Ο οικονομικός αντίκτυπος της Covid-19 στους απλούς πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τόσο καταστροφικός όσο και το φυσικό κόστος που έχει πάρει, αλλά δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο τους εξαιρετικά πλούσιους (πλουσιότερους) για τα δεινά μας – οι πραγματικοί κακοί είναι πιο κοντά μας.

Σε μια απλή σύγκριση, δύο πρωτοσέλιδα φαίνεται να τα λένε τα πάντα για τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης Covid-19: το πρώτο, από το Business Insider, λέει «Οι δισεκατομμυριούχοι έβγαλαν 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ενώ το δεύτερο, από τη The Guardian, φωνάζει « Η Covid-19 έχει κοστίσει στους εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα κέρδη. “

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μια κλασική περίπτωση του ‘δανείζομαι για να πληρώσω τα χρέη μου’, αλλά φυσικά, ο κόσμος δεν λειτουργεί έτσι και οι δύο ιδέες πίσω από τα πρωτοσέλιδα δεν σχετίζονται άμεσα, ανεξάρτητα από το τι σας λένε οι σοσιαλιστές φίλοι σας με τα ποδήλατα, τα μάλλινα πουλόβερ, που πίνουν ντραφτ μπύρα.

Αλλά αυτό δεν καθιστά ευκολότερη την αποδοχή των ειδήσεων. Ειλικρινά, αδιαφορώ για τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου και ίσως μια μέρα σύντομα δεν θα χρειάζεται πλέον. Φαίνονται διατεθειμένοι να μετακομήσουν στον Άρη με τους μεγάλους πυραύλους τους, όπου οι τρελές τους ιδέες και τα όνειρά τους για μία υπερ-φυλή μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για μικρά πράσινα ανθρωπάκια.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος πλούτος τους έχει γίνει η φαντασίωση του συγγραφέα. Πέραν από αυτά που ήδη αναφέρθηκαν, το BBC διατυμπανίζει ότι η αύξηση του πλούτου των 10 πλουσιότερων ανδρών στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να καλύψει το κόστος εμβολιασμού κάθε ατόμου στον πλανήτη. Δεν είναι δίκαιο! Απλά δεν είναι δίκαιο!

Όμως δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζουμε γι ‘αυτό. Είναι δικό μας λάθος. Καθηλωμένοι στο σπίτι καθώς υπομένουμε αυτόν τον καταραμένο ιό, ήμασταν στο διαδίκτυο όλο το εικοσιτετράωρο, αγοράζοντας πράγματα που δεν χρειαζόμαστε για να μας τα παραδώσει η Amazon, βλέποντας ώρες και ώρες διαδικτυακής ψυχαγωγίας, παρακολουθώντας εθιστικά το Tiktok και γράφοντας οργισμένα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλες τους δραστηριότητες που προκαλούν ακούσια μια άνοδο των τιμών των μετοχών για όλους αυτούς τους παγκόσμιους γίγαντες της τεχνολογίας και τους εκκεντρικούς ιδιοκτήτες τους – άτομα όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Έλον Μασκ και ο Μπιλ Γκέιτς.

Δεν εξαργυρώνουν όλοι την πλήξη μας. Όχι, υπάρχουν σειριακοί επενδυτές εκεί έξω που προ-πανδημίας είχαν ήδη υποφέρει από την πάθηση του να έχουν πάρα πολλά χρήματα στη διάθεσή τους. Άνθρωποι που μοιράζονται τις προοπτικές του αμερικανού βαρόνου ληστή του 19ου αιώνα, Τζον Ν. Ροκφέλερ, ο οποίος παραδέχτηκε: «Πάντα προσπαθούσα να μετατρέψω κάθε καταστροφή σε ευκαιρία». Άνδρες όπως ο Ουώρεν Μπάφετ, ο λεγόμενος Σοφός της Όμαχα, ο οποίος έχει βγάλει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τον περασμένο Μάρτιο.

Δυστυχώς, η καλή τύχη του δεν προέρχεται από την πώληση οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει ο υπόλοιπος κόσμος – όπως δωρεάν σπίτια φροντίδας για ηλικιωμένους και ευάλωτους ή ένα αξιόπιστο εμβόλιο Covid-19 που όλοι απαιτούν να αγοράσουν – είναι μέσω έξυπνης επένδυσης των υπαρχόντων δισεκατομμυρίων του.

Όλα αυτά θα ήταν εύκολο να τα αγνοήσουμε – δε βαριέσαι, έτσι είναι η ζωή – αν δεν ήταν για τον απίστευτο αντίκτυπο που έμοιαζε με τσουνάμι που είχε η πανδημία του κορονοϊού στις εθνικές μας οικονομίες και στην καθημερινή μας ζωή που μπορεί να φανεί με μια πρόχειρη ματιά στα γραφήματα και τους πίνακες που παρουσιάζουν τέτοια φαινόμενα.

Ενώ ο καθένας μας συμβιβάζεται με τη νέα πραγματικότητα, η συλλογική επισκόπηση είναι ανησυχητική. Κάθε μεγάλη οικονομία παλεύει με την αύξηση της ανεργίας. Αύξηση 11% στην Ιταλία το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Σχεδόν εννέα τοις εκατό στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Περίπου 5,4 τοις εκατό στο Ηνωμένο Βασίλειο και 4,3 στην ευρωπαϊκή υπερδύναμη, τη Γερμανία.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αγοραστές εξαφανίστηκαν με το λιανικό εμπόριο να βλέπει πτώση 97% στη Γερμανία, 78 τοις εκατό στο Ηνωμένο Βασίλειο, 65 τοις εκατό στη Γαλλία και τον Καναδά και 20 τοις εκατό στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Ο παγκόσμιος τουρισμός έχει καταστραφεί, με το 2020 μια συνολική αποτυχία για παντού από την Ταϊλάνδη έως τη Βραζιλία έως την Ιταλία και τη Γαλλία. Η αεροπορική βιομηχανία; Κατεστραμμένη. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ.

Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε. Ας το παραδεχτούμε, αν δεν είστε δισεκατομμυριούχος, τα νούμερα είναι χάλια.

Μπορείτε να πιστέψετε ότι ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των οικονομιών μας, και των θέσεων εργασίας που ακολούθησαν αυτή τη μεγάλη μαύρη τρύπα, τα χαμένα κέρδη από τους εργαζόμενους θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ανέλθουν σε αυτό το ποσό που εκτιμάται στα 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πιθανότατα θα είναι ακόμη υψηλότερο όταν τα διάφορα προγράμματα που υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις και τα επιδόματα αναπόφευκτα τερματιστούν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα ήταν διασκεδαστικό να φανταστούμε τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου να παίζουν κουκλοθέατρο στοχεύοντας στην παγκόσμια κυριαρχία και στην ανάπτυξη μιας ανώτερης φυλής στον Άρη, απορροφώντας τους μισθούς των εργαζομένων του κόσμου, ώστε να μπορούν να αγοράσουν περισσότερα καύσιμα πυραύλων και αρχοντικά χτισμένα μέσα στα βουνά, αλλά δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή.

Όλες οι κυβερνήσεις πιάστηκαν εγκληματικά απροετοίμαστες από αυτή την πανδημία και στη συνέχεια όλοι πλήρωσαν ένα τρομερό τίμημα. Χρόνια εφησυχασμού, περικοπές στους προϋπολογισμούς για τη δημόσια υγεία και απορριπτικές προσεγγίσεις για τις προειδοποιήσεις για μια παγκόσμια πανδημία είναι αυτά που μας έφεραν εκεί που βρισκόμαστε.

Δεν μπορούμε να ρίξουμε την ευθύνη για το χαοτικό χειρισμό της κρίσης της Covid-19 σε διεφθαρμένους δισεκατομμυριούχους που συνωμοτούν στα μυστικά νησιά τους, αλλά μπορούμε να θέσουμε προ των ευθυνών τους τους ίδιους τους πολιτικούς που εμείς εκλέξαμε, οι οποίοι λειτούργησαν σε κοινή θέα.

Είναι σημαντικό να το θυμηθούμε αυτό την επόμενη φορά που αυτοί οι αληθινοί κακοί θέλουν κάτι από εμάς – όπως ψήφους – αλλιώς διακινδυνεύουμε να συμβούν ξανά όλα αυτά.

Πηγή: Kosmodromio από RT 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το