Πέντε πλοία που πιστεύεται πως ανήκουν στο Ιράν, στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, προσέγγισαν το βρετανικό τάνκερ British Heritage που κινούνταν στον Περσικό Κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, ζητώντας του να ακινητοποιηθεί στα ιρανικά ύδατα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Τα σκάφη λέγεται ότι αποχώρησαν, μετά από προειδοποίηση από την φρεγάτα HMS Montrose του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συνοδεύει το πετρελαιοφόρο.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν παρείχε κάποιο άμεσο σχόλιο για το ζήτημα όταν ήρθε σε επαφή με το Reuters, ενώ Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν σήμερα τον ισχυρισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για τη «δημιουργία ενός διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού που θα διαφυλάξει τα στρατηγικής σημασίας ύδατα εγγύς του Ιράν και της Υεμένης», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

«Απευθυνόμαστε τώρα σε αρκετές χώρες για να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν συνασπισμό που να διασφαλίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας τόσο στο Στενό του Ορμούζ όσο και στο Μπαμπ Αλ Μαντάμπ», ανέφερε στο Reuters.

«Και έτσι νομίζω ότι πιθανότατα κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες θα προσδιορίσουμε ποια κράτη έχουν την πολιτική βούληση να υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία και στη συνέχεια θα συνεργαστούμε άμεσα με τους στρατιωτικούς για να προσδιορίσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες που θα το υποστηρίξουν», πρόσθεσε ο Ντάνφορντ.

Νωρίτερα, ο διοικητής του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Τζιμ Μάλο, δήλωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα απέκλειε την αποστολή της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln μέσα στο στενό του Ορμούζ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το