Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 13/7, το AIDS μπορεί να εξαλειφθεί έως το 2030 και υπάρχει ένας ξεκάθαρος δρόμος που το τελειώνει.

Υπολογίζεται ότι 39 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με HIV το 2022, ανέφερε το UNAIDS στην τελευταία έκθεσή του. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν πρόσφατα από τον ιό HIV και 630.000 πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, σύμφωνα με την έκθεση.

Η επιστήμη έχει κάνει μεγάλες προόδους προς τον στόχο του τερματισμού του ιού. Αν και η πολυαναμενόμενη θεραπεία δεν έχει επιτευχθεί, οι θεραπείες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων και επιμηκύνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Την τελευταία δεκαετία έχει αναγεννηθεί κάποια αισιοδοξία.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν χώρες που βρίσκονται κοντά στην εξάλειψη του AIDS και πολλές άλλες που έχουν μειώσει τους θανάτους. Για αυτούς, η εξάλειψη του AIDS σχετίζεται περισσότερο με τη χρηματοδότηση και τους πόρους, παρά με την ανάπτυξη της επιστήμης.

Ένα κοινό πρόγραμμα που διεξάγεται υπό την αιγίδα του (UNAIDS) καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα που αναφέραμε προηγουμένως: την ανάγκη χρηματοδότησης και πολιτικής βούλησης για την εξάλειψη του AIDS.

Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν αυτά τα αποτελέσματα να επιτρέψουν τον σχεδιασμό φιλόδοξων και πιθανών στρατηγικών για την αφρικανική ήπειρο. Για το σκοπό αυτό, ο διεθνής οργανισμός λανσάρει στη διεθνή κοινή γνώμη, και συγκεκριμένα στην Αφρική, τον πιθανό στόχο της εξάλειψης του AIDS σε αυτή την ήπειρο έως το έτος 2030.

Η πρόοδος είναι ισχυρότερη στις χώρες και τις περιοχές που έχουν τις περισσότερες οικονομικές επενδύσεις, όπως στην ανατολική και νότια Αφρική όπου οι νέες μολύνσεις HIV έχουν μειωθεί κατά 57% από το 2010, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση του UNAIDS φέρνει πράγματι θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτύχει ορισμένες αφρικανικές χώρες. Αναφέρουν τη Μποτσουάνα, την Εσουατίνι, την Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας και τη Ζιμπάμπουε. Αυτές οι χώρες έχουν επιτύχει τους στόχους κατά 95% και όσον αφορά τη διάγνωση του 95% όλων των οροθετικών ατόμων και όσον αφορά να γνωρίζουν τα άτομα αυτά την ορολογική τους κατάσταση και να τους παρέχεται αντιρετροϊκή θεραπεία (ART).

Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι 16 χώρες, οκτώ από αυτές στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ζει το 65% των οροθετικών, είναι επίσης κοντά στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων.

Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει αυτό το κλίμα αισιοδοξίας, σε σχέση με την Αφρική, είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειρο. Ειδικά σε εκείνες τις χώρες όπου ο παρατεταμένος πόλεμος επηρεάζει τους λαούς τους. Χώρες που δέχονται ποικίλα, μαζικά και πολύπλοκα μεταναστευτικά ρεύματα και έχουν αναπτύξει ξενοφοβικές πολιτικές.

Η έκθεση συνδέει αυτές τις θετικές προοπτικές με δύο προϋποθέσεις: τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία νομικών πλαισίων.

Το βασικό ζήτημα εδώ είναι η θεσμική και κοινωνικοπολιτική διαχείριση του σεβασμού των μειονοτήτων, ιδιαίτερα των ομοφυλόφιλων. Διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο για σημαντικό αριθμό ατόμων να λάβουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Σε χώρες όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις έχουν τεθεί εκτός νόμου, η πρόσβαση στις θεραπείες γίνεται πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

*Φωτογραφία “εξωφύλλου”: Παιδιά που παρακολουθούν συνεδρίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τον HIV

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το