γράφει ο Μάριος Διονέλλης

Κρητικοί νταήδες διασκέδασαν σπάζοντας στο ξύλο Πακιστανούς εργάτες γης στο Οροπέδιο Λασιθίου ● Παρόλο που εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, παραμένουν ασύλληπτοι λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου, αφού η αστυνομία κινητοποιήθηκε δύο μέρες μετά το περιστατικό ● Καταδικάζει τη στάση των συντοπιτών του ο δήμαρχος της περιοχής.

Tο ρατσιστικό τους μίσος αναμεμιγμένο με την ντόπια… «παλικαροσύνη» τους ξεδίπλωσαν νεαροί κτηνοτρόφοι στο Οροπέδιο Λασιθίου εις βάρος μεταναστών εργατών γης που ζουν μόνιμα στην περιοχή. Χωρίς την παραμικρή πρόκληση, τουλάχιστον επτά Κρητικοί επιτέθηκαν στα σπίτια όπου διέμεναν συνολικά 13 μετανάστες, κρατώντας λοστούς και μαχαίρια, αλλά και πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό. Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Αγιος Γεώργιος του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και έχει προκαλέσει αποτροπιασμό για το είδος και τη σφοδρότητα της αναίτιας επίθεσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η παρέα των Κρητικών κτηνοτρόφων από διάφορα χωριά του Λασιθίου τα έπινε σε καφενείο στον Αγιο Γεώργιο το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όταν κάποιος έριξε την ιδέα να κάνουν την επίθεση στους μετανάστες.

Με βάση τις μαρτυρίες, στην παρέα των νταήδων ήταν και κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού που γνώριζαν τα σπίτια των μεταναστών με καταγωγή από το Πακιστάν και υπέδειξαν με ακρίβεια τους στόχους της επίθεσης.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μόνο με πογκρόμ μπορούν να συγκριθούν, με τους νταήδες Κρητικούς να χτυπούν αλύπητα τους μετανάστες με ξύλα, κατσούνες και ρόπαλα, να τους απειλούν με μαχαίρια αλλά και να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό.

Μάλιστα, προχώρησαν και σε ληστεία εις βάρος τους καθώς, υπό την απειλή των όπλων, τους ανάγκασαν να υποδείξουν πού είχαν τα χρήματά τους, τα οποία και αφαίρεσαν μαζί με κινητά τηλέφωνα και άλλα τιμαλφή. Συνολικά 11 εργάτες γης μεταφέρθηκαν στο κοντινό Κέντρο Υγείας αλλά και στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα, ενώ δύο από αυτούς παρέμειναν νοσηλευόμενοι σε σοβαρή κατάσταση.

Αν και η άνανδρη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή, εντούτοις η αστυνομία κινητοποιήθηκε με καθυστέρηση δύο ημερών, με αποτέλεσμα να παρέλθει το 48ωρο του αυτόφωρου για τους δράστες, οι οποίοι, αν και εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, εντούτοις δεν βρίσκονται υπό κράτηση και συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Συνολικά σχηματίζεται δικογραφία για επτά Κρητικούς, 27 έως 31 ετών, για ληστεία, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Μάλιστα, ένας από τους δράστες έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, καθώς έχει καταδικαστεί για ειδεχθές έγκλημα.

Μεγάλη καθυστέρηση

Η απραξία των αρχών αποδίδεται στην αρχική άρνηση των θυμάτων να καταγγείλουν το περιστατικό και να υποβάλουν μηνύσεις, ωστόσο απορία προκαλεί το γεγονός της καθυστέρησης των ερευνών, με δεδομένο πως η αστυνομία ειδοποιήθηκε άμεσα από περίοικους και εφόσον υπήρχαν σοβαροί τραυματισμοί και άνθρωποι νοσηλευόμενοι σε βαριά κατάσταση.

Την απόλυτη καταδίκη της πράξης των συντοπιτών του εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, κάνοντας λόγο για θλίψη και αποτροπιασμό από το περιστατικό ρατσιστικής βίας. «Τέτοιου είδους συμπεριφορές ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου γεννήθηκε ο Ξένιος Ζευς, είναι ξένες προς το κρητικό πνεύμα φιλοξενίας, θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές, και τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν ήταν ποτέ και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν ανεκτές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου στα θύματα της άνανδρης επίθεσης.

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, αναφέροντας πως «η δολοφονική επίθεση σε Πακιστανούς εργάτες, στο Οροπέδιο Λασιθίου, από μια παρέα θρασύδειλους, οι οποίοι βρίσκουν “διασκεδαστικό” μέσα στη νύχτα να σακατεύουν άσκοπα μεροκαματιάρηδες εργάτες, πρέπει να βρει παραδειγματική τιμωρία για τους δράστες και την καταδίκη από το σύνολο του λαού της Κρήτης», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία με την αντιμεταναστευτική-αντιλαϊκή πολιτική της καλλιεργεί τον ρατσισμό στην κοινωνία.


Και περίεργο τροχαίο με θύμα Πακιστανό…

Στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου πριν από δυόμισι μήνες έχασε τη ζωή του ένας Πακιστανός εργάτης γης έπειτα από τροχαίο που σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο στο Τζερμιάδο. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας, ο 35χρονος μετανάστης, οδηγώντας μηχανάκι μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όταν προσπάθησε να κάνει προσπέραση και συγκρούστηκε με αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 70χρονος. Πάντως, από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το σημείο του δυστυχήματος, η εικόνα φαίνεται εντελώς διαφορετική, με το αγροτικό όχημα να βρίσκεται στο αντίθετο ρεύμα, εκεί δηλαδή όπου κινούνταν ο εργάτης με το μηχανάκι του, κάτι που είχε επισημάνει με ανάρτησή του για το συγκεκριμένο τροχαίο και ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το