Σε ομιλία τους στην κρατική τηλεόραση, αντάρτες στρατιώτες λένε ότι διέλυσαν την κυβέρνηση και ανέστειλαν το σύνταγμα

Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε τον πρόεδρο Roch Kabore, διέλυσε την κυβέρνηση και την εθνική συνέλευση και ανέστειλε το σύνταγμα, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της χώρας μετά από δύο ημέρες αναταραχών σε στρατόπεδα στην πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση, που υπογράφηκε τη Δευτέρα από τον αντισυνταγματάρχη Paul-Henri Sandaogo Damiba και διαβάστηκε από άλλο αξιωματικό στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι η κατάληψη πραγματοποιήθηκε χωρίς βία και οι συλληφθέντες βρίσκονταν σε ασφαλή τοποθεσία. Τα σύνορα της χώρας έχουν επίσης κλείσει, πρόσθεσε.

Η δήλωση έγινε στο όνομα μιας οντότητας άγνωστης στο παρελθόν, του Patriotic Movement for Safeguard and Restoration ή MPSR, σύμφωνα με το ακρωνύμιό του στη γαλλική γλώσσα.

“Το MPSR, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα τμήματα του στρατού, αποφάσισε να τερματίσει τη θέση του Προέδρου Kabore σήμερα”, ανέφερε.

Ανέφερε την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και αυτό που περιέγραψε ως την αδυναμία του Kabore να ενώσει το έθνος και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η δήλωση ανέφερε ότι το MPSR θα αποκαταστήσει τη «συνταγματική τάξη» εντός «εύλογου χρονικού διαστήματος», προσθέτοντας ότι θα επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η εκπομπή του στρατού ήρθε μετά από δύο ημέρες σύγχυσης και φόβου στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, όπου ξέσπασαν σφοδρά πυρά σε στρατόπεδα την Κυριακή, με τους στρατιώτες να ζητούν περισσότερη υποστήριξη για τον αγώνα τους εναντίον των ένοπλων ομάδων.

Το πού βρίσκεται ο πρόεδρος Kabore δεν είναι γνωστό.

Πηγές ασφαλείας έδωσαν νωρίτερα αντικρουόμενες αναφορές για την κατάσταση του Kabore, με κάποιους να λένε ότι κρατούνταν από τους διοργανωτές του πραξικοπήματος και άλλοι να λένε ότι οι πιστές του δυνάμεις τον μετέφεραν σε ασφαλή τοποθεσία.

Η μεσόγεια χώρα, μια από τις φτωχότερες της Δυτικής Αφρικής παρά το γεγονός ότι είναι παραγωγός χρυσού, έχει βιώσει πολλά πραξικοπήματα από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960.

Ο Kabore –στην εξουσία από το 2015 και επανεκλέχθηκε το 2020– είχε αντιμετωπίσει κύματα διαμαρτυριών τους τελευταίους μήνες εν μέσω απογοήτευσης για τις δολοφονίες πολιτών και στρατιωτών από ένοπλες ομάδες, μερικές από τις οποίες έχουν δεσμούς με το ISIL (ISIS) και την Αλ Κάιντα.

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι ένα από τα πολλά κράτη της περιοχής που βρίσκονται τώρα υπό στρατιωτική κυριαρχία. Το Μάλι, η Γουινέα και το Τσαντ έχουν δει πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια.

με πληροφορίες από aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το