Τι θα γινόταν αν ο EΛAΣ καταλάμβανε την Αθήνα;

«Αν έμπαινε ο EΛAΣ στην Αθήνα, η Ελλάδα θα απολάμβανε από τότε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού τύπου, δεν θα έχανε πολύτιμα χρόνια αυτοκαταστρεφόμενη, και οι αριστεροί δεν θα κατέληγαν οι νέγροι της πολιτικής ζωής».

Αν αυτήν την απάντηση μάς την έδινε ένας οποιοσδήποτε θαμώνας σε κάποιο καφενείο της χώρας, θα τον κερνούσαμε έναν σκέτο διπλό ελληνικό να στανιάρει γιατί θα ήταν ένδειξη ότι τα χει τσούξει μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη. Δεν είναι έτσι όμως.

Αυτά τα ωραία, τα έγραψε στην ΕΦΣΥΝ ο Διονύσης Χαριτόπουλος. Για να βγει αυτό το φοβερό ιστορικό συμπέρασμα, δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγο από Mazower, λίγο από Woodhouse, Πορφυρογέννης χωρίς πηγή  (έστω για τους άπιστους θωμάδες), ενισχυμένη δόση αντισταλινισμού στα όρια της τύφλωσης.

Και φυσικά ο φωτεινός παντογνώστης ενημερώνει: «Αν λοιπόν ο EΛAΣ καταλάμβανε την εξουσία, ήταν παντελώς αδύνατον να εγκαταστήσει κυβέρνηση σοβιετικού τύπου – ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που θα το επιδίωκε». Τι λες; Παντελώς αδύνατον κιόλας; Από πού το βγάζει το συμπέρασμα αυτό;

Μα μήπως γι’ αυτό του το απαγόρεψαν με τη βία οι άγγλοι ιμπεριαλιστές; Ρωτάμε εμείς… Μήπως για αυτό η αστική τάξη έκανε τα πάντα για να σταματήσει την λαϊκή αναγέννηση;

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, συνεχίζει: «Το EAM θα ερχόταν οπωσδήποτε σε συμβιβασμό με τους Βρετανούς, οι οποίοι ως έμπειροι παίχτες είχαν έτοιμα εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα».

Φυσικά όλα αυτά σε μια Ευρώπη που το σφυροδρέπανο του Κόκκινου Στρατού την επόμενη χρονιά θα έφτανε μέχρι το Βερολίνο και τα Βαλκάνια είχαν περάσει στα χέρια του ένοπλου αντιστασιακού κινήματος, των παρτιζάνικων εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. Οι βόρειοι γείτονες θα ξεκινούσαν βαθιές λαϊκοδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σοσιαλιστικού χαρακτήρα και Ο ΕΛΑΣ που θα είχε πάρει την εξουσία ένοπλα και οι συσχετισμοί θα του επέτρεπαν «σοβιετοποίηση» χωρίς δισταγμούς, θα έκανε …συμβιβασμό!

Εντάξει. Τώρα το ζήτημα είναι αν όλα αυτά λέγονται και γράφονται από νηφάλιους ανθρώπους ή αν βάζει το χέρι του και ο …Κουρτάκης με τα αποστάγματά του… 

Ίσως, κάπως έτσι, θα ‘θελε να ήταν ο Δ.Χ. η ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων. Ο ΕΛΑΣ  ήταν κάτι σαν το αντάρτικο του Ντε Γκολ μάλλον, κάτι εμείς δεν έχουμε καταλάβει καλά… Τελικά μήπως ο ΕΔΕΣ που μιλούσε και για σοσιαλισμό («Νὰ ἐγκαθιδρύση εἰς τὴν Ἑλλάδα τὸ Δημοκρατικὸν πολίτευμα, σοσιαλιστικῆς μορφῆς») ήταν ο σχηματισμός που θα τον έβαζε σε εφαρμογή; Μήπως οι σταλινικοί ήταν στον ΕΔΕΣ και ο ΕΛΑΣ ήταν στρατός της ελληνικής αστικής τάξης που αντιστάθηκε στον ναζιφασίστα κατακτητή για την αστική δημοκρατία;

Αφήνουμε για το τέλος αυτής της τραγελαφικής αρθρογραφίας τους κρυφούς πόθους του Δ.Χ. :«Παράγοντες της Δεξιάς, εθνικώς αδιάβλητοι, συνομιλούν με το δυτικόφιλο εαμικό κόμμα της EΛΔ των Σβώλου – Tσιριμώκου και με προσωπικότητες της Αντίστασης. Οι έντιμοι δεξιοί δεν θέλουν τη συνύπαρξη με τους προδότες και τους νεόπλουτους εκμεταλλευτές της κατοχικής δυστυχίας.

Την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τις ομαλές μεταπολεμικές εξελίξεις τις υπέσκαψαν οι Βρετανοί, σε αγαστή συνεργασία με τους Σοβιετικούς».

Είναι ωραίο οι άνθρωποι να ονειρεύονται, να φτιάχνουν εικόνες, να κάνουν φανταστικές υπερβάσεις, μα αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά το περιβάλλον ενός καφενείου ή μιας ταβέρνας. Δυστυχώς ο Δ.Χ. και η ΕΦΣΥΝ μας το πλασάρουν για ιστορικό συμπέρασμα…

 Οι Σοβιετικοί και ο Στάλιν έφταιγαν για το ελληνικό ζήτημα, άντε και ο Τσώρτσιλ. Οι εθνικώς αδιάβλητοι δεξιοί, οι έντιμοι δεξιοί (κάποιοι δηλαδή που δεν ήταν με τον Τσώρτσιλ, το Παλάτι, τη Χ, τα τάγματα ασφαλείας, τις λοιπές «εθνικόφρονες» οργανώσεις, το παπαδαριό…) αλλά και οι δυτικόφιλοι ΕΑΜιτες τύπου Σβώλου-Τσιριμώκου ήταν οι πυλώνες της εθνικής συμφιλίωσης (!) για τον Δ.Χ.

Συμπέρασμα;  ο ΕΛΑΣ μαχόταν για να υλοποιήσει τις παραπάνω συνομιλίες της εθνικής «μαγιάς» του Δ.Χ. δηλαδή πολέμησε σαν λιοντάρι σε όλη την Ελλάδα για να φτιάξει μια δυτικού τύπου Δημοκρατία και του έφραξε το δρόμο κάποιο… «αγγλοσοβιετικό σύμφωνο».

Μια μικρή λεπτομέρεια· ο ΔΧ ξεκινά το άρθρο του έτσι: Η πρωτεύουσα ήταν ορθάνοιχτη, μα ο ΕΛΑΣ δεν μπήκε. Και μετά από λίγες προτάσεις συνεχίζει έτσι: Αν, λοιπόν, είχε επιτραπεί στον EΛAΣ να μπει τον Οκτώβριο στην Αθήνα, θα είχαμε μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη της χώρας.

Τελικά ο ΕΛΑΣ δεν μπήκε ή δεν του επιτράπηκε να μπει; Ας μας το απαντήσει ο ΔΧ για λογαριασμό του Σκόμπυ…

Έτσι κι αλλιώς για όλα τα κακά αυτού του κόσμου τον 20ο αιώνα φταίει η Σοβιετική Ένωση και το ΚΚΕ. Έτσι δεν είναι βρε Διονύση;

Πηγή: proletconnect.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το