Την περασμένη Κυριακή αναρτήθηκε στο διεθνές και στο ελληνικό Διαδίκτυο ένα ανατριχιαστικό βίντεο από την Aegean Boat Report με τον τίτλο «Να πώς εμποδίζει το ελληνικό Λιμενικό τις βάρκες που προσπαθούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Το περιστατικό αναδείχτηκε και στην «Εφ.Συν.» στις 4.3.2020 με τίτλο «Ενοχη σιωπή για το βίντεο της ντροπής», ενώ ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης και συνολικά η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα δεν έχουν δώσει -ως όφειλαν- καμία συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα.

Το βίντεο κατέγραφε τις αποτρεπτικές ενέργειες δύο σκαφών του Λιμενικού (περιπολικό και φουσκωτό) στην προσπάθεια να διώξουν τη μικρή βάρκα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού (αρ. 605) δημιουργούσε με ελιγμούς επικίνδυνο κυματισμό στη βάρκα, ενώ στη συνέχεια και τα δύο σκάφη του Λιμενικού την είχαν σχεδόν εγκλωβίσει αποτρέποντας κάθε προσπάθεια των ανθρώπων να πιαστούν από την κουπαστή.

Μόλις απομακρύνθηκε λίγο η βάρκα ο λιμενικός πυροβόλησε εκφοβίζοντάς τους, με τις ριπές να φαίνονται καθαρά μέσα στη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από τη βάρκα (φωτ. 1). Στη συνέχεια όταν η βάρκα πλησίασε ξανά ο λιμενικός τούς έδιωχνε χτυπώντας τους με ένα μεγάλο κοντάρι (φωτ. 2). Οι άνθρωποι φώναζαν φοβισμένοι. Το βίντεο προβλήθηκε από το BBC και πολλά άλλα διεθνή μέσα, ενώ ήδη έχει κατατεθεί μήνυση στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου από το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι.

Ας σημειωθεί ότι και τα ελληνικά ΜΜΕ συνεχώς αναμεταδίδουν εικόνες αποτροπών με επικίνδυνους ελιγμούς από σκάφη του Λιμενικού και της Frontex, ενώ σε πολλές από αυτές καταγράφονται και τουρκικές λέμβοι που καθοδηγούν τα φουσκωτά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων της Frontex δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι «η χρήση όπλων από τη Frontex πρέπει να είναι μόνο το έσχατο μέσο» διαβεβαιώνοντας ότι κανένας υπάλληλός τους δεν έχει ποτέ πυροβολήσει. Αυτό όμως δεν φαίνεται να εμποδίζει κάποιους -ευτυχώς λίγους- λιμενικούς να προχωρούν χωρίς σκέψη στη χρήση ακόμα και πυροβόλων όπλων, όπως συνέβη στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Αναζητώντας την έδρα του συγκεκριμένου σκάφους με τον αριθμό 605 που φαίνεται καθαρά στην εικόνα, διαπιστώσαμε μέσα από το Διαδίκτυο ότι ανήκει στη δύναμη του λιμεναρχείου της Καλύμνου. Το σκάφος 605 φαίνεται καθαρά στη φωτογραφία τοπικού site. Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι μεγάλη εταιρεία της Καλύμνου θα τεθεί έμπρακτα στο πλευρό του Λιμενικού για την ενίσχυσή του προσφέροντας τροφή, χυμούς κ.λπ.

Η σοκαριστική ωστόσο εικόνα των ανθρώπων που προσπαθούσαν να διασωθούν και οι ριπές του όπλου μάλλον υπερβαίνουν τη δύσκολη αποστολή που επιτελούν οι λιμενικές δυνάμεις και σκοτεινιάζουν την εικόνα με πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όσο κι αν θεωρούνται… ανεπιθύμητες.

Πηγή: Άντα Ψαρρά – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το