Μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα και να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ήδη όμως υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν κάνει σαφές πως πρόκειται να αγνοήσουν την δικαστική διαταγή.

Συγκεκριμένα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), υποστηρίζοντας ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς για να επιστρέψει (στην πατρίδα) τους ομήρους του και να εγγυηθεί την ασφάλεια του κράτους.

Ο ακροδεξιός εταίρος του Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σχολίασε στο X: «Η διαταγή του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να έχει μόνο μία απάντηση – την κατάληψη της Ράφα, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και τη συντριβή της Χαμάς, μέχρι να επιτευχθεί πλήρης νίκη στον πόλεμο».

Από την άλλη πλευρά, η Νότια Αφρική -που είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να «αποσυρθεί πλήρως και άνευ όρων» από τη Λωρίδα της Γάζας- χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεσή του στη Ράφα και προέτρεψε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να την υποστηρίξουν. «Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ισχυρότερο, όσον αφορά τη διατύπωση, σύνολο προσωρινών μέτρων, πολύ σαφές αίτημα για παύση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SABC.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, επίσης, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής προεδρίας Nabil Abu Rudeina στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Χαμάς χαιρετίζει την απόφαση αλλά σημειώνει ότι θέλει να εκδώσει το δικαστήριο εντολή να σταματήσει το Ισραήλ τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε όλο τον πολιορκημένο θύλακα, όχι μόνο στη Ράφα, τονίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να διαπράττει «σφαγές» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», σημειώνει η Χαμάς.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ κάλεσε σε άμεση εφαρμογή της απόφασης. «Η βία και ο ανθρώπινος πόνος στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν. Ζητάμε κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και διαπραγματεύσεις για δύο κράτη», δήλωσε μέσω ανάρτησης στο X.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το