Οι επεμβάσεις συνιστούν την πολιτική “απάντηση” του κυρίαρχου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στον μεταπολεμικό κόσμο. Σε αυτόν το μεταπολεμικό κόσμο που, με την ορμή της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης και φάρο το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, οι λαοί της γης πραγματοποιούσαν γοργά βήματα για τα μεγάλα ιδανικά της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Ειδικά στη «ζώνη των θυελλών», στις πρώην αποικιακές, τις υποδουλωμένες και εξαρτημένες από τον ιμπεριαλισμό χώρες, ο αγώνας για ανεξαρτησία πήρε τεράστιες διαστάσεις. Από την δεκαετία του 50 μέχρι και το 80, οι «σκλάβοι» του πλανήτη σηκώνουν το ανάστημα τους πολεμώντας για ελευθερία. Απέναντί τους βρήκαν τους σύγχρονους τύραννους: Οι ΗΠΑ, έχοντας αναδειχθεί σε μοναδική υπερδύναμη, εξαπολύοντας ένα διαρκή πόλεμο για την υποδούλωση λαών και εθνών με δεκάδες εκατομμύρια θύματα, θα επιχειρήσουν να επιβάλουν την (νέα τάξη) pax Americanα.

Σε καιρούς που η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  επιχειρεί να παρουσιάσει τις ΗΠΑ ως  «στρατηγικό εταίρο» – εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας. Σε καιρούς που επιχειρεί καθαγιάζοντας τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό να τον αναδείξει σε «προστάτη» των λαών της περιοχής, έχει σημασία να θυμηθούμε… Να θυμηθούμε, όχι μόνο τα δεινά του ελληνικού λαού από τις επεμβάσεις της υπερδύναμης στη χώρα μας…. Όχι μόνο τις ναπάλμ στο Γράμμο… το κολαστήριο της  Μακρονήσου που φτιάχτηκε με χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ… τον Αη Στράτη… τις δολοφονίες και τις εκτελέσεις (Λαμπράκης, Μπελογιάννης…) του μετεμφυλιακού κράτους… και τα αμερικανοκίνητα ανδρείκελα της χούντας… Όλα αυτά τα μεγάλα «δώρα» των ΗΠΑ στον ελληνικό λαό…

Να θυμηθούμε όσα μπορούμε, από τα ανείπωτα εγκλήματα που διέπραξαν και εξακολουθούν να διαπράττουν οι ΗΠΑ σε βάρος δεκάδων χωρών και εθνών, αφήνοντας στους λαούς του κόσμου… προίκα… 70 χρόνια εφιαλτικής ιστορίας.

Η λίστα που ακολουθεί αναφέρει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει σε βάρος των λαών της Γης ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Δεν είναι πλήρης αφού αναφέρει μόνο τις επεμβάσεις που επισήμως αναγνωρίζονται είτε από διεθνείς οργανισμούς, είτε από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Και άρα δεν είναι οι μόνες!

Οι επεμβάσεις αφορούν, από πολιτικές δολοφονίες μέχρι πρόκληση αποσταθεροποίησης και εμφυλίων πολέμων, πραξικοπημάτων, επιβολή δικτατοριών και βέβαια βομβαρδισμών και στρατιωτικών επεμβάσεων. Όλες αυτές τις “αγαθοεργίες”,  με τις οποίες ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, που παριστάνει το θεματοφύλακα των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα εκατόμβες θυμάτων και ανείπωτη δυστυχία. Για λόγους οικονομίας χώρου παρατίθενται ελάχιστα σχόλια.

Ελλάδα 1946-49. Αν και αναφέρεται ως πρώτος μετά το 1945 ο πόλεμος της Κορέας θα ήταν λάθος να προσπεράσουμε την επέμβαση των Αγγλοαμερικάνων στην μεταπολεμική Ελλάδα που είχε άλλωστε τους ίδιους στόχους με αυτή της Κορέας. Με δολοφονίες, πόλεμο, Μακρονήσια και τις πρώτες βόμβες ναπάλμ να πέφτουν στον Γράμμο, η ξένη επέμβαση και η ντόπια αντίδραση έπνιξε στο αίμα τους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ.

Παλαιστίνη 1948-σήμερα: Μια απίστευτη γενοκτονία εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες υπό τις οδηγίες και ευλογίες των ΗΠΑ.

 Κορέα 1950-1953 πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.

Ιράν 1953: Ανατροπή κυβέρνησης Μοσαντέκ- πραξικόπημα.

Γουατεμάλα 1954, 1966-67: Στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Εγκαθίδρυση δικτατορίας. Επεμβάσεις, δολοφονίες κλπ.

Λίβανος 1958, 1978, 1982: Εισβολές επεμβάσεις ΗΠΑ, Ισραήλ.

Κογκό 1960: Ανατροπή και δολοφονία του λαϊκού ηγέτη του Κογκό Λουμούμπα.

Κούβα 1961: Αμερικάνικη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

Βιετνάμ 1964: Επίθεση ΗΠΑ στο Βιετνάμ και την Ινδοκίνα.

Άγιος Δομίνικος 1965: Ο αμερικανικός στρατός  εγκαθιδρύει δικτατορία.

Ινδονησία 1965-70: Ανατροπή ανεξάρτητου Σουκάρνο και επιβολή αιματοβαμμένης δικτατορίας Σουχάρτο. Δολοφονούνται 1.000.000 αγωνιστές και μέλη του ΚΚΙ

Παναμάς 1966, 1989: Στρατιωτική επέμβαση, δολοφονίες, κλπ

Ελλάδα 1967: Χούντα

Καμπότζη 1969-75: Βομβαρδισμοί με περισσότερους από 2.000.000 νεκρούς. Είναι αυτοί οι ομαδικοί τάφοι που σήμερα οι ίδιοι χρεώνουν… στους κομμουνιστές!

Χιλή 1973: Εγκαθιδρύεται η αμερικανοκίνητη χούντα του Πινοσέτ

Αίγυπτος – Συρία 1973: Επιτίθενται από κοινού με Ισραήλ τον τοποτηρητή τους στη Μ. ανατολή

 Κύπρος 1974: Χουντικό πραξικόπημα, εισβολή και κατοχή 40% με αμερικάνικη σφραγίδα.

Αγκόλα 1976: Η CIA  χρηματοδοτεί και εξοπλίζει στρατό κατά των ανταρτών.

Νικαράγουα 1981-90: Οι ΗΠΑ με τους «Contras» ενάντια στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση.

Λιβύη 1981: Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Λιβύη.

Γρενάδα 1983: Εισβολή για την κατάπνιξη λαϊκής εξέγερσης.

Ιράν 1987-88: Οι ΗΠΑ οδηγούν-παρεμβαίνουν στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν

Ιράκ 1991, 2003: 1ος, 2ος πόλεμος του κόλπου. Εκατομμύρια νεκροί. Κατοχή

Γιουγκοσλαβία 1991-2001: ΗΠΑ- ΕΕ-ΝΑΤΟ επεμβαίνουν με κάθε τρόπο για τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, με κορύφωση τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Διχάζουν και υποκινούν εμφύλιους στους λαούς της ακόμη και στα κράτη που προκύπτουν μετά τον διαμελισμό.

Σομαλία 1992-94: Οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επεμβαίνουν στρατιωτικά.

Αϊτή, 1994-96: Χούντα-Στρατιωτική επέμβαση

Σουδάν 1998: Αμερικανικές επιδρομές με πυραύλους

Αφγανιστάν 2001: ΗΠΑ – Βρετανία βομβαρδίζουν και επεμβαίνουν στρατιωτικά υποτίθεται ενάντια στους -εξοπλισμένους από τις ΗΠΑ -Ταλιμπάν

Αίγυπτος- “Αραβική Άνοιξη” 2011: Αποσταθεροποίηση πολλών αραβικών χωρών, εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας στην Αίγυπτο.

Λιβύη 2011: Βομβαρδισμοί δολοφονία Καντάφι

Συρία 2011 έως σήμερα…: Αποσταθεροποίηση, δημιουργία-εξοπλισμός συριακής αντιπολίτευσης, πρόκληση εμφυλίου, βομβαρδισμοί. Εκατομμύρια νεκροί και πρόσφυγες.

prologos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το