ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ -ΤΑ ΑΓΡΟΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

·      ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

·        Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

·         Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΔΕΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΜΑΣΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ»

·         ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΗΣ  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ..ΣΤΡΏΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΡΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ Υ.ΑΠΟΦΑΣΗΣ « ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΥΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΠΑΛΑΘΟΥΣ.»

·         Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

Μετά τη μεγαλειώδη και μαζική κινητοποίηση των αγροτών, ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, που ήταν η μαζικότερη από την περίοδο της μεταπολίτευσης ,η κυβέρνηση– που έχει  την πολιτική βούληση να καταργήσει τα  ιδιοκτησιακά δικαιώματά μας  που διαιωνίζονται για δεκαετίες και αιώνες και να παραδώσει τον αγροτικό μας κλήρο στις πολυεθνικές της ενέργειας- έστειλε τον υπουργό ενέργειας στην Κρήτη .Στόχος του υπουργού ήταν  να κατευνάσει το αγωνιστικό κλίμα και να δημιουργήσει συνθήκες …σταδιακής προσαρμογής στα αντιλαϊκά μέτρα, μέσω ανέξοδων  Υποσχέσεων για τη δήθεν κάλυψη των αιτημάτων μας. Στην πραγματικότητα ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση του κεντρικού μας αιτήματος που ήταν και παραμένει : η  απόσυρση των δασικών χαρτών και η κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων μας. Υποσχέθηκε   μια Υ. Απόφαση που θα εξαιρούσε από τους δασικούς χάρτες τις αγροτικές εκτάσεις με φρύγανα και ασπαλάθους .Όμως  και η…μισή αυτή δέσμευση  σήμερα παραμένει ΜΕΤΕΩΡΗ, αφού ο ίδιος  ο υπουργός σε δηλώσεις του στον τύπο κάνει λόγο για «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ», δηλ. για αγροτικές εκτάσεις που ΔΕΝ κατοχυρώνουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτών. Επομένως, οι αγροτικές εκτάσεις που έχουμε πατροπαράδοτα στην ιδιοκτησία μας  «γκριζάρονται», μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς αμφισβήτησης ως προς την κυριότητά τους. Ετσι,  αμφισβητούνται  άμεσα και εμπράκτως τα ιδιοκτησιακά μας δικαιώματα πάνω στη γη μας και απλώς δηλώνεται ότι προσφέρεται μια αμφίβολη δυνατότητα «αγροτικής χρήσης»(!) της γης που μέχρι τώρα έχουμε στην ιδιοκτησία μας και αποτελεί τη βάση του βιοπορισμού μας. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός ότι «η απεικόνιση στους δασικούς χάρτες δεν αλλάζει»(!).Συνεπώς, οι αγροτοκτόνοι δασικοί χάρτες παραμένουν ως έχουν. Η κυβέρνηση όχι μόνο ΔΕΝ τους αποσύρει, αλλά δηλώνει ότι παραμένουν ενεργοί και ..απλώς θα εμπεριέχουν ως «γκρίζες ζώνες» τις αγροτικές μας εκτάσεις, τις οποίες θα μπορούμε τάχα να αξιοποιούμε για αγροτική χρήση, καλώντας μας να αποδεχτούμε την κατάργηση του ιδιοκτησιακού δικαιώματός μας και να…επαιτούμε για κάποια δυνατότητα χρήσης.  Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση από ιδιοκτήτες θα μας μετατρέψει σε ακτήμονες, σε  επαίτες της χρήσης της γης μας, προσδοκώντας να μας «δέσει» με πελατειακές σχέσεις εκμετάλλευσης και ραγιαδισμού.

Στην ουσία, η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, είναι φανερό ότι  επιμένει στα ίδια αγροτοκτόνα μέτρα και μας καθιστά  ακτήμονες με τη νέα μέθοδο της «γκρίζας ζώνης»(!). Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το καθεστώς της ιδιοκτησίας, ο υπουργός ήταν σαφής :Κάνει λόγο για ρύθμιση που ΔΕΝ αναγνωρίζει την ισχύουσα ιδιοκτησία της αγροτικής γης, αλλά αντιθέτως θα στηρίζεται σε «ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» που αφορούν στην τελευταία 20ετία(!).Επομένως, με βάση τις δηλώσεις του υπουργού, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ στην πράξη όλες οι παραπλανητικές δηλώσεις  του για δήθεν ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Μάλιστα,  προς την κατεύθυνση αυτή έχει … σύμμαχό  του και το Σύλλογο των Δασολόγων, που ..απειλεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των τάχα φιλολαϊκών  κυβερνητικών μέτρων. Πρόκειται για μια …καλοστημένη παράσταση,  για μια τάχα… διαμάχη  της « καλής και φιλολαϊκής δήθεν  κυβέρνησης»…με τον «κακό δράκο», το Σύλλογο των Δασολόγων, που λειτουργεί σαν λαγός και  προπομπός της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής, δίδοντάς της το άλλοθι για την άρση ακόμη και των ελάχιστων υποσχέσεων της μπροστά στη μαζικοποίηση και την αγωνιστικότητα του αγροτικού κινήματος.

Τα φληναφήματα του Συλλόγου των Δασολόγων και οι…επιστημονικές του τάχα ενστάσεις αποτελούν το «φύλλο συκής» για τη συγκάλυψη της πιο αντιδραστικής και αγροτοκτόνου  κυβερνητικής πολιτικής. Οι ενστάσεις αυτές και οι ..απειλές  δημοσιοποιούνται, για να εξαγνίσουν τα βάρβαρα μέτρα της απογύμνωσής μας  από κάθε δικαίωμα ιδιοκτησίας στα πατροπαράδοτα βοσκοτόπια και την καλλιεργήσιμη γη και για  να φανεί η επιβολή αυτής της αγροτοκτόνου πολιτικής ως υποχώρηση στις δήθεν…πιέσεις των ειδικών, των επιστημόνων, των φυσιολατρών .Αυτών  που βάζουν πλάτη, ουσιαστικά, στην καταστροφή του γεωφυσικού περιβάλλοντος, στην κακοποίησή του, με την εγκατάσταση 1.600 περιβαλλοντοκτόνων ανεμογεννητριών σε όλη την έκταση της ημιορεινής και ορεινής Κρήτης.

 Πρέπει να τονίσουμε ότι  τι δρόμο για την εγκατάσταση  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική,
ηλιακή, κ.λπ.) άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας
επικυρώνοντας
την από 12.11.2008 Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε  το
ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές
ενέργειας
 και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση αυτή  είναι σύμφωνη με το
Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την Ελληνική Νομοθεσία.

Ειδικότερα, το Ε’ Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου
(πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η  τότε Σύμβουλος Επικρατείας και  νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,Αικατερίνη Σακελλαροπούλου).Με την υπ’ αριθμ. 1421/2013 απόφασή
του, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς τεσσάρων
οικολογικών οργανώσεων, που ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη
Υπουργική Απόφαση ως αντισυνταγματική και αντίθετη σε διεθνείς
συμβάσεις και παράνομη.

Σημειώνεται ότι με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, που εγκρίθηκε με
την υπουργική απόφαση του 2008, τίθενται οι γενικές αρχές και οι
κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής στον τομέα των
ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράλληλα εισάγονται οι κανόνες και τα κριτήρια χωροθέτησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν ειδική και εκτενή αναφορά στις αιολικές  εγκαταστάσεις σε δασικές και αναδασωτέες
εκτάσεις
. Ειδικότερα, αφού πρώτα αναλύουν το άρθρο 24 του Συντάγματος , το δασικό νόμο,  τις διεθνείς και άλλες συμβάσεις, στη συνέχεια υπογραμμίζουν ότι τα δασικά οικοσυστήματα υπάγονται σε αυστηρό προστατευτικό καθεστώς, ωστόσο
παρέχεται στο νομοθέτη η δυνατότητα να επιτρέψει κατ’ εξαίρεση και
«υπό τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος» επεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα μιας
περιοχής .Επιπροσθέτως, σημειώνουν ότι η μεταβολή ή η αλλοίωση του δασικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον. εάν η θυσία της δασικής βλάστησης αποτελεί το μοναδικό πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση των επίμαχων αναγκών (εγκατάστασης αιολικών συστημάτων, κ.λπ.) και εφόσον οι επεμβάσεις περιορίζονται στον απολύτως αναγκαίο βαθμό.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το ΣΤΕ, με τις αποφάσεις του, δείχνει πως εννοεί το δημόσιο συμφέρον, πώς αντιλαμβάνεται τους όρους της περιβαλλοντικής προστασίας και πόσο εναρμονίζονται οι θέσεις του με τις αξιώσεις των ενεργειακών κολοσσών να αλώσουν τις δασικές εκτάσεις, κόντρα σε όλες τις διαμαρτυρίες και τις εντάσεις των οικολογικών οργανώσεων που θέλουν να προστατεύσουν το γεωφυσικό περιβάλλον.

Αντίστοιχη στάση ανοχής και νομικής στήριξης είναι προφανές ότι  θα προσφέρει το ΣΤΕ, όπως δείχνουν οι αποφάσεις που ήδη έχει λάβει, και στις πολυεθνικές της ενέργειας που ετοιμάζονται να μας αρπάξουν τη γη  και να τη μετατρέψουν σε άχαρο και κακοποιημένο τοπίο, διαπράττοντας διπλό έγκλημα έναντι της ομορφιάς και της ισορροπίας του περιβάλλοντος και έναντι της φτωχής αγροτιάς.

Αυτό το έγκλημα της κακοποίησης του περιβάλλοντος, προφανώς, οι «επιστήμονες» δασολόγοι- που απειλούν με προσφυγή  στο ΣΤΕ»- δεν την βλέπουν. Γιατί απλούστατα φαίνεται ότι θεωρούν «έγκλημα» την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που παλεύει με νύχια και δόντια να αντεπεξέλθει στις βασικές ανάγκες της ζωής, μέσα στις συνθήκες της μνημονιακής καταιγίδας και της λαϊκής εξαθλίωσης που διανύουμε. Θεωρούν «έγκλημα» τη μικρή ιδιοκτησία του βιοπαλαιστή  βοσκού και  του γεωργού στη γη που του παραδόθηκε, γιατί βάζει φραγμό στις πολυπλόκαμες πολυεθνικές της ενέργειαςΣτις εταιρίες  που θέλουν να  του αρπάξουν τη γη, να καταργήσουν τη βιοποικιλότητά της, να την κακοποιήσουν, να τη μετατρέψουν σε «κρανίου τόπο» και να ηχορρυπάνουν, για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Ναι, κύριοι, επιστήμονες-δασολόγοι, για τα κέρδη των εταιριών της ενέργειας κάνετε τόσο σαματά, ακυρώνοντας θεμελιώδεις αξίες της επιστημονικής γνώσης και της συνακόλουθης κοινωνικής ευθύνης. Βάζετε πλάτη,  για να περάσουν τα πιο βάρβαρα μέτρα της  διάλυσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και  της περιβαλλοντικής κακοποίησης και  την ίδια στιγμή επικαλείστε ανερυθρίαστα την επιστημονική σας ιδιότητα. Η επιστήμη  όμως  οδηγεί στη γνώση της αλήθειας και η αλήθεια η δική μας είναι  ταξική. Ταχθήκατε με τον ταξικό μας εχθρό, με τα αρπακτικά των πολυεθνικών, με την πολιτική της περιβαλλοντικής μόλυνσης και απειλείτε το βιοπαλαιστή αγρότη με …προσφυγές, στρώνοντας το δρόμο για την επιβολή του πιο βίαιου ξεριζωμού των φτωχών αγροτών από τη γη που είναι το βιός τους. Άξιος ο μισθός σας. Σας εγγυώμαστε όμως ότι το «σκοτεινό έργο» σας δεν θα ευοδωθεί, γιατί θα συναντήσει τη μαζική αντίσταση και την καθολική  αποδοκιμασία της φτωχής αγροτιάς που ξέρει μόνο το φωτεινό δρόμο της διαφάνειας και της δημόσιας διεκδίκησης και για αυτό θα νικήσει.

Είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε.

Κανένας στο καναπέ. Ολοι   στον ενωτικό αγώνα και τα συλλαλητήρια, για να αποτρέψουμε  τη διπλή καταστροφή της φύσης και  της αγροτιάς, για να μη γίνουμε κι εμείς μετανάστες.

Ηλιάκης Μανόλης,

μέλος της Γ.Σ των αγωνιζόμενων αγροτών του Ρεθύμνου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το