Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επιφυλακτικότητα σχετικά με την απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις του Ανσαράλα και έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην το κάνει για να αποφευχθεί μια περιφερειακή έξαρση

Η Ουάσιγκτον εργάζεται για τη στρατολόγηση μισθοφόρων ομάδων που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Υεμένη για να «αποσπάσει την προσοχή της Σαναά» από τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, αποκάλυψε το Al-Akhbar στις 8 Δεκεμβρίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται για να ενεργοποιήσουν φατρίες πιστές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Υεμένη για να αποσπάσουν την προσοχή της Σαναά από το να συνεχίσει να πραγματοποιεί περισσότερες αεροπορικές και θαλάσσιες επιθέσεις εναντίον της ισραηλινής οντότητας», αναφέρει η λιβανέζικη εφημερίδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Aidarous al-Zubaidi. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα των Εμιράτων Άμπου Ντάμπι.

Το STC είναι μία από τις τρεις παράλληλες κυβερνήσεις στην Υεμένη. Τα ΗΑΕ το υποστηρίζουν για την υποστήριξη ενός ανεξάρτητου αποσχιστικού κράτους στη νότια Υεμένη.

Η συνάντηση του Lenderking με τον Zubaidi φέρεται να επικεντρώθηκε στην κινητοποίηση «των πολιτοφυλακών που συνδέονται με το STC και χρηματοδοτούνται από τα Εμιράτα για να υλοποιήσουν […] επιχειρήσεις εναντίον των αντιπάλων του Ισραήλ στην Υεμένη».

Ο Zubaidi διαβεβαίωσε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ ότι το STC είναι πρόθυμο να «διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» στην προστασία των ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στα στενά Bab al-Mandab.

Ο ηγέτης του STC είπε στο Lenderking ότι οι υποστηριζόμενες από τα ΗΑΕ ομάδες μισθοφόρων στην Υεμένη, όπως η Ταξιαρχία Giants και άλλες, «είναι στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών για να συμβάλουν στην προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Ο Zubaidi καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα Ansarallah και τις δυνάμεις της κυβέρνησης Sanaa ως «εχθρική δραστηριότητα που απειλεί την ασφάλεια και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Η Al-Akhbar ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες των ΗΠΑ, οι μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εξαπλωθεί πρόσφατα σε μεγάλα τμήματα των ανατολικών και δυτικών ακτών της Υεμένης, ενώ λαμβάνουν επίσης όπλα από την Ουάσιγκτον.

Οι μισθοφορικές ομάδες έχουν επίσης λάβει οδηγίες να παραμείνουν «σε επιφυλακή». Αυτό συνέπεσε με τις εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο του Άντεν.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ναυτική «task force» στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο την προστασία της ισραηλινής ναυτιλίας.

Σε αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή αντίσταση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης και το κίνημα αντίστασης Ανσαράλα έχουν πραγματοποιήσει αρκετές θαλάσσιες επιχειρήσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ και το Ισραήλ στη θάλασσα.

Η αντίσταση της Υεμένης κατέλαβε το ισραηλινό πλοίο Galaxy Leader στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Νοεμβρίου, μεταφέροντάς το πίσω στην Υεμένη μαζί με το πλήρωμά του.

Στις 25 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις της Υεμένης εξαπέλυσαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο πλοίο Kalandra, που ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία ZIM, στον Ινδικό Ωκεανό.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι της Ansarallah στόχευσαν επίσης δύο ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα στις 3 Δεκεμβρίου.

Παρά τις προκλήσεις, η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει επιφυλακτικότητα σχετικά με την απάντηση στις επιθέσεις και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην το κάνει για να αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση στη Δυτική Ασία.

πηγή: new.thecradle.co

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το