημίας της Covid-19, των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής.

Πριν από την κρίση της πανδημίας, 135 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από λιμό παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε και αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των πολέμων.

Ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών προκλήσεων είναι ένας άλλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη τροφίμων, σε συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά αυτό», είπε η Φλάισερ (περιφερειακή διευθύντρια του WFP). «Βλέπουμε ότι έχουν δεκαπλασιαστεί οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων και φυσικά αυτά είναι αλληλένδετα. Και για αυτό ανησυχούμε πραγματικά για τις επιπτώσεις που θα έχουν συνδυαστικά η Covid-19, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία», σημείωσε επίσης η Φλάισερ.  

Σύμφωνα με το WFP, περίπου 828 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ, τονίζοντας παράλληλα πως τη στιγμή που οι ανάγκες είναι υψηλές, οι πόροι έχουν φτάσει στον πάτο. Με την παγκόσμια οικονομία να κλυδωνίζεται λόγω των εξελίξεων τα δύο τελευταία έτη (πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός κ.ά.), το χάσμα μεταξύ των αναγκών και της χρηματοδότησης είναι πλέον μεγαλύτερο από ποτέ, επισημαίνει επίσης το WFP.

Από τον ξηρό διάδρομο της Κεντρικής Αμερικής και την Αϊτή, μέσω του Σαχέλ, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Νοτίου Σουδάν και μετά προς τα ανατολικά μέχρι το Κέρας της Αφρικής, τη Συρία, την Υεμένη και μέχρι το Αφγανιστάν, υπάρχει ένας δακτύλιος φωτιάς που απλώνεται σε όλο τον κόσμο  όπου οι  συγκρούσεις και τα κλιματικά σοκ  οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας.  

Σε χώρες όπως η  Νιγηρία,  το Νότιο Σουδάν  και  η Υεμένη,  το WFP βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με δύσκολες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των σιτηρεσίων για να μπορέσει να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους. Αυτό ισοδυναμεί με το να  παίρνεις από τον πεινασμένο για να ταΐσεις τον πεινασμένο. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το