Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επίσημα την πρόθεση να αναστείλουν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις τους απορρέουν από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν στις  2 Φεβρουαρίου από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς.

«Δώσαμε στη Ρωσία αρκετό χρονικό διάστημα για να αλλάξει τους τρόπους της και για να τηρήσει η Ρωσία τη δέσμευσή της. Αύριο αυτό το χρονικό περιθώριο τελειώνει. Η Ρωσία αρνήθηκε να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να επιστρέψει στην πραγματική και απτή συμμόρφωση κατά τη διάρκεια αυτών των 60 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πομπέο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αυτή ανέφερε πως η χώρα του θα προχωρήσει στην ανάπτυξη των «δικών της επιλογών στρατιωτικής απάντησης».

Πρόσθεσε δε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «υποστηρίζουν πλήρως» τις ΗΠΑ στις ενέργειές τους όσον αφορά την αποχώρηση από την INF. Δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον έχει «ακολουθήσει πλήρως» τη συμφωνία για πάνω από 30 χρόνια και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «η μόνη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται μονομερώς» από αυτήν. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία διαπραγματευόμενη τον εξοπλιστικό έλεγχο που θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας «επαληθεύσιμης και εύκολης στην εκτέλεση» και η οποία θα ακολουθείται πιστά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Πομπέο προειδοποίησε ότι η συμφωνία θα τερματιστεί τελείως εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τα αιτήματα των ΗΠΑ σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις της συνθήκης ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία έχει έξι μήνες για να «σώσει» τη συμφωνία καθώς οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στη διαδικασία αποχώρησης.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Μόσχα αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει προβεί σε ανταπαιτήσεις σχετικά με την προσήλωση της Ουάσιγκτον στη συμφωνία.

Το ρωσικό υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι ο πραγματικός λόγος αποχώρησης της Ουάσιγκτον είναι η «σοβαρή αδυναμία των αμερικανικών θέσεων στη διεθνή αρένα».

Υπογράμμισε δε, ότι η Μόσχα αποδοκιμάζει κατηγορηματικά τις «μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στον τομέα των οπλικών ελέγχων».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση από τη συνθήκη INF και σημείωσε ότι η Μόσχα πλέον έχει το δικαίωμα για αντίστοιχες ενέργειες. Πρόσθεσε ότι η κίνηση της Ουάσιγκτον είναι μέρος της στρατηγικής απαλλαγής των ΗΠΑ από την ευθύνη σε διάφορους νομικούς τομείς και  δήλωσε ότι η Μόσχα εξεπλάγη που οι ΗΠΑ ακόμα αμφισβητούν τη διαφάνεια στις ενέργειες της Ρωσίας υπό τη Συνθήκη INF, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τις υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις της συνθήκης «εκτός από tweets» και ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για τη Συνθήκη INF.

***

Χωρίς την INF, μια ήδη άσχημη κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη.  O κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε νέες ψυχροπολεμικού τύπου εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την ανάπτυξη πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς στην Ευρώπη και αλλού είναι πλέον πολύ μεγάλος. Ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών απειλεί με νέα κούρσα εξοπλισμών που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της γης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το