Η Ουάσιγκτον στέλνει εξαιρετικά ευαίσθητα αντικείμενα, όπως φορητά συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στέλνουν όπλα στην Ουκρανία με ιλιγγιώδη ταχύτητα, συμπεριλαμβανομένων πολύ ευαίσθητων αντικειμένων, όπως πυραύλων ώμου που ονομάζονται φορητά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη.

Οι δυτικές παραδόσεις όπλων, μια άλλη από τις οποίες αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ώρες, ήταν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής πολύ πιο αποτελεσματικά και πιο σκληρά από ό,τι περίμεναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Αλλά η μεταφορά αυτών των ποσοτήτων όπλων στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκυμονεί κινδύνους να πέσουν σε λάθος χέρια –μια πιθανότητα που η Δύση έχει εξετάσει.

«Ειλικρινά, πιστεύουμε ότι αξίζει να αναλάβουμε το ρίσκο αυτή τη στιγμή, επειδή οι Ουκρανοί πολεμούν τόσο επιδέξια με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και τα χρησιμοποιούν τόσο δημιουργικά», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε για αυτόν τον κίνδυνο.

Ιδιαίτερα φορητοί πύραυλοι, όπως οι πύραυλοι εδάφους-αέρος Stinger, που είναι ένας τύπος MANPAD, μπορούν να βοηθήσουν στη νίκη των πολέμων, αλλά στο παρελθόν, έχουν επίσης χαθεί, πουληθεί ή εκλυθεί στα οπλοστάσια των ένοπλων ομάδων.

Για παράδειγμα, εκατοντάδες Stingers που προμήθευσαν οι ΗΠΑ θεωρήθηκαν ως το κλειδί για να βοηθήσουν τους αντάρτες μουτζαχεντίν να διώξουν τις σοβιετικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν σε μια σύγκρουση που διήρκεσε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Αλλά οι ΗΠΑ στη συνέχεια πέρασαν χρόνια προσπαθώντας να ανακτήσουν τα αχρησιμοποίητα MANPADS από αυτή τη χώρα και άλλες ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

INTERACTIVE_UKRAINE_CONTROL ΧΑΡΤΗΣ DAY17_INTERACTIVE_Miltiary Dispatch Day 17

Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Πεντάγωνο το 2019, το think-tank της RAND Corporation υπολόγισε ότι πάνω από 60 πολιτικά αεροσκάφη έχουν χτυπηθεί από MANPADS από τη δεκαετία του 1970, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 πολίτες. Από το 2019, 57 μη κρατικές ένοπλες ομάδες επιβεβαιώθηκε ότι κατέχουν ή υποπτεύονταν ότι κατέχουν MANPADS.

Η Ρωσία ήταν «μακράν ο μοναδικός μεγαλύτερος εξαγωγέας MANPADS», είπε η RAND Corp, με περισσότερα από 10.000 συστήματα που πωλήθηκαν μεταξύ 2010 και 2018 σε χώρες όπως το Ιράκ, η Βενεζουέλα, το Καζακστάν, το Κατάρ και η Λιβύη.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν αποκαλύψει πόσα MANPADS έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, η οποία είναι τώρα στην τρίτη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει στοχεύσει δυτικές συνοδείες όπλων που κατευθύνονταν προς την Ουκρανία και ο ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε δει κανένα απόθεμα που προμήθευε η Δύση να πέφτει στα χέρια της Ρωσίας. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

«Επικίνδυνη κίνηση»

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι τα στρατεύματά της θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις προμήθειες δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

«Προειδοποιήσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η ενορχηστρωμένη άντληση όπλων από διάφορες χώρες δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, είναι μια κίνηση που μετατρέπει αυτές τις νηοπομπές σε νόμιμους στόχους», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στην κρατική τηλεόραση.

Είπε ότι η Μόσχα είχε προειδοποιήσει «για τις συνέπειες της αλόγιστης μεταφοράς στην Ουκρανία όπλων όπως φορητά από άνθρωπο συστήματα αεράμυνας, αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα και ούτω καθεξής».

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Μόσχας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν διεξάγουν καμία «διαπραγματευτική διαδικασία» για την Ουκρανία.

Σε συνεδρίαση της Παρασκευής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε για πιθανές μελλοντικές κατασχέσεις αντιαρματικών όπλων Javelin και Stingers δυτικής κατασκευής. Θα πρέπει να παραδοθούν στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην αποσχισθείσα περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε δημόσια την ιδέα.

«Όσον αφορά την παράδοση όπλων, ειδικά δυτικής κατασκευής που έπεσαν στα χέρια του ρωσικού στρατού – φυσικά, υποστηρίζω τη δυνατότητα να δοθούν στις στρατιωτικές μονάδες των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ», είπε ο Πούτιν.

«Σας παρακαλώ κάντε αυτό», είπε ο Πούτιν στον Σόιγκου.

Στην κεντρική φωτογραφία: Οι ουκρανικές δυνάμεις μεταφέρουν πυραύλους FIM-92 Stinger αμερικανικής κατασκευής, φορητά από τον άνθρωπο συστήματα αεράμυνας (MANPADS) που αποστέλλονται από τη Λιθουανία στο αεροδρόμιο Boryspil στο Κίεβο στις 13 Φεβρουαρίου 2022 [Sergei Supinsky/AFP]

Πηγή : aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το