«Μάχη» με το χρόνο στην Αλβανία για να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια του σεισμού της Τρίτης, ο οποίος έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 45 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 900, από τους οποίους οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν. Στο  Δυρραχίο εκατοντάδες πολίτες παρέστησαν στην κηδεία ενός 54χρονου, της 49χρονης συζύγου του και των δύο παιδιών τους ηλικίας 21 και 25 ετών, που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κατάρρευσε η πολυκατοικία τους.

Στην κωμόπολη Θουμάνα τρεις ακόμα σοροί εντοπίστηκαν στο τετραώροφο που κατέρρευσε, από τα συνολικά πέντε άτομα που αναζητούνταν από χθες. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια η οποία θρηνεί οκτώ άτομα. Σε άλλη περίπτωση τα πτώματα πέντε ανθρώπων ανασύρθηκαν από σπίτι όπου ο μοναδικός επιζών μέχρι σήμερα ήταν ένα αγόρι ηλικίας 17 ετών.

AP Photo/Visar Kryeziu

Οι επιχειρήσεις έρευνας με σωστικά συνεργεία από 11 χώρες συνεχίστηκαν την Πέμπτη κυρίως σε τρία σημεία, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι περίπου 15 άνθρωποι.

Νέα δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι δυσκολεύοντας το έργο των διασωστών, οδηγώντας στο νοσοκομείο Τιράνων επτά άτομα και προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. 

Οι μετασεισμοί που ξεπέρασαν τις 600 τρομάζουν πολλούς κατοίκους, αλλά και δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε κτίρια τα οποία δέχτηκαν πλήγματα με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν.

AP Photo/Visar Kryeziu

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν παράλληλα τα πρώτα στοιχεία για τις υλικές ζημιές, τα οποία αφορούν μόνο ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.

Στο μεταξύ 2.000 κάτοικοι παραμένουν εκτός των σπιτιών τους και κοιμούνται σε σκηνές, αυτοκίνητα ή συγγενικά τους πρόσωπα. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην επιστρέψουν σε κτίρια που θα μπορούσαν να έχουν υποστεί βλάβη μέχρι αυτά να ελεγχθούν.

Όπως προκύπτει από τις επιτόπιες έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός. 

Αυτό παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με υποσχέσεις γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών. Μέχρι το 2020, είπε, θα επουλωθούν όλες οι ζημιές και με καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι το ανοικοδομητικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αλβανικού κράτους.

AP Photo/Visar Kryeziu

Επίσης, οι σεισμόπληκτοι διαμαρτύρονται κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει κοινοποιήσει τις επίσημες διευθύνσεις από δύο ηλεκτρονικές σελίδες για δωρεές με στόχο την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων: e-albania.al/dhuro και e-albania.al/donate.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το