Πριν προλάβει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν να διακηρύξει την περασμένη Τρίτη ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να υπερασπισθεί τον εαυτό της χωρίς «έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ήρθε άμεσα, χθες Παρασκευή, η απάντηση από τον Τραμπ. Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος ξεκινούσε το ταξίδι του για το Παρίσι, προκειμένου να λάβει μέρος στα πανηγύρια που στήνει ο Μακρόν για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, απάντησε πως πρόκειται για μια « πολύ προσβλητική πρόταση». Συγκεκριμένα έγραψε στο Twitter: «Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό της στο NATO, το οποίο επιχορηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ».

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι ηγέτες των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, αναφέρονται στην ανάγκη δημιουργίας μιας κοινής πολιτικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής των χωρών της ΕΕ, που θα φθάνει μέχρι τη δημιουργία ανεξάρτητου από το ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκού στρατού.

Οι αντιπαραθέσεις τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξέσπασαν με τη μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια ύστερα από το Brexit και την άνοδο του Τραμπ, επιταχύνοντας τις ανακατατάξεις και διαιρέσεις στη δύναμη των διεθνών κέντρων, επαναφέροντας την απειλή παγκόσμιας διάστασης συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσά τους.

Η άνοδος του Τραμπ στις ΗΠΑ συνοδεύτηκε με την εξαπόλυση μιας σφοδρής επίθεσης ενάντια στην ΕΕ και τη Γερμανία, καλώντας σε διάλυση της ΕΕ, αφού «μετατράπηκε σε όχημα του Βερολίνου», ενώ εξυμνούσε τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας για την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, καλώντας τη Γαλλία να κάνει το ίδιο. Το ρήγμα που προκλήθηκε στο δυτικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο αποτυπώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το Μάη του 2017, και στο ναυάγιο της Συνόδου των G7 που επακολούθησε. Αν και τους τελευταίους μήνες επεδίωξαν και οι δύο πλευρές να συγκαλύψουν τις αντιθέσεις, να ρίξουν τους τόνους και να εμφανιστούν ΗΠΑ-ΕΕ ότι βαδίζουν ενιαία στα πλαίσια της “δυτικής συμμαχίας”, τα αντιτιθέμενα συμφέροντα βγάζουν στην επιφάνεια τους πολιτικούς, οικονομικούς και εμπορικούς ανταγωνισμούς τους, που εκδηλώνονται διαρκώς, σε πολλούς τομείς και περιοχές του κόσμου.

Στα πλαίσια αυτά οι προσπάθειες των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ, πρωταρχικά Γερμανίας- Γαλλίας, να προχωρήσουν σε ένα στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους που συνίσταται σε μια πολιτική και στρατιωτική απεξάρτηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συναντούν τη σφοδρή αντίδραση των υπερατλαντικών «συμμάχων» τους .

Στρατηγικός σκοπός του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι να ανατρέψει τη διαμορφούμενη τάση απώλειας της παγκόσμιας ηγεμονικής του θέσης, επιδιώκοντας να φρενάρει την ορμητική άνοδο της Κίνας και τη σταθερή επάνοδο της Ρωσίας, αποτρέποντας με κάθε τρόπο μια συμμαχία ανάμεσά τους και, με την εξαπόλυση απειλών και τη δραστήρια προετοιμασία για πόλεμο, να εξαναγκάσει ταυτόχρονα όλες τις άλλες δυνάμεις, στην Ευρώπη και την Ασία, να ευθυγραμμιστούν μαζί του σ’ αυτή την αντιπαράθεση, προλαβαίνοντας διαφοροποιήσεις και ρήγματα που διαφαίνονται.

prologos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το